Red Coat Trail

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Red Coat Trail map.png
-
Begin Winnipeg
Einde Fort MacLeod
Lengte 1.924 km
Route

Manitoba Highway 2.png

Saskatchewan Highway 13.svg

Alberta Highway 61.png

Alberta Highway 4.png

Alberta Highway 3.png

De Red Coat Trail is een historische route in de 'prairie provinces' van Canada. De route vormt een oost-westroute vanaf Winnipeg tot Fort MacLeod, door de provincies Manitoba, Saskatchewan en Alberta. De Red Coat Trail loopt iets ten zuiden van de Trans-Canada Highway. De route is 1.924 kilometer lang.

Routebeschrijving

Manitoba

De Red Coat Trail begint in de stad Winnipeg, tevens ook de grootste stad op de route. De weg begint hier op de Perimeter Highway, de ringweg van Winnipeg. In Manitoba volgt de Red Coat Trail de Highway 2. De weg voert over de prairies, en doet in Manitoba buiten Winnipeg geen plaatsen groter dan een dorp aan. De weg verloopt 60 tot 80 kilometer ten noorden van de grens met de Verenigde Staten.

Saskatchewan

In Saskatchewan volgt de Red Coat Trail de Highway 13. Deze wordt naar het westen toe meer secundair in karakter. De weg passeert door Weyburn, de grootste plaats op de route in Saskatchewan. De weg voert door kale prairies die naar het westen toe droger wordt. De weg verloopt grotendeels 70 tot 80 kilometer ten noorden van de Amerikaanse grens, maar in het uiterste zuidwesten van Saskatchewan voert de route dichter langs de Amerikaanse grens, op 20 kilometer afstand.

Alberta

In het zuidoosten van Alberta volgt de Red Coat Trail een aantal secundaire provinciale wegen, namelijk de Highways 501 en 889 tot Manyberries, en vervolgens de Highway 61 via Orion tot Stirling. Vanaf daar volgt de weg belangrijkere wegen, eerst de Highway 4 tot Lethbridge, en daarna de Highway 3 tot Fort MacLeod. Deze routes zijn een 2x2 divided highway.

Geschiedenis

In 1873 werd de North-West Mounted Police opgericht, om de wetten in het toen nog 'wilde westen' van Canada te handhaven. Op 8 juli 1874 begon de mars naar het westen, die begon in Winnipeg en eindigde in Fort MacLeod. Een belangrijk deel van de missie was om illegale alcoholhandel in de regio aan banden te leggen, wat grotendeels lukte. De Canadese overheid beschouwde het als een succes, waarmee het westen van Canada ontwikkeld kon worden. Oorspronkelijke ontwikkeling volgde de North Saskatchewan River, een stuk noordelijker dan de route van de Red Coat Trail. Hiermee werd ook de aanleg van de Canadian Pacific Railway mogelijk, die op zijn beurt zorgde dat steden als Calgary, Regina, Medicine Hat en Moose Jaw konden ontwikkelen. Desondanks is het deel van de Red Coat Trail weinig ontwikkeld, de route voert voornamelijk door dunbevolkt platteland en doet over grote afstand geen plaatsen groter dan een klein dorp aan.

De Red Coat Trail voert door dunbevolkt gebied, en de weg heeft geen belangrijke doorgaande functie, de 20 tot 90 kilometer noordelijker verlopende Trans-Canada Highway heeft een veel belangrijkere functie, omdat hier de steden zijn gelegen. In het zuidoosten van Alberta heeft de weg het minste belang, maar verder westelijk is het juist weer het best uitgebouwde deel van de route, met name in de regio Lethbridge.

Referenties