Rennsteigtunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rennsteigtunnel
Kruist Rennsteig
Lengte 7.916 meter
Openstelling 07-07-2003
Intensiteit 23.900 mvt/dag
Locatie kaart

De Rennsteigtunnel of Tunnel Rennsteig is een tunnel in Duitsland, gelegen in de A71 ten noorden van Suhl. De tunnel is de langste wegtunnel van Duitsland met een lengte van 7.916 meter en doorkruist de Rennsteig, een onderdeel van het Thüringer Wald.

Kenmerken

De Rennsteigtunnel is een tweebuizige tunnel met een lengte van 7.916 meter en is daarmee de op drie na langste tweebuizige verkeerstunnel in Europa. De tunnel is onderdeel van een bergtraject van de A71 door het Thüringer Wald, zowel voor als na de tunnel bevinden zich andere tunnels en viaducten. Bij het zuidportaal ligt het stadje Zella-Mehlis, nabij Suhl. Het zuidportaal ligt op ongeveer 620 meter hoogte, evenals het noordportaal. De tunnel is echter niet vlak, met het hoogste punt op circa 670 meter, en verloopt ook in een bocht. De maximumsnelheid in de tunnel, evenals de aansluitende wegvakken, is 80 km/h. Er zijn twee snelheidscamera's in de tunnel per richting, die zonder flits werken, maar met infrarood.

De westbuis is 7.916 meter lang en de oostbuis is 7.878 meter lang. De afstand tussen beide buizen bedraagt ongeveer 25 meter. De buizen zijn elk 9,5 meter breed, met twee rijstroken en een redresseerstrook, maar geen vluchtstrook. Wel is er een noodweg en twaalf pechhavens om de 300 meter. Er zijn 25 dwarsverbindingen naar de naastgelegen verkeersbuis voor de veiligheid. De maximale verticale afstand tussen de tunnelbuizen en het terrein erboven bedraagt 205 meter. In de buurt van het station van Oberhof loopt de Rennsteigtunnel op slechts enkele meters afstand van de Brandleitetunnel, een spoortunnel. Noordelijk van de tunnel bevindt zich de Talbrücke Wilde Gera.

Geschiedenis

De Rennsteigtunnel is het belangrijkste kunstwerk in de A71 van Erfurt naar Schweinfurt, een Verkehrsprojekte Deutsche Einheit, nr. 16.[1] Voordat de tunnel en de A71 werd aangelegd moest het verkeer over het onderliggend wegennet van het Thüringer Wald, met name de stad Suhl lag vrij geïsoleerd van het hoofdwegennet en doorgaand verkeer van Erfurt naar Nürnberg of Würzburg moest grote afstanden binnendoor rijden, of omrijden via de A7 of A9.

De bouw van de tunnel begon op 26 juni 1998 en de tunnel is op 5 juli 2003 in gebruik genomen door de bondskanselier Gerhard Schröder. De daadwerkelijke openstelling voor het verkeer volgde twee dagen later op 7 juli.[2] De aanlegkosten bedroegen circa € 200 miljoen. De rest van de A71 in de regio is in de twee jaar voorafgaand al opengesteld, waarmee de Rennsteigtunnel letterlijk het sluitstuk was van de A71 in dit gebied. Sinds 2005 is de A71 doorgaand te berijden van Erfurt tot Schweinfurt.

In 2004 werd de Rennsteigtunnel door de ADAC als één van de veiligste van Europa getest, alhoewel dit niet ongebruikelijk is bij nieuwe tunnels, die immers volgens de nieuwste veiligheidsinzichten aangelegd zijn.

Verkeersintensiteiten

In 2015 reden dagelijks gemiddeld 23.900 voertuigen door de Rennsteigtunnel, die daarmee niet erg druk is.

Externe links

Referenties