Knooppunt Ridderkerk

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Ridderkerk)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Ridderkerk
KP Ridderkerk.png
Kruisende wegen NLA015.svgNLA016.svgNLA038.svg
Type hybride-Stack / trompet
Opengesteld 1939[1]
Het knooppunt Ridderkerk bij Rotterdam.
Het knooppunt Ridderkerk-Noord vanaf het oosten.
Het knooppunt Ridderkerk-Zuid in de jaren '50.

Het knooppunt Ridderkerk is een knooppunt in Nederland. Eigenlijk zijn het twee aparte knooppunten; Ridderkerk-Noord en Ridderkerk-Zuid. Het is uitgevoerd als een ster en trompet met een grootschalige parallelstructuur. Het knooppunt is het grootste van heel Nederland. De A15 en A16 kruisen elkaar hier. Het knooppunt ligt aan de zuidoostzijde van Rotterdam, in de provincie Zuid-Holland.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar de plaats Ridderkerk, die direct ten oosten van het knooppunt ligt. De stad Rotterdam ligt eveneens vrijwel tegen het knooppunt.

Configuratie

Het knooppunt Ridderkerk bestaat uit twee afzonderlijke knooppuntconstructies, met ertussen een parallelstructuur met in totaal 16 rijstroken; het breedste snelwegtraject van Nederland. Omdat het verkeer al voor het eerste knooppunt dat het tegenkomt de richting moet kiezen, worden de twee knooppunten als één beschouwd.

Ridderkerk-Noord

Het knooppunt Ridderkerk-Noord is uitgevoerd als een hybride tussen een stack en een klaverblad. De drukste afslaande relaties zijn met grote fly-overs uitgevoerd. De A15 gaat over de A16 heen, terwijl de A38 richting Ridderkerk aftakt. Dit laatste nummer is overigens niet bewegwijzerd. Ten westen van het knooppunt liggen ongelijkvloerse weefvakken, ook wel een breiwerk genoemd. Ten westen van het knooppunt liggen 12 rijstroken op de A15. Ten noorden van het knooppunt begint de parallelstructuur van de A16 langs Rotterdam, die 4x3 rijstroken telt, inclusief een doelgroepenstrook voor vrachtwagens en bussen op de hoofdrijbaan in noordelijke richting. Ten oosten van het knooppunt telt de A38 2x2 rijstroken. Deze eindigt vrijwel direct op een met verkeerslichten geregelde kruising met de Rotterdamseweg. Het breedste deel van het knooppunt ligt aan de zuidkant, waar de A15 en A16 naast elkaar lopen. Hier liggen 4x4 rijstroken, dus 16 rijstroken in totaal.

Opvallend is de capaciteit van de hoogste fly-over, die het verkeer van de A15 richting Europoort verwerkt. Deze fly-over telt 3 rijstroken, uniek binnen Nederland, Europa en zelfs zeldzaam in de wereld. De andere grote fly-over verwerkt verkeer vanuit Europoort richting het noorden. Die fly-over telt 2 rijstroken en is onderdeel van de Ring Rotterdam. De drie klaverlussen van het knooppunt tellen alle één rijstrook, evenals de verbindingswegen van en naar de A38. Binnen het knooppunt liggen enkele meertjes. Het knooppunt ligt ongeveer 2 meter boven zeeniveau.

Ridderkerk-Zuid

Het knooppunt Ridderkerk-Zuid is wat minder indrukwekkend dan Ridderkerk-Noord. Het is fors in opbouw en berekend op hoge verkeersintensiteiten. De 4x4 A15/A16 ten noorden van het knooppunt splitst zich hier in de 2x4 A16 naar Dordrecht en de 2x3 A15 naar Gorinchem. Dit knooppunt is feitelijk een trompetknooppunt, maar kent een aantal extra kunstwerken vanwege de ongelijkvloerse weefvakken om de parallelstructuur ten noorden van het knooppunt mogelijk te maken. De verbinding van Gorinchem naar Dordrecht is als krappe lus uitgevoerd, maar dit is de rustigste relatie op het knooppunt. De boog van Rotterdam naar Gorinchem telt 3 rijstroken. Het knooppunt ligt circa 2 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

De aansluiting met de Populierenlaan in Ridderkerk in de jaren '50, ter hoogte van het huidige knooppunt Ridderkerk-Noord.

De geschiedenis van het knooppunt Ridderkerk is lang en complex. Over de jaren zijn er diverse aanpassingen uitgevoerd om te komen tot het huidige knooppunt.

De eerste aanleg vond begin jaren '30 van de 20e eeuw plaats. Toen was nog moeilijk te voorzien wat de verkeersstructuur rond Rotterdam later zou worden. In 1934 opende de eerste rijbaan tussen Rotterdam-IJsselmonde en Zwijndrecht,[2] waarover de huidige A15 en A16 lopen. In 1939 volgde het deel van knooppunt Ridderkerk-Zuid naar Hendrik-Ido-Ambacht met 1x2 rijstroken[3] en was er sprake van een ongelijkvloers knooppunt tussen twee rijkswegen. Het is onduidelijk wanneer de tweede rijbaan van dit stuk is opengesteld. In 1943 werd de tweede rijbaan tussen IJsselmonde en Zwijndrecht opengesteld en was er sprake van een autosnelweg. Voor wat betreft het zuidelijk deel van het knooppunt bleef het lokale verkeer via de Kerkweg voor gevaarlijke gelijkvloerse kruisende bewegingen zorgen; zie ook de overzichtsfoto rechtsonder op deze pagina. Op 1 februari 1965 werd de hoofdrijbaan tussen Kralingseplein en IJsselmonde opengesteld met 2x3 rijstroken. In 1979 opende de niet-bewegwijzerde A38.[4]

De eerste reconstructie van het knooppunt Ridderkerk-Noord werd op 18 april 1985 afgerond. Toen werd een parallelstructuur gebouwd tussen beide knooppunten. Op 1 mei 1990 werd de tweede Van Brienenoordbrug opengesteld, waarna 4x3 rijstroken beschikbaar waren ten noorden van Ridderkerk-Noord. Eind 2000 is een veel grotere reconstructie aan beide knooppunten doorgevoerd, waarbij de grote fly-overs van het knooppunt Ridderkerk-Noord werden opengesteld, evenals de ongelijkvloerse weefvakken in beide knooppunten.

Toekomst

Er zijn geen concrete plannen om het knooppunt of de aansluitende wegvakken aan te passen. In de regio is een verbreding van de A15 tussen Spijkenisse en knooppunt Vaanplein uitgevoerd, maar dat heeft geen direct gevolg voor het knooppunt Ridderkerk. Op termijn wordt de A16 doorgetrokken na het knooppunt Terbregseplein richting de A13. Ook dit heeft geen direct gevolg voor het knooppunt Ridderkerk, maar de A16 zal in dat geval tussen het Terbregseplein en Ridderkerk wel tegen zijn maximale capaciteit aan lopen.

Het wegvak tussen beide knooppunten telt 16 rijstroken en heeft een capaciteit van meer dan 400.000 voertuigen per etmaal, het meeste van Nederland, zelfs heel Europa. Deze intensiteiten worden bij lange na niet gehaald. Filevorming hier is het resultaat van incidenten of filevorming op aansluitende wegvakken.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012 int. 2019
NLA015.svg Rotterdam-IJsselmonde - Knooppuntsymbool.svg Ridderkerk-Noord 131.800 140.500 206.800
NLA015.svg Knooppuntsymbool.svg Ridderkerk-Zuid - Hendrik-Ido-Ambacht 93.400 107.200 118.700
NLA016.svg Rotterdam-Feijenoord - Knooppuntsymbool.svg Ridderkerk-Noord 228.800 216.000 219.700
NLA016.svg Knooppuntsymbool.svg Ridderkerk-Noord - Knooppuntsymbool.svg Ridderkerk-Zuid 226.100 239.300 266.200
NLA016.svg Knooppuntsymbool.svg Ridderkerk-Zuid - Hendrik-Ido-Ambacht 146.900 165.700 172.400
NLA038.svg Knooppuntsymbool.svg Ridderkerk-Noord - Bolnes 39.000 37.500

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich