Altay

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Republiek Altay)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Altay
Республика Алтай
Flag of Altai Republic.svg
Altay.png
Hoofdstad Gorno-Altaysk
Grootste stad Gorno-Altaysk
Oppervlakte 92.600 km²
Inwonertal 206.200
Lengte snelwegennet 3 km
Eerste snelweg 2019
Afkorting AL

Niet te verwarren met het krai Altai.

De Republiek Altay (ook wel Altai, Russisch: Республика Алтай) is een republiek in Rusland, gelegen in Zuid-Siberië. De republiek is ongeveer 2,5 keer zo groot als Nederland en telt ruim 200.000 inwoners.

Inleiding

De republiek Altay is het zuidelijkste deel van Siberië en heeft internationale grenzen met Kazachstan, China en Mongolië en grenst verder aan het Altai Krai, het oblast Kemerovo, de republiek Khakassia en de republiek Tuva. De hoofdstad is Gorno-Altaysk met ruim 55.000 inwoners, een kwart van de republiek. Andere grotere plaatsen zijn er niet. De republiek Altay is zeer bergachtig met besneeuwde bergen. De 4.506 meter hoge Belukha is het hoogste punt van de republiek en tevens het hoogste punt van Siberië. Het landschap van Altay is vergelijkbaar met de meer ongerepte delen van de Alpen, met hoge besneeuwde bergen, gletsjers, bergmeren en diepe dalen met wilde rivieren. De republiek Altay is daarom één van de mooiste van Rusland. Er is nauwelijks industrie in de republiek, die daardoor niet erg ontwikkeld is, maar toerisme is in opkomst, met name onder Russen uit andere Siberische steden, de bergen zijn vanuit een aantal steden binnen een dag per auto te bereiken. Altay ligt in het centrum van Azië, ongeveer even ver van de Noordelijke IJszee als de Oost Chinese Zee en iets verder van de Indische Oceaan.

Wegennet

Altay heeft een zeer beperkt wegennet en niet alle genummerde wegen zijn geasfalteerd. De belangrijkste weg is de M52 die Novosibirsk en Barnaul met Gorno-Altaysk verbindt. Het is tevens een doorgaande weg naar het westen van Mongolië. Sinds 2007 is de gehele M52 geasfalteerd. Andere wegen zijn secundair in karakter, maar verbinden wel diverse toeristische gebieden. De R373 vormt een soort ringweg van westelijk Altay, maar is niet volledig te berijden met gewone auto's. In 2019 opende het eerste stuk weg in Altay dat met een autosnelweg-profiel aangelegd is, met de eerste ongelijkvloerse kruising bij Gorno-Altaysk. Rond Gorno-Altaysk ligt ruim 20 kilometer weg met 4 rijstroken. Er zijn geen wegen naar zowel Kazachstan als China vanaf de republiek Altay. Tevens zijn er geen wegverbindingen naar alle andere Russische regio's, behalve het Altai Krai.

Referenties


Hoofdwegen in de republiek Altay

M52R369R373R375