Rheinfelder Brücke

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rheinfelder Brücke
BAB861.png
Rheinfelder Brücke.jpg
Overspant Rhein
Rijstroken 2x2
Totale lengte 211 meter
Hoofdoverspanning 108 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 07-03-2006
Verkeersintensiteit 26.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Rheinfelder Brücke is een kokerbrug over de Rijn, gelegen op de grens van Duitsland en Zwitserland bij Rheinfelden.

Kenmerken

De Rheinfelder Brücke is een betonnen kokerbrug met een totale lengte van 211 meter en een hoofdoverspanning van 108 meter. De brug is 24,4 meter breed met 2x2 rijstroken, maar geen vluchtstroken, waardoor de brug geen volwaardig snelwegprofiel heeft.

Aan weerszijden van de brug is een klein gedimensioneerde grensovergang. Het vrachtverkeer wordt ten noorden van de brug aan Duitse zijde gedoseerd zodat er op de brug geen wachtrij van vrachtauto's ontstaat. Kort ten zuiden van de brug ligt de Verzweigung Rheinfelden. De brug is onderdeel van de Duitse A861 en een zijtak van de Zwitserse A3, die geen individueel wegnummer heeft. De brug is daarmee onderdeel van de bypass van Basel.

Geschiedenis

De historische brug bij Rheinfelden is de Alte Rheinbrücke Rheinfelden, een krappe boogbrug uit 1912. Dit was tot de bouw van de A861 de enige brug over de Rijn bij Rheinfelden. De Rheinfelder Brücke is midden jaren 2000 aangelegd als onderdeel van de A861 en op 7 maart 2006 opengesteld. De bouw kostte slechts € 8,6 miljoen. De oude brug in Rheinfelden is daarna afgesloten voor het meeste gemotoriseerde verkeer.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 26.200 voertuigen van de brug gebruik.

Zie ook

Referenties