Regelbord

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De term regelbord wordt gebruikt als tegenhanger van de term vorkbord of, meer in het algemeen, borden waarop de naderende splitsing wordt geschetst. Op een regelbord staan doelen eenvoudig onder elkaar vermeld met niet meer dan alleen een pijl om de richting aan te geven die bij dat doel hoort. Op vorkborden daarentegen wordt de naderende splitsing (gestileerd) geschetst in de vorm van één lange rechtopstaande pijl, waarvan de kruisende route(s) afslaan. De bij iedere richting horende doelen staan vermeld aan het einde van de pijl in kwestie.

Als voordeel van regelborden boven vorkborden wordt gezien dat regelborden eenvoudig van boven naar onder kunnen worden gelezen en dat de weggebruiker niet op zoek hoeft naar doelen die kris-kras over het bord staan vermeld (zoals dat bij vorkborden het geval is). Door die eenvoudige lay-out hebben regelborden een praktisch nut, wanneer voor een splitsing een groter aantal doelen moet worden vermeld; een vorkbord wordt in zo'n situatie snel te groot en onoverzichtelijk. Nadeel van regelborden is dat weggebruikers over het algemeen meer tijd nodig hebben om het bord naar hun komende handelen te "vertalen" dan bij een vorkbord.

In het algemeen worden afritten in Nederland bewegwijzerd met een diagonale naar boven wijzende pijl bewegwijzerd, terwijl een zijstraat met een horizontale pijl naar links of rechts wordt aangeduid. Andere landen hanteren hun eigen, mogelijk afwijkende, richtlijnen.

Richtlijn Bewegwijzering

De term regelbord komt niet voor in de Richtlijn Bewegwijzering.