Right-of-way

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Right-of-Way)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een right-of-way (ROW) is een Engelse term voor een strook grond die is toegekend, meestal door aankoop of onteigening voor transport, zoals een weg. Wanneer men ergens een nieuwe weg wil aanleggen, moet men eerst een right-of-way verkrijgen om die weg op te bouwen. In het geval van een verbreding zal men de right-of-way mogelijk moeten vergroten vanwege ruimtegebrek. Meestal wordt een ROW breder gemaakt dan direct nodig is, om eventuele toekomstige uitbreidingen te kunnen accommoderen binnen de bestaande ROW.

Een right-of-way omvat daarmee het gehele tracé, niet alleen de wegverharding, maar ook de bermstroken en alles wat in het beheer van de wegeigenaar valt. Hieronder kunnen ook bermsloten, bermen, bomen en wegmeubilair vallen. Doorgaans gelden regels wat derden wel en niet op een Right-of-Way mogen plaatsen. Zo is het vaak niet toegestaan om reclame of politieke uitingen op een right-of-way van een weg te plaatsen.

Een right-of-way is te vertalen naar het Nederlands als een tracé of een beheerstrook. Een recht van opstal op een right-of-way wordt een easement genoemd.

De term right-of-way wordt ook gebruikt voor voorrangssituaties. Bijvoorbeeld verkeer dat voorrang van rechts heeft wordt priority of the right-of-way genoemd.