Richmond-San Rafael Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Richmond-San Rafael Bridge
Overspant San Francisco Bay
Rijstroken 2+3
Totale lengte 8.851 m
Hoofdoverspanning ?
Hoogte brugdek 56 meter
Openstelling 01-09-1956
Verkeersintensiteit 70.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Richmond-San Rafael Bridge is een cantileverbrug in de Verenigde Staten, gelegen in het San Francisco Bay Area in California.

Kenmerken

De Richmond-San Rafael Bridge overspant het noordelijk deel van de San Francisco Bay tussen Richmond en San Rafael. De dubbeldeks brug verbinding heeft een totale lengte van 8.851 meter en twee hoofdoverspanningen in de vorm van een cantileverbrug, die op enige afstand van elkaar liggen. Over de brug loopt de Interstate 580 in California met 2 rijstroken en een vluchtstrook richting westen en 3 rijstroken zonder vluchtstrook richting oosten. Beide zijden van de brug liggen in verstedelijkt gebied ten noorden van San Francisco. De bruggen zijn als een vakwerkbrug gebouwd. De vrije doorvaart bedraagt maximaal 56 meter.

Geschiedenis

De verbinding over dit deel van de San Francisco Bay werd oorspronkelijk door een veerdienst uitgevoerd. De brug is in de eerste helft van de jaren '50 aangelegd en opende op 1 september 1956 voor het verkeer. Het was de laatste brug in de regio die een veerdienst verving, latere bruggen vervingen geen veerdienst. Bij openstelling was het één van de langste bruggen ter wereld. Oorspronkelijk liep de State Route 17 over de brug, later genummerd als onderdeel van de Interstate 580. De brug heeft ruimte voor 2x3 rijstroken, in de vorm van een vluchtstrook. Nadat de San Francisco-Oakland Bay Bridge in 1989 bij een aardbeving beschadigd raakte is de brug tijdelijk met 2x3 rijstroken in gebruik geweest. Begin jaren 2000 heeft de brug een seismische retrofit ter waarde van $ 540 miljoen ondergaan, die in 2005 afgerond werd. De brug moet een aardbeving van 7.4 magnitude op de Hayward breuklijn en 8.3 op de San Andreas breuklijn kunnen weerstaan. Op 20 april 2018 opende een 3e rijstrook richting oosten op I-580 over de brug.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 70.000 voertuigen over de brug, die daarmee niet zo druk is als andere bruggen in de omgeving. Ook is de brug niet structureel overbelast.

Tol

De brug is zoals alle bruggen in het San Francisco Bay Area een tolweg. De tol wordt alleen richting westen geheven en bedraagt $ 5. Carpoolers betalen $ 2.50.

Referenties

Bruggen in het San Francisco Bay Area

Antioch BridgeBenicia-Martinez BridgeCarquinez BridgeDumbarton BridgeGolden Gate BridgeRichmond-San Rafael BridgeSan Francisco-Oakland Bay BridgeSan Mateo Bridge