Richtgeschwindigkeit

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een Richtgeschwindigkeit is een Duitse term voor een adviessnelheid. Vaak wordt deze term gebruikt voor Autobahnen en Autobahnähnliche Straßen waar geen maximumsnelheid geldt, maar het kan ook in andere situatie gebruikt worden. Het is een snelheid die men het best kan aanhouden op basis van het weg- en verkeersbeeld, weer, en wegdekcondities en is open ter interpretatie van de weggebruiker.

Het overschrijden van de Richtgeschwindigkeit is geen strafbaar feit, maar bij een ongeval kan het wel leiden tot een hogere aansprakelijkheid. In Duitsland geldt sinds 1978 op Autobahnen en Autobahnähnliche Straßen een Richtgeschwindigkeit van 130 km/uur, tenzij anders aangegeven. Deze adviessnelheid staat zelden op verkeersborden aangegeven en geldt alleen wanneer er geen andere maximumsnelheid op voornoemde wegen wordt aangegeven.

Sinds 31 augustus 2009 hebben de blauwe borden met witte cijfers die een Richtgeschwindigkeit aangaven hun status verloren. De Richtgeschwindigkeit blijft echter bestaan. Hierdoor kunnen afwijkende adviessnelheden dan 130 km/uur niet meer aangegeven worden.