Reichsstraße

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Reichsstrasse)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een Reichsstraße was een wegtype in Duitsland ten tijde van het Derde Rijk tussen 1934 en 1945. Ze werden voorgegaan door Fernverkehrsstraßen tussen 1932 en 1934. Vanaf 1949 staan ze in de Bondsrepubliek bekend als Bundesstraßen. In de DDR werd tot 1990 de naam Fernverkehrsstraße gehanteerd.

Geschiedenis

De Duitse wegen waren voor 1932 niet landelijk genummerd. Wel bestonden er in de 19e eeuw genummerde wegen, zoals de Route Impériales onder de Franse overheersing en diverse nummeringssystemen die van voor de Duitse eenwording in de diverse landen bestond, zoals de Badische Staatsstraßen in 1901.

In 1926 werd de Duitse overheid de opdracht gegeven om een landelijk wegennet op te stellen, omdat het wegverkeer snel toenam. In de 5 jaar erna werd dit uitgewerkt en in 1932 werd een netwerk van Fernverkehrsstraßen opgezet, met de afkorting FVS. Dit systeem werd in 1934 door de nazi's hernoemd naar een Reichsstraße. Ze hanteerden de prefix "R". Het wegnummeringsyssteem werd nog niet veranderd. In 1937 werden diverse hernummeringen doorgevoerd, maar in grote lijnen bleef het systeem min of meer hetzelfde. In 1938 sloot Oostenrijk zich aan bij het Duitse Rijk en werden de Reichsstraßen tot in Oostenrijk verlengd. Later gebeurde dit ook in het Tsjechoslowakije gelegen Sudetenland. In 1941 liepen de Reichsstraßen door diverse bezette landen, zoals Tsjechoslowakije en Polen.

In 1945 verloor Duitsland de Tweede Wereldoorlog en kwamen Polen en Tsjechoslowakije weer onder eigen bestuur. De Reichsstraßen werden weer ingekort tot de grenzen van voor 1938. Tevens werd Polen een eind westwaarts opgeschoven door de grote machten waardoor diverse Reichsstraßen van 1934 in Polen kwamen te liggen. Deze zijn hernummerd naar Drogi Krajowe. De nummers van de wegen op Pools grondgebied zijn veranderd.

Met het oprichten van de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) in 1949 werden de Bundesstraßen ingevoerd in West-Duitsland. In de DDR (Oost-Duitsland) werd de oude term Fernverkehrsstraße van stal gehaald. De nummering van de Bundesstraßen in West-Duitsland is grotendeels gelijk gebleven aan de oude Reichsstraßennnummering van 1934-1937 en de daarvoor geldende Fernverkehrsstraßennummering van 1932. De oorspronkelijk doorlopend genummerde wegen zijn tegenwoordig veelal onderbroken, omdat na aanleg van Autobahnen regelmatig parallelle Bundesstraßen zijn overgedragen aan lagere overheden.

Referenties