Rheinbrücke Ottmarsheim

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rheinbrücke Ottmarsheim
BAB862.png
A36 FR.svg
Blank.png
Rheinbrücke Ottmarsheim.jpg
Overspant Rhein/Rhin
Rijstroken 2x2
Totale lengte 250 meter
Hoofdoverspanning 110 meter
Hoogte brugdek ~15 meter
Openstelling 1981
Verkeersintensiteit 14.500 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Rheinbrücke Ottmarsheim, in het Frans: Pont sur le Rhin d'Ottmarsheim, is een kokerbrug over de Rijn, gelegen op de grens van Frankrijk en Duitsland. De brug is onderdeel van de Duitse A862 en de Franse A36. Het is de enige snelwegbrug over de Rijn tussen beide landen.

Kenmerken

De Rheinbrücke Ottmarsheim is een betonnen cantilever kokerbrug met een totale lengte van 250 meter en een hoofdoverspanning van 110 meter. De brug heeft in totaal 3 overspanningen; 70 m - 110 m - 70 m. De twee kokers van de brug hebben een dikte variërend van 2,5 tot 7 meter en zijn van gewapend beton. De brug heeft een hoogte van ongeveer 15 meter en een brugdekbreedte van 2 x 13,50 meter. De brug kent 2x2 doorgaande rijstroken en in beide richtingen een in- en uitvoegstrook.

De brug overbrugt de rivier de Rhein en ligt precies op de grens tussen Frankrijk en Duitsland, 15 kilometer ten oosten van Mulhouse. De brug vormt één van de twee grensovergangen tussen Frankrijk en Duitsland die via een snelweg verlopen.

Geschiedenis

De stat van de eerste werkzaamheden begon op 17 november 1977, toen de beide landen een verdrag met elkaar hadden gesloten. De brug is samen met de westelijker gelegen Pont sur le Grand Canal d'Alsace aangelegd door Frankrijk. De oeververbinding werd in 1979 voltooid en werd in 1981 opengesteld voor het verkeer. De kosten van de bouw van de Rheinbrücke zijn in tweeën gedeeld en door beide landen betaald.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 14.500 voertuigen over de brug, die daarmee voor een autosnelweg zeer rustig te noemen is.

Zie ook

Referenties