Remote focal point

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Remote focal point is een term die wordt gebruikt om een bepaalde categorie doelen voor de doorgaande richting aan te duiden. Zij komt terug in systemen die langs een route vaste control cities of hoofddoelen voor de doorgaande richting aangeven. Soms is er naast die control city of hoofddoel (meestal een eerder regionaal doel) een overheersend doel op afstand, waarvoor de wens bestaat om ook dit doel op de borden te zetten. Dit overheersende doel op afstand wordt dan bestempeld als het remote focal point (soms afgekort tot RFP).

Het gebruiken van remote focal points is onder andere gebruikelijk op de routes tussen de grote steden in Australië. Als voorbeeld kan de Pacific Highway tussen Sydney en Brisbane worden genoemd. In de bewegwijzering van de doorgaande richting komen steeds regionaal prominente doelen terug als control city. Het gaat dan onder andere om plaatsen als Newcastle, Taree, Kempsey en Ballina. Om het doorgaande verkeer tussen beide allesoverheersende hoofdsteden te dekken, wordt echter ook Sydney (dan wel Brisbane) op de bewegwijzering vermeld. Deze beide doelen hebben de rol van remote focal point naast de wisselende control city. Idee is dus dat de weggebruiker eerst Newcastle/Brisbane aanhoudt, dan Taree/Brisbane, dan Kempsey/Brisbane enzovoort. Heeft een route geen allesoverheersend achterliggend doel, dan wordt in Australië geen remote focal point vermeld en volstaat men dus met de control city als doel voor de doorgaande richting.

In de Nederlandse Richtlijn bewegwijzering komt de term remote focal point niet terug. Toch komt het einddoel, zoals dat op Nederlandse rechtdoorborden wordt vermeld, qua inhoud in de buurt van het remote focal point. In beide gevallen is immers sprake van een achterliggend doel dat continu op de bewegwijzering wordt aangegeven náást het wel wisselende hoofddoel c.q. de control city. Verschil tussen beide termen is dat de term einddoel veronderstelt dat een doel aan het einde van een route wordt gekozen, terwijl de term remote focal point alle ruimte laat om te kiezen voor een doel ergens halverwege de route of zelfs aan een kruisende route.