Reykjanesbraut

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 41 Iceland.svg
Reykjanesbraut map.png
þjóðvegur 41
Begin Reykjavík
Einde Reykjavík
Lengte 9 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Vesturlandsvegur

Junction.svg Bústaðavegur

Afslagsymbool.svg Smiðjuvegur

Afslagsymbool.svg Nýbýlavegur

Afslagsymbool.svg Fifuhvammsvegur

Afslagsymbool.svg Arnarnesvegur

Afslagsymbool.svg Vifilstaðavegur

Afslagsymbool.svg Urriðaholtsstræti

Junction.svg Fjarðarhaun

De Reykjanesbraut, genummerd als de þjóðvegur 41 is een autoweg in IJsland, gelegen in de hoofdstad Reykjavík. De stadsautoweg vormt een tangentiële verbinding in de buitenwijken en is 9 kilometer lang.

Routebeschrijving

De autoweg begint op een klaverblad met de Vesturlandsvegur, waarna verkeerslichten volgen. Daarna is de weg volledig ongelijkvloers met 2x2 rijstroken en aansluitingen in de vorm van een halfklaverblad of een SPUI. De weg verloopt door de oostelijke en zuidoostelijke wijken en voorsteden van Reykjavík. De autoweg eindigt na 9 kilometer, waarna de hoofdweg 41 verder gaat naar Keflafik. Dit deel telt buiten het stedelijk gebied soms ook 2x2 rijstroken.

Geschiedenis

De Reykjanesbraut is geleidelijk opgewaardeerd van een enkelbaans gelijkvloerse weg tot ongelijkvloerse autoweg met 2x2 rijstroken. De oudste twee aansluitingen zijn in de voorstad Breiðholt, en betreffen een SPUI en halfklaverblad. In 2004 opende een ongelijkvloerse kruising aan de noordzijde van Breiðholt. Circa 2009 opende een ongelijkvloerse kruising in Smárar. Tevens is toen de aansluiting bij Garðabær gerealiseerd.

Tussen 2019 en 2020 is een 3 kilometer lang deel tussen Kaldárselsvegur en Krisuvikurvegur in het zuiden van de stad naar 2x2 rijstroken verbreed, waarmee het een quasi-autosnelweg is geworden. Dit deel had daarvoor al ongelijkvloerse aansluitingen. De verdubbeld werd op 24 november 2020 officieel geopend.[1]

Toekomst

De Reykjanesbraut heeft nog één set verkeerslichten direct ten zuiden van het klaverblad met de Vesturlandsvegur. Deze zal in de toekomst ook ongelijkvloers worden.

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks 54.000 voertuigen op het noordelijkste deel, wat zuidelijker geleidelijk daalt naar 23.000 voertuigen per etmaal.[2]

Referenties

Flag of Iceland.svg Hoofdwegen en stadsautowegen in IJsland Flag of Iceland.svg

Route 1

HafnarfjarðarvegurReykjanesbrautVesturlandsvegur