Environmental Impact Statement

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Record of decision)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een Environmental Impact Statement (EIS) is een milieubesluit om nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk te maken, zoals nieuwe wegen, in de Verenigde Staten.

Wetgeving

De Environmental Impact Statement of kortweig 'EIS' is benodigd vanuit de National Environmental Policy Act (NEPA), een federale milieuwet uit 1970. Een project heeft niet altijd een EIS nodig, in de meeste gevallen wordt een 'environmental assessment' uitgevoerd, en wanneer een 'finding of no significant impact' (FONSI) volgt, hoeft geen volledige EIS uitgevoerd te worden. Een Environmental Impact Statement is vooral noodzakelijk bij nieuwe freeways en andere belangrijke hoofdwegen.

In enkele gevallen is geen EIS of EA noodzakelijk, dit heet een 'categorical exclusion' (CATEX), bijvoorbeeld voor upgrades van bestaande snelwegen naar Interstate Highway met alleen enkele kleine cosmetische aanpassingen, of in uitzonderlijke situaties, zoals het instorten van de I-35W Saint Anthony Falls Bridge in 2007.

Een EIS verbiedt geen impact op het milieu, maar deze impact moet wel in kaart gebracht worden, en een project moet ook aan andere federale of staatswetten voldoen, zoals de Clean Air Act, de Clean Water Act, de Endangered Species Act en de Federal Highway Act.

Uitvoering

Een EIS wordt voorgegaan door een ontwerpbesluit, de draft EIS of D-EIS. In de 'final EIS' wordt ingegaan op de nut en noodzaak van het voorgenomen project, een beschrijving van de omgeving die impact ondervindt, een aantal alternatieven, en de impact daarvan op verschillende milieugebieden, zoals luchtkwaliteit, waterkwaliteit, geluidsoverlast en de verkeerskundige onderdelen van het project, zoals de level of service.

Het samenstellen van de EIS kan jaren duren en resulteren in duizenden pagina's aan onderzoeken. Net zoals in Nederland wordt het samenstellen van de Environmental Impact Statement vaak uitbesteed aan adviesbureau's.

Stappen in de besluitvorming

  • Scoping: een verkenning van het probleem en mogelijke oplossingen, zonder veel detailniveau.
  • Notice: een startnotitie dat een overheidsagentschap een EIS op wil gaan stellen.
  • Draft EIS: een ontwerpbesluit. Vergelijkbaar met een ontwerp-tracébesluit
  • Final EIS: het definitieve besluit. Vergelijkbaar met het tracébesluit
  • Supplemental EIS: een aanvulling op het besluit, mochten er leemtes in het besluit vallen.
  • Record of Decision (ROD): het definitief verklaren van het besluit.

Tussen de meeste stappen is participatie mogelijk, ook wel bekend als een 'public hearing' of 'public comment period'.

Na een Record of Decision kan alleen nog beroep worden aangetekend bij de federale rechtbank.

Buiten de Verenigde Staten

De algemene Engelse term voor een milieubesluit is een 'Environmental Impact Assessment' (EIA).

Referenties