Reschenpass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reschenpass

Passo di Resia

Hoogte 1.507 m
Weg
Hellingspercentage 9%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Reschenpass (Duits) of Passo di Resia (Italiaans) is een bergpas in Italië, gelegen in de Alpen. De bergpas ligt dicht bij de grens met Oostenrijk, maar het hoogste punt ligt circa 2 kilometer zuidelijk van de grens. De Reschenpass is 1.507 meter hoog.

Kenmerken

De Reschenpass is een noord-zuid georiënteerde bergpas die het Oberinntal in Oostenrijk met het Vinschgau in Italië verbindt. Aan Oostenrijkse zijde begint de pasroute als de B180 op 980 meter hoogte en stijgt dan vrij sterk naar het op circa 1350 meter hoogte gelegen dorp Nauders. Dit is het lastigste deel van de gehele pasroute, is voor een aanzienlijk deel ondertunneld en kent twee haarspeldbochten in een canyon. Daarna volgt een eenvoudige route door een vallei naar de grens. De grens ligt op 1.455 meter hoogte, de pashoogte zelf ligt 2 kilometer zuidelijker op 1.507 meter bij het dorp Reschen.

De Italiaanse SS40 verloopt langs de Reschensee, een stuwmeer op 1500 meter hoogte. In de direct omgeving rijzen bergen tot 3.000 meter hoogte. De weg kent aanvankelijk weinig hoogteverschil, waardoor de weg zo'n 18 kilometer lang op bijna dezelfde hoogte ligt, tot een afdaling naar Mals in het Vinschgau, dat op 1000 meter hoogte ligt. Het kruispunt tussen de SS40 en de SS41 wordt meestal gezien als het eindpunt van de pasroute, een alternatief eindpunt is het kruispunt met de SS38 bij Prad am Stilfserjoch op 900 meter hoogte. Vanaf daar kan men verder oostwaarts door de vallei naar Merano en Bolzano, of over de Passo dello Stelvio naar Bormio en Tirano.

De zuidzijde van de Reschenpass in Italië.

Geschiedenis

De Reschenpass is historisch één van de belangrijkste pasroutes van de Alpen, mede doordat de route een eenvoudige verbinding geeft tussen het Inntal en het Vinschgau. In het jaar 50 opende de Via Claudia Augusta, dat zo'n 150 jaar lang de primaire wegverbinding tussen Duitsland en Italië was. Na 200 nam de Brennerpass aan belang toe. De relatieve nabijheid van de Brennerpass zorgde ervoor dat de Reschenpass een relatief gering had tot de moderne tijd.

In 1919 werd de Reschenpass de grens tussen Oostenrijk en Italië, alhoewel de feitelijke pashoogte geheel op Italiaans territorium ligt. Het was gepland om een spoorlijn over de Reschenpass aan te leggen, de zogenoemde Reschenscheideckbahn. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden kleine delen aangelegd maar de spoorlijn is nooit afgebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog nam de pas enigszins in belang toe vanwege het toerisme, maar doorgaand verkeer bleef de Brennerpass gebruiken, zeker toen de Brenner Autobahn in 1971 gereed kwam.

Tussen 1947 en 1949 werd de stuwdam van de Reschensee aangelegd, hiervoor moest de SS40 verlegd worden naar hoger op de helling. Het hedendaags belang van de Reschenpass is nog steeds secundair, ondanks dat het een vrij eenvoudig te berijden bergpas is.

Alternatieven

De Reschenpass is in eerste plaats een alternatief voor de Brennerpass. Op de Reschenpass staat in de regel geen file, ook niet in de wintersportperiode of tijdens de vakantieuittochten in de zomer. Vanaf Duitsland is de Reschenpass echter alleen handig aan te rijden via de Fernpass en dat is wel een knelpunt. Mede door de omrijkilometers neemt maar weinig verkeer de Reschenpass op weg naar bijvoorbeeld het Lago di Garda. Het Vinschgau is evengoed een toeristische bestemming, het Ortlergebied is via de Reschenpass eenvoudig te bereiken.

De Reschenpass is de westelijkste wegverbinding tussen Oostenrijk en Italië, het voornaamste alternatief voor regionaal verkeer voert daarom door Zwitserland, via de Ofenpass. Deze verbindt ook het Inntal (Unterengadin) en het Vinschgau, maar is alleen interessant als er onverhoopt een incident is op de Reschenpass.

De Reschenpass is tolvrij, en verkeer dat vanaf de Fernpass komt kan tolvrij naar de Reschenpass rijden door de A12 te vermijden. De Landecker Tunnel is echter tolplichtig, zodat tolvermijdend verkeer door Landeck moet rijden.

Referenties