Rhode Island

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Rhode Island.png
Rhode Island.png
Hoofdstad Providence
Grootste stad Providence
Oppervlakte 4.002 km²
Inwonertal 1.057.000
Lengte snelwegennet 195 km
Eerste snelweg 1953[1]
Afkorting RI

Rhode Island is de de kleinste staat in de Verenigde Staten. De staat ligt in het noordoosten en telt 1.057.000 inwoners (2018). De hoofdstad is Providence. De staat heeft een oppervlakte van 4.002 kilometer, ter grootte van een Nederlandse provincie.

Inleiding

I-95 bij Downtown Providence.

Geografie

Rhode Island ligt in het noordoosten van de Verenigde Staten aan de Atlantische Oceaan. De staat is vernoemd naar het Rhode Island, een eiland bij het Rhode Island Sound en de Narragansett Bay, ten zuiden van de hoofdstad Providence. De staat kent een relatief lange kustlijn en heet niet voor niets "the ocean state". De staat meet maximaal 60 kilometer van oost naar west en 75 kilometer van noord naar zuid. Het eiland Block Island hoort ook bij de staat. Rhode Island is overwegend vlak en dicht bebost. De staat heeft een vochtig subtropisch klimaat, met warme zomers en koude winters met veel sneeuw. De gemiddelde maximumtemperatuur in Providence bedraagt 3°C in de winter en 28°C in de zomer.

Economie

De economie van Rhode Island is voornamelijk gebaseerd op diensten, met name semi-overheid en financiële instellingen. De maakindustrie was voorheen belangrijker dan tegenwoordig, maar is nog wel van enig belang. De economie is sterk gebaseerd op dat van de hoofdstad Providence. Er is ook enig toerisme langs de kust. De staat had lange tijd een ongunstig belastingklimaat, met de hoogste belastingen van de Verenigde Staten, maar het belastingniveau is sinds 2010 wat gereduceerd om de staat beter te kunnen laten concurreren met andere staten in de regio.

Demografie

stad inwonertal
Providence 180.000
Warwick 81.000
Cranston 81.000
Pawtucket 72.000
East Providence 48.000

Het inwonertal van Rhode Island groeide in eerste instantie vrij langzaam, van 69.000 inwoners in 1790 tot 217.000 inwoners in 1870. Daarna begon een groeispurt, met name in en rond Providence. De groei vlakte vanaf de jaren '60 echter sterk af. In 1910 overschreed de staat de grens van 0,5 miljoen inwoners, maar het duurde daarna tot 1990 voordat de grens van 1 miljoen inwoners bereikt werd. Na 2000 viel de groei bijna helemaal stil.

De stad Providence domineert de staat in alle opzichten, bijna alle grotere plaatsen in Rhode Island zijn suburbs van Providence. De oostelijke helft van de staat is sterk verstedelijkt, maar de westelijke helft is betrekkelijk dunbevolkt.

Geschiedenis

Begin 17e eeuw werd het gebied dat later Rhode Island werd bevolkt door Engelsen uit de regio Boston. In 1636 werd Providence gesticht. Rhode Island was de eerste van de dertien koloniën om de banden met de Britse kroon te verbreken in 1776. In 1790 was het echter de laatste van de dertien koloniën die een staat van de Verenigde Staten werd. De industriële revolutie in Rhode Island was één van de eerste in de Verenigde Staten in de 18e eeuw. In de 19e eeuw begon de staat te industrialiseren, alhoewel het nooit is uitgegroeid tot een staat met veel zware industrie. De bevolkingsgroei was met name geconcentreerd op Providence en de suburbs, evenals de aantrekkelijke eilanden rond de Narragansett Bay.

Wegennet

Het snelwegennet van Rhode Island.

Providence heeft een redelijk dicht wegennet, waarbij het snelwegennet voornamelijk geconcentreerd is op de regio Providence. Diverse bruggen overspannen de zeestraten van de Narragansett Bay en verbinden de eeilanden en schiereilanden met elkaar.

Wegbeheer

De wegbeheerder van de staat is het Rhode Island Department of Transportation, afgekort RIDOT.[2] De staat beheert 1.773 kilometer weg en 1.162 bruggen. RIDOT heeft zijn oorsprong in het State Board of Public Roads dat in 1902 opgericht werd, dat in 1935 opging als onderdeel van het Department of Public Works. In 1970 werd het huidige Rhode Island Department of Transportation opgericht.

Rhode Island staat nationaal bekend vanwege de slechte conditie van het wegennet. In 2014 was 22% van de bruggen 'structurally deficient', het hoogste aandeel van alle staten.[3] Bijna alle andere bruggen hebben reparaties nodig om te voorkomen dat deze ook de status van 'structurally deficient' krijgen. In 2016 is daarom het programma 'Rhode Works' geïntroduceerd, om de bruggen van de staat te moderniseren.[4]

Interstate Highways

Een klein aantal Interstate Highways voert door Rhode Island. De belangrijkste is de Interstate 95, die doorgaand verkeer vanaf New York City naar Boston verwerkt en dwars door Providence voert. De Interstate 195 begint in Providence en voert oostwaarts door het zuiden van Massachusetts. De Interstate 295 vormt een bypass van Providence die redelijk geschikt is voor doorgaand verkeer. Oorspronkelijk was gepland dat Interstate 84 ook door Rhode Island zou lopen als verbinding van Hartford naar Providence. De snelweg is echter nooit als zodanig aangelegd.

Rhode Island was één van de weinige staten die nog een sequentiële afritnummering had. In november 2017 is gestart met de implementatie van een afritnummering naar afstand, beginnend op de Interstate 295. De hernummering werd tussen 2017 en 2020 uitgevoerd.[5][6]

US Highways

Drie US Highways voeren door Rhode Island. De US 1 is de historische noord-zuidroute door de staat waar later I-95 parallel aan aangelegd is. In het zuiden van Rhode Island snijdt I-95 echter een stuk af door het binnenland terwijl US 1 langs de kust loopt. De US 1 is hier volledig als een 2x2 divided highway uitgevoerd. De US 6 is een oost-westverbinding die op de Interstate 395 in Connecticut aansluit en een alternatieve route van Providence naar New York City is, die echter weinig als zodanig gebruikt wordt. I-84 had hier ooit parallel aan de US 6 aangelegd moeten worden. De US 44 doorkruist het noorden van de staat van west naar oost en is een 2x2 divided highway.

Interstates en US Highways in Rhode Island

I-95.svgI-195.svgI-295.svg

US 1.svgUS 6.svgUS 44.svg

Providence


State routes

Rhode Island heeft een netwerk van 70 state routes. De meesten hiervan zijn minder dan 30 kilometer lang, wat logisch is gezien de kleine oppervlakte van Rhode Island. De state routes vullen het netwerk van US Highways aan en hebben vaak een lokaal belang. Bijzonder aan de state routes zijn enkele grote bruggen, zoals de Newport Bridge en de Mount Hope Bridge, twee hangbruggen over de Narragansett Bay.

Enkele state routes zijn als freeway uitgebouwd;

Tolwegen

Er zijn geen algemene tolwegen in Rhode Island, maar wel enkele bruggen waarop tol betaald moet worden. Deze zijn gelegen langs de zuidoostkust en in het beheer van de Rhode Island Turnpike and Bridge Authority (RITBA).[7] Het gaat om de Mount Hope Bridge, de Jamestown Verrazzano Bridge, de Newport Bridge en de Sakonnet River Bridge.

De staat is voornemens om in het kader van de 'Rhode Works' tolheffing te introduceren voor vrachtverkeer op een aantal strategische punten op het hoofdwegennet, met name in en rond Providence en op I-95 in het zuiden van de staat.[8] Wetgeving verbiedt tolheffing op personenauto's en kleine vrachtwagens.[9]

Geschiedenis

Project 'Iway' in Providence (verlegging I-195).

Het wegennet van Rhode Island heeft zijn oorsprong in de turnpikes van de 19e eeuw. De eerste was de West Glocester Turnpike die in 1794 opgericht werd en vanaf Providence westwaarts liep via wat nu de US 44 is. Begin 19e eeuw werden 24 turnpikes opgericht. Het belang ervan werd gereduceerd na de opkomst van de spoorwegen vanaf midden 19e eeuw. De historische Boston Post Road (US 1) liep ook door Rhode Island. Later is de New London Turnpike aangelegd als bypass van de omweg via de kust, rechtstreeks van Providence naar New London in Connecticut. Deze route was korter dan de Boston Post Road. I-95 is later langs de New London Turnpike aangelegd.

In de jaren '20 was het wegennet van Rhode Island vooral radiaal geasfalteerd, de invalswegen van Providence waren geasfalteerd, maar weinig andere verbindingen. Desondanks waren dit wel de belangrijkste wegen van de staat in die tijd, zodat Rhode Island indertijd al vrij vroeg alle hoofdwegen had geasfalteerd. In 1922 werden New England Highways geïntroduceerd, een regionaal wegnummeringssysteem in het noordoosten van de Verenigde Staten. Het belang ervan nam al vanaf 1926 af met de introductie van US Highways en later door de omvorming van de New England Highways tot state routes. In 1929 opende de monumentale Mount Hope Bridge tussen Portsmouth en Bristol in het oosten van de staat.

Direct na de Tweede Wereldoorlog begon de planning voor de bouw van autosnelwegen in Rhode Island. In 1950 begon de bouw van de eerste snelweg, de Route 10 die een bypass rond het centrum van Providence moest vormen. Het eerste deel hiervan opende in 1953 voor het verkeer. Eind 1955 opende het eerste deel van de Interstate 95, echter niet in Providence, maar bij de grens met Connecticut. Dit sloot aan op de Connecticut Turnpike. De rest van de snelweg is na de creatie van het Interstate Highway systeem in 1956 aangelegd. In 1968-1969 kwam I-95 door Rhode Island gereed.

In 1969 opende ook de Newport Bridge als verbinding over het zuidelijk deel van de Narragansett Bay, waarmee verkeer naar het Rhode Island er een verbinding vanaf het westen bij kreeg. De bypass van Providence, de Interstate 295 is in diverse fases tussen 1967 en 1975 opengesteld. Al iets eerder, in 1964, was de Interstate 195 door Providence en East Providence gereed gekomen.

In juni 1975 had Rhode Island alle Interstate Highways in de staat opengesteld, en was de eerste staat waar alle Interstate Highways in gebruik waren. Sinds die tijd zijn geen nieuwe snelwegen meer aangelegd in Rhode Island. Wel is de Route 146 tussen Providence en Woonsocket pas in de jaren '80 ongelijkvloers gemaakt. Het grootste project sinds de jaren '70 was 'Iway', om I-195 iets verder van het centrum af te leggen. Dit opende in 2009 voor het verkeer.

Agglomeraties

Expressways in Providence

Interstate 95Interstate 195 (RI) (RI) • Interstate 195 (MA) (MA) • Interstate 295US 6SR-4SR-10SR-37SR-146


Referenties

Flag of the United States.svg Verenigde Staten

AlabamaAlaskaArizonaArkansasCaliforniaColoradoConnecticutDelawareFloridaGeorgiaHawaiiIdahoIllinoisIndianaIowaKansasKentuckyLouisianaMaineMarylandMassachusettsMichiganMinnesotaMississippiMissouriMontanaNebraskaNevadaNew HampshireNew JerseyNew MexicoNew YorkNorth CarolinaNorth DakotaOhioOklahomaOregonPennsylvaniaRhode IslandSouth CarolinaSouth DakotaTennesseeTexasUtahVermontVirginiaWashingtonWest VirginiaWisconsinWyoming