Razcep Srmin

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Srmin
Razcep Srmin.png
Kruisende wegen A1 (SLO).svgH5 SLO.svg
Type hybride splitsing-trompet
Opengesteld 2004

Het razcep Srmin is een knooppunt in Slovenië, gelegen bij Koper in het westen van het land. Hier eindigt de A1 op de H5.

Naamgeving

Het is onduidelijk waar het knooppunt naar vernoemd is. Er is geen dorp in de omgeving die Srmin heet.

Configuratie

Het knooppunt heeft wat weg van zowel een splitsing als een trompetknooppunt. De A1-H5 van Ljubljana naar Koper vormt de doorgaande richting, men moet afslaan om de H5 van Koper naar Trieste en vice versa te volgen. In het knooppunt zitten ook drie afritten verwerkt die de situatie complex maken, er is een afrit naar de G741 naar de industrie van Koper, een afrit naar de G409, de oude doorgaande route naar Dekani en een afrit naar de G741 naar Spodnje Škofije. Nog geen kilometer noordelijker ligt nog een vierde afrit. Het knooppunt ligt op circa 10 meter boven zeeniveau, aan de voet van de heuvels van westelijk Slovenië. Ten oosten van het knooppunt ligt in de A1 de Dekanitunnel, vanuit deze tunnel heeft men uitzicht over de Adriatische zee.

Geschiedenis

Het knooppunt is in 2004 opengesteld voor het verkeer. Dit was het laatste deel van de A1 dat tussen Koper en Ljubljana is opengesteld.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 22.300 voertuigen over het einde van de A1, en 8.200 voertuigen over de H5 ten noorden van het knooppunt. De H5 telt langs Koper echter 40.500 voertuigen, wat zuidelijker nog wat oploopt naar 52.500 voertuigen per etmaal.[1]

Referenties

Knooppunten in Slovenië

Dolga VasDragučovaDraženciGabrkKosezeKozarjeMalenceRazdrtoSlavčekSlivnicaSrminZadobrova