Rheinbrücke Wintersdorf

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rheinbrücke Wintersdorf

Pont de Beinheim

Blank.png
Rheinbrücke Wintersdorf.jpg
Overspant Rhein
Rijstroken 1x2
Totale lengte ~570 meter
Hoofdoverspanning ~155 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1895 / 1949
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Rheinbrücke Wintersdorf, of de Pont de Beinheim in het Frans, is een vakwerkbrug over de Rijn, gelegen op de grens van Duitsland en Frankrijk.

Kenmerken

De brug is een stalen vakwerkbrug, het is een combinatie van twee typen vakwerkbruggen, de westelijkste langste brug is een vakwerkbrug met een lichte boogconstructie met drie overspanningen van circa 95 meter. Aansluitend ten oosten daarvan ligt een standaard vakwerkbrug met een overspanning van circa 155 meter. Dit deel overspant het bevaarbare deel van de Rijn. De totale bruglengte bedraagt circa 570 meter.

De brug is de noordelijkste over de Rijn tussen Duitsland en Frankrijk, gelegen bij Wintersdorf. De brug ligt iets ten noorden van de stuw en sluizencomplex van Iffezheim, de noordelijkste sluis van de Rijn. De brug verwerkt lokaal verkeer van de Duitse L78b en de Franse D87, het is een verbinding tussen Rastatt en Beinheim. Doorgaand verkeer maakt echter gebruik van de iets zuidelijker gelegen wegverbinding over het sluizencomplex van Iffezheim, waar de B500 overheen voert. Die route is in deze regio de primaire verbinding tussen de Duitse A5 en Franse A35.

Geschiedenis

Brug van 1895

In 1892 werd besloten tot de bouw van een spoorlijn van Rastatt naar Haguenau. Op dat moment stonden beide oevers van de Rijn onder Duits bestuur. Het was de eerste vaste brug op een lang stuk Rijn tussen Strasbourg en Germersheim. De bouw begon in 1893 en de spoorbrug werd op 1 mei 1895 geopend. Dit was een stalen vakwerkbrug met drie overspanningen van 92 meter. De brug was vanaf het begin al tweesporig.

De brug kwam na de Eerste Wereldoorlog na het Verdrag van Versailles in 1919 in eigendom van Frankrijk. Op 17 december 1922 werd het treinverkeer over de brug weer hervat. Zowel voor als na de Eerste Wereldoorlog werd de brug voor een tweesporige verbinding weinig gebruikt, met 5 tot 6 reizigerstreinen per dag.

De brug werd op 12 oktober 1939 opgeblazen door Franse troepen, kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Na de invasie van Polen had Frankrijk de oorlog verklaard aan Duitsland en voerde een kleine militaire invasie in het Saarland uit. De brug werd vanaf maart 1941 hersteld en op 3 mei 1942 weer in gebruik genomen met één spoor, op 3 februari 1943 de tweede. Op 12 december 1944 werd de brug opnieuw opgeblazen, dit keer door het terugtrekkende Duitse leger.

Brug van 1949

De Rheinbrücke Wintersdorf met spoorrails die sinds 1966 niet meer gebruikt zijn.

De brug werd vrij snel na de Tweede Wereldoorlog hersteld, op initiatief van Frankrijk. In mei 1949 werd de brug in gebruik genomen. Van de drie hoofdoverspanningen zijn de buitenste twee hersteld en de middelste nieuw vervaardigd. De herstelde brug had twee sporen, maar op één helft was ook een rijbaan voor wegverkeer ingericht. De brug werd aanvankelijk alleen voor militair verkeer gebruikt, het reizigersvervoer werd nooit meer hervat. Het laatste treinverkeer vond in mei 1966 plaats vanwege werkzaamheden aan de spoorbrug bij Kehl.

In 1974 werd een douanekantoor aan de Duitse kant van de brug ingericht, daardoor werd het een reguliere grensovergang. Vanwege de bouw van de stuw en sluis van Iffezheim werd de brug gereconstrueerd, aan de oostzijde werd een nieuwe overspanning aangelegd, die de langste van de brug werd. Dit deel overspant het bevaarbare deel van de Rijn van en naar de sluis. In 1975 werd deze reconstructie uitgevoerd, de nieuwe overspanning werd ook voorzien van twee sporen, ondanks dat de verbinding in de praktijk niet gebruikt werd. De NAVO had echter belang bij de brug als alternatieve spoorverbinding.

In 1995 werden de grenscontroles tussen Duitsland en Frankrijk opgeheven en in 1998 verloor de brug zijn status als alternatieve spoorverbinding uit NAVO-oogpunt. De spoorrails liggen echter nog op het brugdek. Vanwege de slechte conditie is het maximaal toelaatbaar gewicht begrensd op 7,5 ton. Vrachtverkeer wordt geacht van de iets zuidelijker gelegen B500 gebruik te maken.

Zie ook

Referenties