La Réunion

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Reunion)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Reunion.gif
Reunion map.png
Hoofdstad Saint-Denis
Grootste stad Saint-Denis
Oppervlakte 2.512 km²
Inwonertal 838.000
Lengte snelwegennet 116 km
Eerste snelweg 1976
Afkorting RE

La Réunion is een eiland en departement van Frankrijk, gelegen in de Indische Oceaan ten oosten van Madagaskar. Het eiland is met ruim 2.500 km² niet erg groot, maar telt wel meer dan 800.000 inwoners. De hoofdstad is Saint-Denis.

Inleiding

Het eiland La Réunion ligt 700 kilometer ten oosten van de kust van Madagaskar en 175 kilometer ten zuidwesten van Mauritius. Het eiland meet 70 bij 50 kilometer. Het departement La Réunion bestaat alleen uit dit eiland. La Réunion is zeer bergachtig en vulkanisch van oorsprong. De 3.069 meter hoge Piton des Neiges is het hoogste punt van La Réunion en feitelijk de gehele Indische Oceaan. Ongeveer tweederde van de kuststrook is relatief vlak en dichtbevolkt. Het binnenland is wat dunner bevolkt, met verspreid dorpen op de wat vlakkere hellingen. Het binnenland van La Réunion is zeer bergachtig, met grote hoogteverschillen over korte afstanden.

De economie van La Réunion is gebaseerd op landbouw, toerisme en overige dienstverlening. Zware industrie is er nauwelijks. Het is het welvarendste deel van Afrika. Het inwonertal van La Réunion groeit behoorlijk snel, van 350.000 inwoners in 1960 naar 600.000 in 1990 en 821.000 in 2010. Op het eiland wordt overwegend Frans gesproken. Opvallend is dat de naam van bijna alle grotere plaatsen met "Saint" beginnen.

Wegennet

La Réunion heeft een ontwikkeld wegennet, met twee langere voie expresses. Er zijn 7 belangrijke route nationales van de N1 t/m N7, plus een aantal andere route nationales met een hoger nummer, dit zijn veelal de oude tracés van route nationales die zijn vervangen door nieuwere voie expresses. Daarnaast zijn er route départementales en route forestières.

De N1 vormt het westelijke deel van de rondweg om het eiland en is volledig met 2x2 rijstroken uitgevoerd, en grotendeels een voie expresse. De Route du Littoral langs de noordkust geldt als één van de spectaculairste snelwegen ter wereld, maar wordt vervangen door een viaduct in zee vanwege frequente rotsverschuivingen en overstromingen. De N2 vormt het oostelijk deel van de rondweg en is gedeeltelijk een voie expresse. De N3 is de enige weg die door het binnenland van het eiland van de westkust naar de oostkust loopt via de 1.606 meter hoge Col de Bellevue. De N4 en N7 zijn korte routes bij Le Port, de N5 verbindt het geïsoleerd gelegen Ciloas met de westkust. De N6 vormt de zuidelijke rondweg van de hoofdstad Saint-Denis.

Een aantal wegen in Réunion lopen tot grote hoogte. De N3 is de hoogstgelegen route nationale op de Col de Bellevue op 1.606 meter hoogte. De D52 (Route de Grand Îlet) stijgt naar ongeveer 1.950 meter hoogte op de helling van de Piton des Neiges. De hoogste weg is echter de RF5 (Route du Volcan) en stijgt naar 2.311 meter hoogte op de Pas de Bellecombe.

Route Nationales in Réunion

N1N2N3N4N5N6N7

Geschiedenis

In de jaren '20 en '30 werden de eerste bergwegen aangelegd op La Réunion. In 1951 werden route nationales genummerd op het eiland. De eerste snelweg was de verdubbelde Route du Littoral in 1976. In 2009 opende de Route des Tamarins, de duurste nieuwe weg in La Réunion tot dan toe, en is onderdeel van de N1 langs de westkust.

Tussen 2013 en 2022 is de eerste fase van de Route du Littoral (N1) langs de noordkust tussen Saint-Denis en La Possession vervangen door een tracé over zee. Dit kostte meer dan € 1,2 miljard en omvat een 5,4 kilometer lang viaduct.

Referenties


Overzeese départementen en territoria van Frankrijk

Frans-GuyanaGuadeloupeMartiniqueMayotteRéunion

Frans PolynesiëNew CaledoniaSaint-BarthélemySaint-MartinSaint Pierre and MiquelonWallis and Futuna