Razcep Slivnica

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Slivnica
Razcep Slivnica.png
Kruisende wegen A1 (SLO).svgA4 SLO.svg
Type vlinderdas
Opengesteld 2009

Het razcep Slivnica is een knooppunt in Slovenië, gelegen bij de stad Maribor in het noordoosten van het land. Hier begint de A4 op de A1.

Naamgeving

Slivnica is de naam van een dorpje dat direct ten zuiden van het knooppunt is gelegen.

Configuratie

Het Razcep Slivnica vanaf de A4.

Het knooppunt is vormgegeven als een vlinderdas, een knooppuntconfiguratie die men niet zo vaak tegenkomt. Alhoewel er maar drie snelwegtakken zijn, is ook de Ljubljanska Cesta een belangrijke meerstrooks invalsweg van Maribor die direct op het knooppunt aansluit. De verbindingen tussen Maribor en Ljubljana, en vanaf Graz naar Zagreb en vice versa zijn hiermee gestroomlijnd, verkeer vanaf Zagreb naar Ljubljana en vanuit Maribor richting Graz moet via de krappere lussen. De A1 vormt de doorgaande verbinding met 2x2 rijstroken, terwijl de A4 met 2x2 rijstroken hier begint en in zuidoostelijke richting loopt. Ten oosten van het knooppunt ligt de kleine luchthaven van Maribor. Het knooppunt ligt op circa 270 meter boven zeeniveau, aan de voet van een gebergte met toppen tot zo'n 1300 meter.

Geschiedenis

De A1 is tussen Ljubljana en Maribor al in de jaren 80 en 90 opengesteld, en eindigde ter hoogte van het huidige razcep Slivnica op de oude transitroute door Maribor. Pas decennia later werd in het oosten van Slovenië weer gebouwd aan autosnelwegen. Op 16 juli 2009 opende de A4 tussen het razcep Slivnica en het razcep Draženci, en op 14 augustus 2009 opende de rondweg van Maribor tussen het razcep Slivnica en het razcep Dragučova, waarmee het knooppunt voltooid was.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 30.000 voertuigen over de A1 ten noorden van het knooppunt, en 38.500 voertuigen ten zuiden ervan. Van de A4 maakten dagelijks 15.700 voertuigen gebruik.[1]

Referenties

Knooppunten in Slovenië

Dolga VasDragučovaDraženciGabrkKosezeKozarjeMalenceRazdrtoSlavčekSlivnicaSrminZadobrova