Red Mountain Pass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 550.svg
Red Mountain Pass.jpg
US 550
Hoogte (ft) 11,018 ft
Hoogte (m) 3.358 m
Gebergte San Juan Mountains
Verkeersintensiteit 1.900 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Red Mountain Pass is een bergpas in de Amerikaanse staat Colorado. De bergpas is 3.358 meter hoog en onderdeel van de US 550 in Colorado.

Kenmerken

De Red Mountain Pass is een noord-zuid georiënteerde bergpas en onderdeel van de US 550. De bergpas ligt op de grens van Ouray County en San Juan County. De pashoogte ligt op 3.358 meter hoogte en daardoor net iets onder de boomgrens. De pasroute is behoorlijk bochtig, met name aan de noordzijde. De US 550 is één van de meer beruchte wegen van Colorado. Aan de noordzijde stijgt de weg vanaf Ouray op 2.400 meter naar de pashoogte. Deze route voert door een spectaculair dal met bergtoppen van ruim 4.000 meter rondom. Enkele rechte delen van de weg worden afgewisseld met enkele zeer bochtige delen. De zuidelijke afdaling naar het op 2.800 meter hoogte gelegen Silverton is wat eenvoudiger, met slechts één haarspeldbocht.

De Red Mountain Pass is onderdeel van de westelijkste doorgaande noord-zuidverbinding in Colorado, vanaf Grand Junction naar Durango. De bergpas wordt daarom in de winter opengehouden, maar de rijomstandigheden zijn in de winter gevaarlijk.

Geschiedenis

In de jaren 1880 werd er een tolweg aangelegd over de Red Mountain Pass. De tolweg werd later in begin jaren '20 van de 20e eeuw gemoderniseerd voor gemotoriseerd verkeer is sindsdien als de US 550 genummerd. De Million Dollar Highway (US 550) was in 1924 voltooid. De bergpas is vernoemd naar de nabijgelegen Red Mountain, een drietal toppen waarvan de hoogste 3.929 meter hoog is.

Verkeersintensiteiten

De US 550 is weliswaar een cruciale route in westelijk Colorado, maar de bevolkingsdichtheid in de omgeving is laag en dorpen liggen vrij ver van elkaar. Daardoor rijden er gemiddeld slechts 1.900 voertuigen over de bergpas.

Referenties