Rīga

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Riga)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vanšu Bridge en de rivier de Daugava.

Rīga is de hoofdstad en grootste stad van Letland. De stad telde in 2023 660.000 inwoners en heeft een agglomeratie met in totaal 920.000 inwoners.

Inleiding

Rīga is de grootste stad in de Baltische Staten. De stad is centraal gelegen in Letland aan de rivier de Daugava. Het grootste deel van de stad ligt op de oostoever, maar ook een significant deel ligt op de westoever. Rīga ligt in een vlak gebied met veel bossen en enkele meren, inclusief een groot stuwmeer van de rivier de Daugava. De stad ligt op enkele kilometers van de Baltische Zee en is een belangrijke zeehaven. De stranden van de Golf van Rīga zijn een belangrijke weekendbestemming in de zomer. Het stedelijk gebied van Rīga is een mix van historische gebouwen, flatwijken en vrijstaande woningen. Het centrum van Rīga is relatief klein, maar heeft wel een belangrijke collectie historische gebouwen en is een belangrijke toeristische bestemming geworden. Rondom het centrum ligt een ring van historische woonwijken, veelal bestaand uit dichtbebouwde gebieden met lage appartementengebouwen. Verder buiten het centrum staan enkele grote flatwijken, zoals men die in alle grote post-communistische steden aantreft. Daarnaast heeft Rīga, met name buiten de stadsgrenzen een omvangrijk maar versnipperd voorstedelijk gebied met grote vrijstaande huizen. De meeste industrie van Rīga bevindt zich langs de Daugava in het havengebied ten noorden van de stad. De luchthaven ligt ten westen van de stad.

Rīga is een Hanzestad. De stad telde al ten tijde van de volkstelling in 1867 meer dan 100.000 inwoners. In 1940 had de stad 354.000 inwoners, wat in 1945 gereduceerd was naar 228.000 inwoners. Nadat Letland een onderdeel van de Sovjetunie werd steeg het inwoneraantal flink, met name door de immigratie van Russen, die de grootste bevolkingsgroep in Rīga werden. Het inwonertal piekte op 909.000 in 1990 en zette daarna een gestage daling in, deels door emigratie en deels door suburbanisatie. In 2012 telde de stad voor het eerst sinds 1965 weer minder dan 700.000 inwoners, wel zijn Letten weer de grootste groep geworden in de stad. Het inwonertal van de stad is nadien weer gekrompen en de gehele agglomeratie zakte tussen 2015 en 2020 onder de grens van 1 miljoen inwoners. Rīga is de welvarendste stad van Letland, maar heeft grote inkomensverschillen. Het gemiddelde salaris is niet erg hoog (circa € 1700 in 2023),[1] maar de kosten voor levensonderhoud liggen laag (met name huisvesting buiten het centrum).

Wegennet

Rīga is het belangrijkste knooppunt binnen het Letse hoofdwegennet. De meeste doorgaande wegen van Letland beginnen in Rīga. De A1 voert noordwaarts naar Tallinn, de A2 voert noordoostwaarts naar Sigulda en Zuid-Estland, waar de A3 even buiten Rīga vanaf splitst. De A4 vormt de oostring en de A5 de westring. De A6 is de belangrijkste binnenlandse verbinding en verloopt naar Daugavpils. De A7 voert zuidwaarts naar Vilnius en de A8 loopt zuidwestwaarts naar Jelgava. De A9 verloopt westwaarts naar Liepāja en de A10 verloopt noordwestwaarts naar Ventspils.

Autosnelwegen

In Letland zijn formeel geen autosnelwegen, de wegklasse bestaat in het land niet. Wel zijn er een aantal wegen snelwegachtig uitgevoerd. De belangrijkste zijn de A2 ten noordoosten van de stad en A10 ten westen van de stad, die tussen Rīga en Jūrmala 2x3 rijstroken telt. De ringweg is grotendeels enkelbaans, alleen de A5 heeft bij de luchthaven een snelwegachtig stuk. Daarnaast zijn diverse invalswegen met 2x2 rijstroken uitgevoerd, maar niet ongelijkvloers. De belangrijkste ongelijkvloerse knooppunten zijn de A5/A10 in het westen en de A1/A2 in het oosten van de stad.

Hoofdwegen

Enkele stadswegen zijn ook als stadsautoweg uitgevoerd, zoals de A8 langs de zuidzijde van het centrum, die 2x3 rijstroken telt en ongelijkvloerse kruisingen heeft. Ten zuiden daarvan staat de Southern Bridge, die ook 2x3 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen telt. Daarnaast zijn er her en der in de stad enkele ongelijkvloerse kruisingen aangelegd. De A6 verloopt langs het centrum als scheiding tussen de rivier de Daugava en het centrum.

In Rīga zelf zijn vrijwel alle straten geasfalteerd. Opvallend is dat in de dure buitenwijken, die buiten de stadsgrenzen liggen, veel straten nog onverhard zijn. Hoofdwegen zijn wel regelmatig in slechte staat, maar worden in hoog tempo gerenoveerd.

Bruggen

In Rīga zijn vier verkeersbruggen over de rivier de Daugava, van noord naar zuid;

  • Vanšu Bridge (1981)
  • Stone Bridge (1957)
  • Island Bridge (1977)
  • Southern Bridge (2008)

De grootste van deze bruggen is de Southern Bridge, een zesvoudige tuibrug die 2x3 rijstroken telt over een lengte van bijna 1 kilometer. De aanleg van deze brug was één van de grootste wegenprojecten in de Baltische Staten tussen 2000 en 2010. Aansluitend is een stadsautoweg door het zuiden van Rīga aangelegd.

Opvallend is dat ten noorden van het centrum van Rīga geen brugverbinding over de Daugava is. De bruggen bij het centrum, en met name de aansluitende wegen zijn daardoor overbelast. Een Northern Bridge is wel gepland, maar de aanleg is enkele malen uitgesteld.

Referenties

  1. Average monthly wages and salaries by region | data.stat.gov.lv
Autowegen in Letland

autoceļi: