A59 (Nederland)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Rijksweg 59)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A59, N59
Begin Serooskerke
Einde Oss
Lengte 142 km
Lijst van Nederlandse autosnelwegen
Lijst van Nederlandse niet-autosnelwegen
Route


→ Rotterdam / Middelburg

→ Serooskerke

Zierikzee

→ Brouwershaven

→ Goes

Nieuwerkerk

Oosterland

Sirjansland

Bruinisse

Grevelingendam → Steenbergen

→ Oude-Tonge / Middelharnis

Achthuizen

Hellegatsplein → RotterdamVolkerakbrug

23 Willemstad

Sabina → Bergen op Zoom

24 Fijnaart

Noordhoek → Roosendaal

25 Zevenbergen → Klundert

26 Moerdijk-Havens

27 Moerdijk

Klaverpolder → Dordrecht - Rotterdam

18 Zevenbergschen Hoek

Zonzeel → Breda - Antwerpen

31 Terheijden → Wagenberg / Breda

32 Made

Ir. Hamersbrug

33 Oosterhout

34 Raamsdonksveer

Hooipolder → Utrecht / Breda

35 Waspik

36 Sprang-Capelle-West

37 Waalwijk → Kaatsheuvel - Tilburg

38 Waalwijk-Centrum

39 Waalwijk-Oost

40 Drunen-West

42 Heusden → Wijk en Aalburg

43 Nieuwkuijk

44 Vlijmen

45 Ring 's-Hertogenbosch-West

46 Engelen

47 's-Hertogenbosch-Maaspoort

Empel → Utrecht

20 Rosmalen

Hintham → Eindhoven

Varkenshoek

48 Rosmalen

49 Rosmalen-Oost

50 Kruisstraat

51 Nuland

52 Oss

53 Oss-Oost → Eindhoven,

Paalgraven → Nijmegen

De Rijksweg 59, bestaande uit de A59 en N59 is een autosnelweg en niet-autosnelweg in Nederland. De weg vormt een oost-westroute door het zuiden van het land, en bestaat tussen Serooskerke en het Hellegatsplein uit de niet-autosnelweg N59, en verder tot aan Oss als snelweg A59. De A59 wordt gekenmerkt door vele dubbelnummeringen en de hoge afritdichtheid, met name het oostelijk deel. De totale route is 142 kilometer lang[1], waarvan het snelwegdeel 98 kilometer lang is, inclusief dubbelnummeringen. De rijksweg 59 is 120,854 kilometer lang.[2]

Routebeschrijving

N59: Zeeland & Zuid-Holland

De N59 begint bij het dorp Serooskerke aan een kruispunt met de N57, de route vanaf Rotterdam naar Middelburg. De weg is een enkelbaans hoofdweg tot aan Zierikzee, waar de weg de N256 kruist, die via de Zeelandbrug naar Goes loopt. De weg loopt hier over het zuiden van Schouwen-Duiveland en voert voornamelijk door open gebied met een aantal dorpjes. Bij Bruinisse steekt men de Grevelingendam over en is er een ongelijkvloerse kruising met de N257, de weg naar Tholen. Hierna komt men in de provincie Zuid-Holland en loopt de weg over Goeree-Overflakkee. De enige plaats op deze route is Oude-Tonge, waarna het knooppunt Hellegatsplein volgt, waar de N59 invoegt op de A29 uit Rotterdam en als snelweg A59 verder gaat. Het gedeelte ten oosten van Bruinisse is een autoweg.

A59: Noord-Brabant

De A59 bij 's-Hertogenbosch-West.
De A59 ter hoogte van het Máximakanaal bij knooppunt Hintham.

De A59 is vanaf knooppunt Hellegatsplein dubbelgenummerd met de A29, en komt via de Volkeraksluizen in Noord-Brabant. Men komt langs Willemstad, waarna het knooppunt Sabina volgt, waar de A59 naar het oosten afslaat, en de A29 in zuidelijke richting als A4 verder gaat naar Dinteloord en Bergen op Zoom. De A59 kent dan een kort stukje wat niet dubbelgenummerd is, waarna de snelweg bij het knooppunt Noordhoek op de A17 uit Roosendaal aansluit. De A59 volgt de A17 tot en met Knooppunt Klaverpolder waar de A59 in zuidelijke richting op de A16 aansluit. De A59 loopt tot het knooppunt Zonzeel samen met de A16, waar de A59 naar het oosten afbuigt en de A16 verder zuidwaarts gaat naar Breda.

De A59 loopt op enige afstand ten noorden van Breda langs naar het oosten, met 2x2 rijstroken. De snelweg bedient Oosterhout en Raamsdonksveer, waarna het knooppunt Hooipolder volgt, waar de A59 met verkeerslichten geregeld is. Men kruist hier de A27 die over de A59 heen gaat vanaf Utrecht naar Breda. Oostelijker komt men door een wat eentonig polderlandschap, waarna vanaf Waalwijk het aantal afslagen sterk toeneemt. Bij Waalwijk kruist men de N261, die als expresweg naar Tilburg voert.

Na Waalwijk komt men langs een keten van kleine plaatsen tot aan 's-Hertogenbosch, waarna de A59 onderdeel is van de Ring 's-Hertogenbosch. Dit deel telt doorlopend 2x2 rijstroken. Bij het knooppunt Empel eindigt de snelweg op de A2, waarna het verkeer over de dubbelgenummerde parallelbaan van de A2 geleid wordt tot het knooppunt Hintham. Vanaf hier loopt de A59 langs Rosmalen, door een bosgebied en langs de grotere stad Oss. Bij het knooppunt Paalgraven eindigt A59 op de A50, de snelweg van Eindhoven naar Nijmegen en Zwolle.

Geschiedenis

N59

Op Schouwen-Duiveland was de route Bruinisse-Zierikzee al in het Rijkswegennet 1821 een Groote Weg, van tweede klasse. Verkeer van en naar West-Brabant nam in die periode niet de huidige route via Goeree-Overflakkee, maar stak van Bruinisse over naar het vasteland. De N59 is hier grotendeels aangelegd direct naast de oude straatweg. Zierikzee-Nieuwerkerk was al in 1673 bestraat, het vervolg tot aan Bruinisse al kort voor 1860.[3]

De weg over de Grevelingendam werd op 1 april 1965 geopend door minister van Verkeer en Waterstaat Jan van Aartsen.[4]

In 2005 is een bypass bij de Grevelingensluis in Bruinisse in gebruik genomen, waardoor wegverkeer doorgang kan vinden op het moment dat één van de 2 sluizen gesloten is. Hierdoor behoren de lange files in de zomermaanden (veel recreatieverkeer op de weg en op het water) tot het verleden.

A59

West-Brabant

De A17/A59 bij Moerdijk.

Voor de delen van de A59 die thans in dubbelnummering lopen met de A4, A17 en A16, zie de geschiedenis van die wegen. De bewuste dubbelnummeringen zijn aangelegd als onderdeel van de planning van de genoemde andere wegen.

Het wegvak tussen Knooppunt Sabina en Knooppunt Noordhoek werd wel specifiek als A59 aangelegd. Voor deze 9 kilometer werd in oktober 1970 het tracébesluit vastgesteld. Het zou dienen als omlegging van Fijnaart.[5] Aanleg van dit wegvak moet worden bezien in samenhang met aanleg van de A4 (toen: rijksweg 19) tussen het Hellegatsplein en Knooppunt Sabina, wat in twee fases gebeurde in de periode 1971-1976. Met de opening van deze autosnelweg, en voorziene ruimtelijke ontwikkelingen in de Rotterdamse haven en langs het Hollandsch Diep, werd veel verkeer verwacht tussen het Moerdijk-gebied en het Hellegatsplein. Het werd gewenst geacht om dit alvast om Fijnaart heen te geleiden. Het doel was om dit stuk eind 1972 open te stellen, maar de snelweg opende al na 1 jaar op 18 september 1971.

Zonzeel-'s Hertogenbosch

Dit deel van de A59 is ook bekend als de "Maasroute". Het is ontstaan als provinciale weg. Het eerste deel van de latere rijksweg was de omlegging van Vlijmen, die in april 1965 is geopend. Een kort stuk hiervan is direct met 2x2 rijstroken aangelegd. De eerste grote openstelling was het 25 kilometer lange traject van Raamsdonksveer tot Vlijmen, dat op 29 augustus 1969 enkelbaans is opengesteld.[6][7] Kort na openstelling van de enkelbaans provinciale weg begon men met de werkzaamheden aan de tweede rijbaan tussen Waalwijk en Vlijmen. Deze is rond 1970 al opengesteld. Het deel langs de noordzijde van 's-Hertogenbosch opende op 9 februari 1978 tussen Vlijmen en het knooppunt Empel. Dit was het eerste deel van de "Maasroute" dat direct als autosnelweg met 2x2 rijstroken is aangelegd.[8]

In de jaren '70 is ook gebouwd aan het westelijk deel van de Maasroute, tussen Terheijden en Raamsdonksveer. Dit traject is grotendeels enkelbaans aangelegd, behalve ter hoogte van de brug over het Wilhelminakanaal, waar de weg direct met 2x2 rijstroken is aangelegd. Tussen Terheijden en Wagenberg eindigde de weg en moest men via secundaire wegen verder tot de A16 ten zuiden van Zevenbergschen Hoek.

Betonwegdek op de A59 bij Heusden in 2004.

Dat het tot uitbouw van de Maasroute naar volwaardige autosnelweg kwam, met bijbehorende overdracht door de provincie aan het Rijk, had te maken met het afvoeren van plannen voor de zogenaamde Midden-Brabantweg verder zuidelijk. Het was de bedoeling geweest om een nieuwe oost-westroute aan te leggen door Noord-Brabant, die tussen de A58 en het Rivierenland moest komen te lopen (feitelijk wat ten zuiden van de huidige A59). Voor deze weg zou land bestemd voor agrarisch en recreatief gebruik moeten worden opgeofferd en dat was in de tijdgeest van de jaren ‘70 ongewenst. In mei 1974 kwam het tot een uitruil: de Maasroute zou worden uitgebouwd tot autosnelweg en de Midden-Brabantroute werd afgevoerd.[9]

Zo kwam de Maasroute, zonder historie in de Rijkswegenplannen, in 1977 terecht in het SVV-I. Per 1 april 1985 is de Maasroute aan Rijkswaterstaat overgedragen. Op dat moment was de weg over 29 kilometer dubbelbaans en 11 kilometer enkelbaans. De eerste prioriteit was nu de aansluiting van de bestaande weg, waarvan het westelijke einde bij Terheijden lag, met het bestaande hoofdwegennet. Hiervoor werd Knooppunt Zonzeel nieuw aangelegd. Het knooppunt en het aansluitende deel naar Terheijden werden op 18 december 1987 opengesteld, direct als autosnelweg. Een verbinding tussen Knooppunt Zonzeel en het westelijke deel van de A59 bij Knooppunt Noordhoek werd geparkeerd voor als daar concrete verkeersvraag voor zou bestaan; in de tussentijd zou de A59 via een dubbelnummering over de A16 en A17 lopen.

Vervolgens is in de tweede helft van de jaren '80 het resterende deel van de rijksweg 59 uitgebouwd tot autosnelweg tussen Terheijden en Waalwijk. Hierbij werd de aansluiting met de A27, het knooppunt Hooipolder, echter niet naar autosnelweg uitgebouwd. Dit bleef een kruispunt met verkeerslichten. De verdubbeling was in november 1989 voltooid.

Het van de provincie overgenomen deel van de Maasroute had, zoals veel wegen in Noord-Brabant in die tijd, behoorlijke delen die in betonplaten waren uitgevoerd. Begin jaren '90 is begonnen om het beton te overlagen met asfalt. Tot midden jaren 2000 waren er stukken van de A59 die van betonplaten voorzien waren.

's-Hertogenbosch - Oss

De N59 ter hoogte van Nuland in 2004.

Tussen 's-Hertogenbosch en Geffen lag al sinds 1836 de straatweg 's-Hertogenbosch-Grave,[10] indertijd aangelegd als onderdeel van het Rijkswegennet 1821 (als onderdeel van Groote Weg 8). Deze straatweg volgde op haar beurt weer de route van de oude handels-zandwegen tussen Vlaanderen en Hamburg, de Flämische Strasse. Als een van de weinige straatwegen van Nederland is deze langzaamaan uitgebouwd tot autosnelweg. Vervolgens is op 3 april 1973 het oostelijkste deel als autosnelweg geopend, dat destijds onderdeel was van de A50. Dit deel werd geopend vanaf Geffen tot Heesch, ter plaatse van het huidige knooppunt Paalgraven.

De weg tussen 's-Hertogenbosch en Oss is oorspronkelijk in de jaren '60 verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Indertijd stond die weg bekend als rijksweg 55, die vooral diende om Oss en 's-Hertogenbosch met elkaar te verbinden. Dit was geen autosnelweg, maar een dubbelbaans weg vergelijkbaar met indertijd de N2 tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven.

Toen in 1973 de autosnelweg tussen Geffen en Heesch opende, werd deze beschouwd als onderdeel van de A50. Het gedeelte tussen Geffen en 's-Hertogenbosch werd N50. Pas vanaf het rijkswegenplan 1984 was de weg onderdeel van de rijksweg 59.

In 1975 werden veel geplande snelwegen geschrapt door toenmalig minister Westerterp.[11] De bouw van een autosnelweg tussen 's-Hertogenbosch en Oss werd echter niet geschrapt en was opgenomen in het Structuurschema Verkeer en Vervoer van 1977. Door lage prioritering en bezuinigingen op de wegenbouw kwam de ombouw tot autosnelweg echter niet van de grond. Eind jaren '90 dreigde het project zelfs uit het MIT te verdwijnen. De tracéwetprocedure startte begin jaren '90, gevolgd door een tracébesluit in 1998, waardoor het project toch opgenomen in het MIT, oorspronkelijk gepland voor de periode 2007-2010. De provincie Noord-Brabant wilde de bouw versnellen door middel van een PPS-project. In 2000 is besloten dat de provincie Noord-Brabant de opdrachtgever van het project zou worden, waarna de aanbesteding kon starten. In november 2002 is het project gegund aan het consortium "Poort van Den Bosch". In februari 2003 werd het contract van € 218 miljoen ondertekend. De weg werd daarna tussen 2003 en 2005 omgebouwd tot een autosnelweg met 2x2 rijstroken. De volledige openstelling volgde op 26 september 2005.[12] Het project was een DBFM-contract met een looptijd tot december 2020.[13] De A59 is vervolgens overgedragen aan de provincie Noord-Brabant alhoewel het beheer en onderhoud bij Rijkswaterstaat ligt.[14]

In de jaren '70 was het nog gepland dat de A59 verder oostwaarts verlengd zou worden vanaf Oss tot Cuijk. Soms wordt gesuggereerd dat dit direct op de A77 zou moeten aansluiten, maar in het Structuurschema Verkeer en Vervoer van 1977 was een verlenging gepland tot de A73 bij Cuijk. De planvorming van deze verlenging is echter nooit serieus van de grond gekomen.

Waalwijk

Verder is er bij Waalwijk het nodige gewijzigd. Tussen 2013 en 2015 heeft de provincie Noord-Brabant de aansluiting met de N261 vervangen door een complex, dat gelijkenis heeft met een knooppunt. Hierdoor kunnen de huidige aansluitingen Waalwijk-Centrum en Waalwijk-Oost worden gesloten. In 2015 werden de werkzaamheden opgeleverd.

In de periode 2015-2016 is de Brug over het Drongelens kanaal vervangen door een bredere brug, met een extra weefvak tussen de aansluiting Drunen-West en de aansluiting Waalwijk-Oost. De startbeslissing hiervoor werd op 27 september 2013 genomen,[15][16] op 13 juni 2014 volgde het ontwerp-tracébesluit[17] en op 8 december 2014 volgde het definitieve tracébesluit[18] dat op 5 augustus 2015 onherroepelijk werd door een uitspraak van de Raad van State.[19]

Bij de bouw van de brug is eerst ten zuiden van de huidige brug een tijdelijke brug gebouwd, waarna de oude brug is gesloopt en vervangen door een nieuwe brug. Hierdoor hoefde de A59 niet opgeschoven te worden. Na vervanging ging de maximumsnelheid omhoog van 70 naar 100 km/h. Gewenst was 120 km/h, maar dat bleek met bijbehorende ontwerpeisen het dubbele van het budget te kosten. De vervanging kostte circa € 24 miljoen[20]. De brug is gefaseerd op 26 september en 10 oktober 2016 in gebruik genomen.[21]

Openstellingsgeschiedenis

Voor dubbelgenummerde gedeelten met de A2, A4, A16 en A17 zie aldaar.

Van Naar Lengte Opening[22] Opmerkingen
Zierikzee Nieuwerkerk 4 km 31-05-1963 Autoweg 1x2
Nieuwerkerk Bruinisse 6 km 15-01-1948 Autoweg 1x2
Bruinisse Oude-Tonge 10 km 01-04-1965 Autoweg 1x2 (Grevelingendam)
Oude-Tonge Den Bommel 7 km 28-11-1991 Autoweg 1x2
Den Bommel Hellegatsplein 7 km 13-06-1968 Autoweg 1x2
Sabina Noordhoek 9 km 28-11-1972 Autosnelweg 2x2
Zonzeel Terheijden 5 km 18-12-1987 Autosnelweg 2x2
Terheijden Sprang-Capelle 16 km 29-08-1969 Autoweg 1x2
Terheijden Sprang-Capelle 16 km 00-11-1989 Ombouw autoweg 1x2 naar autosnelweg
Sprang-Capelle Vlijmen-Vliedberg 17 km 29-08-1969 Autoweg 1x2
Sprang-Capelle Vlijmen-Vliedberg 17 km circa 1970 Ombouw autoweg 1x2 naar autosnelweg
Vlijmen-Vliedberg 's-Hertogenbosch-West 4 km 00-04-1965 Autosnelweg 2x2
's-Hertogenbosch-West Empel 8 km 09-02-1978 Autosnelweg 2x2
Hintham Rosmalen 1 km 10-12-1969 Autosnelweg 2x2
Rosmalen Geffen 8 km 07-12-1963 Verbreding historische rw55 naar autoweg 2x2
Hintham Geffen 9 km 10-12-2005 Ombouw autoweg 2x2 naar autosnelweg
Geffen Paalgraven 8 km 03-04-1973 Autosnelweg 2x2

Toekomst

De rijksweg 55 tussen Rosmalen en Heesch in 1965.

Bruinisse - knooppunt Hellegatsplein

Vanuit de regio zijn er wensen om de N59 tussen Bruinisse en knooppunt Hellegatsplein op te waarderen. Het is de bedoeling om de invoegstrook in knooppunt Hellegatsplein te verlengen en de kruispunten bij Oude-Tonge en Den Bommel om te bouwen tot ongelijkvloerse aansluitingen. Met deze maatregelen wordt de N59 tussen de Grevelingendam en knooppunt Hellegatsplein geheel ongelijkvloers.

Op langere termijn is er de ambitie om de weg op de Grevelingendam van inhaalstroken te voorzien (2+1) en de bestaande ongelijkvloerse aansluiting met de N257 te verbeteren. Dit zou voor 2028 gerealiseerd moeten worden. Na 2028 zou de N59 tussen Oude-Tonge en knooppunt Hellegatsplein verdubbeld moeten worden. Een relatief kleine aanpassing, omdat het weglichaam van de N59 daar sinds de aanleg op is voorbereid.

In eerste instantie is in augustus 2023 een rijbaanscheiding op de N59 aangebracht tussen het knooppunt Hellegatsplein en het kruispunt met de Schaapsweg (N498).[23][24]

Knooppunt Hooipolder

In de toekomst wordt het knooppunt Hooipolder omgebouwd naar een ongelijkvloers knooppunt in het kader van de verbreding van de A27 tussen Utrecht en Hooipolder. In de huidige situatie is al rekening gehouden met de aanleg van een volwaardig klaverblad, alleen is niet zeker dat dit de definitieve oplossing wordt.

Waalwijk - 's-Hertogenbosch

In het kader van de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) worden diverse aansluitingen van de A59 tussen Waalwijk en 's-Hertogenbosch gereconstrueerd, verplaatst of opgeheven. Alle substandaard en incomplete aansluitingen komen te vervallen. De A59 zelf wordt niet verbreed. Om het wegvallen van in totaal drie incomplete aansluitingen te compenseren komen langs de A59 parallelwegen, het meest prominent tussen Waalwijk en Drunen, langs Nieuwkuijk en een nieuwe randweg bij Vlijmen.[25]

De aanpassingen zijn als volgt;

Op 4 november 2017 is het inpassingsplan ter inzage gelegd.[26] Op 24 november 2021 deed de Raad van State een tussenuitspraak over het project, waaruit bleek dat het item stikstof beter onderbouwd moet worden.[27][28] Op 14 februari 2024 werd een tweede tussenuitspraak gedaan, waarin het item stikstof goed gemotiveerd was, maar nog aanpassingen aan het plan nodig waren.[29]

Maximumsnelheid

De A59 gaat via de brug Varkenshoek over het Máximakanaal ten oosten van 's-Hertogenbosch.
Van Naar Vmax Opmerkingen
Serooskerke Bruinisse GOW N59; 50 in Zierikzee
Bruinisse Hellegatsplein Autoweg N59
Hellegatsplein Waalwijk 70 tpv Hooipolder
Waalwijk Waalwijk Oost
Waalwijk Oost Vlijmen Oost Tijdelijke maatregel (geluidshinder)
Vlijmen Oost Empel
Hintham Geffense Barrière Richting Oss tot VZP De Lucht
Geffense Barrière Paalgraven

Verkeersintensiteiten

Het knooppunt Sabina.
Het knooppunt Noordhoek.
Het knooppunt Hooipolder.
De A59 bij Rosmalen.
Het knooppunt Paalgraven.

Onderstaande intensiteiten zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten. Onderstaande intensiteiten zijn ten oosten van de genoemde aansluiting.

Telpunt 2006[30] 2011[31] 2013[32] 2014 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022
Serooskerke 9.200 9.300 10.400 8.900 9.500 10.300 11.500 10.700 11.800 11.400 10.700
De Schelphoek 9.600 9.600 8.700 8.600 9.500 9.600 9.700 9.600 9.100 9.400 9.800
Moriaanshoofd 9.100 9.600 9.400 8.100 8.000 8.400 9.300 9.700 9.400 9.400 9.300
Zwaardweg 11.100 10.500 9.400 9.100 11.000 10.900 10.800 12.300 10.200 9.900 11.400
Kerkwerve 11.700 9.900 10.300 9.000 10.300 10.600 10.800 12.300 12.600 10.100 11.700
Zierikzee 15.900 17.700 17.400 15.300 14.500 14.800 16.100 17.300 13.800 16.400 15.700
Zeelandbrug 15.100 15.600 15.800 13.500 12.000 12.200 13.500 15.100 16.000 15.900 16.600
Bruinisse 14.900 15.800 14.400 11.900 15.300 15.400 14.500 13.300 13.700 14.500 15.200
Philipsdam 13.800 14.900 15.200 14.800 13.900 14.200 14.400 14.400 13.200 13.600 14.000
Nieuwe Tonge 22.100 23.500 18.400 17.000 17.400 17.300 17.100 18.000 16.400 17.100 17.600
Achthuizen 24.100 25.500 25.100 26.000 27.100 24.600 25.200 25.000 22.700 23.500 24.200
Hellegatsplein 34.000 34.900 35.000 36.700 50.700 52.900 54.300 56.000 45.200 46.800 49.600
Willemstad 31.000 35.100 33.500 35.800 50.200 53.200 54.700 56.500 46.100 45.700 48.400
Sabina 27.000 25.700 25.100 25.600 24.500 25.000 25.800 26.400 22.200 21.800 22.300
Fijnaart 27.000 30.600 25.800 26.300 25.000 25.100 26.100 26.300 22.700 21.200 23.100
Noordhoek 46.000 61.000 56.700 58.000 54.900 55.400 59.300 59.500 49.600 50.100 56.300
Zevenbergen 44.000 50.400 51.800 52.300 49.100 49.600 50.700 50.100 42.900 43.800 49.900
Moerdijk-West 52.000 59.200 59.400 61.300 58.500 59.400 60.800 60.700 52.000 56.800 60.900
Moerdijk 33.000 41.000 57.100 57.400 58.500 56.700 58.400 59.900 52.600 56.800 60.400
Klaverpolder 102.000 107.700 108.700 110.000 115.700 117.500 115.600 117.800 103.100 111.300 118.800
Zevenbergschen Hoek 105.000 112.400 108.100 110.300 115.100 117.000 117.100 118.400 103.000 111.400 118.800
Zonzeel 61.000 62.900 60.300 61.100 62.800 64.900 66.000 66.800 60.600 61.200 64.700
Terheijden 71.000 72.200 69.600 70.800 72.500 74.900 76.500 77.500 69.800 71.600 74.100
Made 61.000 53.600 60.400 61.800 63.000 65.700 67.000 68.000 61.200 66.100 64.700
Oosterhout 58.000 45.200 57.900 58.900 59.900 62.500 63.200 64.600 57.200 59.800 60.600
Raamsdonksveer 58.000 57.600 63.000 62.500 63.000 65.100 66.400 66.000 54.100 61.800 68.100
Hooipolder 55.000 57.500 57.900 59.200 62.800 63.500 65.100 64.700 61.500 60.300 63.000
Waspik 54.000 62.700 60.000 61.400 66.100 66.300 68.500 68.200 58.000 61.200 66.700
Sprang-Capelle-West 57.000 71.300 57.800 60.900 65.700 66.700 69.500 68.400 58.300 63.100 68.200
Waalwijk 60.000 65.400 55.000 56.300 63.100 63.800 66.500 66.000 56.100 61.500 66.000
Waalwijk-Centrum 63.000 68.400 60.700 69.200 76.300 77.200 80.300 80.700 71.100 75.600 80.000
Waalwijk-Oost 63.000 68.500 68.400 68.900 75.000 74.600 77.800 82.400 69.400 73.800 77.600
Drunen-West 57.000 64.500 61.000 61.700 67.100 68.200 71.300 72.500 60.900 64.900 68.900
Drunen 62.000 66.500 61.000
Heusden 68.000 75.000 70.800 72.600 76.800 78.600 81.400 81.400 71.200 75.900 80.600
Nieuwkuijk 67.000 72.900 70.100 72.700 78.100 79.400 83.800 82.800 70.900 75.700 80.600
Vlijmen 77.000 86.200 86.900 87.600 90.300 94.400 98.100 99.400 84.000 89.400 95.300
's-Hertogenbosch-West 64.000 58.800 67.900 69.200 72.500 73.300 75.700 76.900 66.500 71.000 73.600
Engelen 68.000 73.800 78.000 79.000 81.000 82.900 85.900 85.400 72.200 79.000 82.200
Hedel / Maaspoort 62.000 74.000 72.800 74.300 77.000 79.300 81.600 82.300 72.400 76.100 78.600
Empel 135.000 160.900 154.900 158.300 163.900 168.600 171.600 173.700 144.200 152.900 165.600
Rosmalen 140.000 160.900 155.300 157.700 163.200 169.000 170.000 173.700 148.800 153.800 166.100
Hintham 72.000 78.500 82.800 84.400 88.000 89.100 88.800 89.500 78.200 82.200 86.800
Rosmalen 74.000 82.900 81.700 85.400 90.500 91.700 93.200 91.300 80.000 84.500 88.700
Rosmalen-Oost 74.000 84.500 79.800 85.200 92.200 93.400 93.900 95.000 77.500 85.200 91.900
Kruisstraat 72.000 85.100 79.100 83.800 84.100 84.700 85.600 85.800 74.400 79.000 87.100
Nuland 69.000 78.400 74.300 76.700 81.800 80.800 81.700 81.200 69.300 67.600 76.600
Oss 56.000 61.200 62.000 64.700 69.300 69.400 69.400 68.500 58.300 61.700 64.200
Oss-Oost 65.000 70.200 44.000 45.600 48.200 47.800 48.900 48.000 40.700 43.900 46.900

Rijstrookconfiguratie

Van Naar rijstroken lengte rijstrookkilometers
Serooskerke Hellegatsplein 1x2 44 km
Hellegatsplein Klaverpolder 2x2 25 km 100
Klaverpolder Zonzeel 2x3 7 km 42
Zonzeel Empel 2x2 46 km 184
Empel Hintham 4x2 3 km 24
Hintham Paalgraven 2x2 17 km 68

Rijstrookkilometers

A59, inclusief dubbelnummeringen A4/A29, A17, A16 & A2.

rijstrookkilometers
Regulier 418 km

Overzichten

Verzorgingsplaatsen langs de A59 / N59

Richting Oss: De TilleKeizershofDen HoekHespelaarLabbegatDe Lucht

Richting Zierikzee: TollenaerDe Geffense BarrièreRosmalenDe Sprang't VaerlandSteelhovenStreeplandBaziusDe FendertDe Tille


Aansluitingen in de A59

2324252627183132333435363738394042434445464720484950515253

Knooppunten: HellegatspleinSabinaNoordhoekKlaverpolderZonzeelHooipolderEmpelHinthamPaalgraven


Externe links

Referenties

 1. Route op Google Maps
 2. actuele wegenlijst januari 2014 | rijkswaterstaat
 3. S.R. Jonkergauw, Inventarisatieproject monumenten Noord-Zeeland, 1991, pagina 23.
 4. http://proxy.handle.net/10648/aa9c99ee-d0b4-102d-bcf8-003048976d84
 5. tracé rijksweg 59 vastgesteld | Nederlands dagblad (12-10-1970) | delpher.nl
 6. Naam voor autoweg | Het Parool (31-07-1970) | delpher.nl
 7. Deel van Maasroute geopend (29-08-1969) | De Tijd
 8. Minister opent nieuwe autosnelweg | Nederlands Dagblad (11-02-1978)) | delpher.nl
 9. S. Sweijen, Het ontstaan van het snelwegennet rondom Breda. Een planningsgeschiedenis van de twintigste-eeuwse rijkswegen, in: Jaarboek De Oranjeboom 2016, pagina 185-186.
 10. https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/aan-de-rijksweg-den-bosch-grave-1818-1836
 11. Westerterp schrapt 200 km aan rijkswegen van programma | NRC Handelsblad (04-02-1975) | delpher.nl
 12. N59 Rosmalen - Geffen nu autosnelweg A59 | bam.com
 13. Contract voor A59 getekend, 218 miljoen euro om knelpunt versneld weg te werken. | bam.com
 14. Pps-consortium Poort van den Bosch draagt A59 Rosmalen-Geffen over aan Provincie Noord-Brabant | bam.com
 15. Nieuwe brug A59 over Drongelens Kanaal | rijksoverheid.nl
 16. Startbeslissing A59 Brug over het Drongelens Kanaal | rijksoverheid.nl
 17. OTB A59 Drongelens Kanaal | centrumpp.nl
 18. A59 Drongelens kanaal: vervangen brug en viaduct | platformparticipatie.nl
 19. Uitspraak 201501327/1/R6 | raadvanstate.nl
 20. A59: vervangen brug Drongelens Kanaal | rijkswaterstaat.nl
 21. A59: nieuwe brug Drongelens Kanaal wordt in gebruik genomen | rijkswaterstaat.nl
 22. dossier A59 op autosnelwegen.nl
 23. Rijbaanscheiding N59 tussen Hellegatsplein en Schaapsweg | rijkswaterstaat.nl
 24. Aanleg vangrail tussen rijstroken N59 in augustus 2023 | zeeland.nl
 25. www.oostelijkelangstraat.nl
 26. Inpassingsplan Oostelijke Langstraat ter inzage | brabant.nl
 27. Noord-Bra­bant krijgt half jaar om plan­nen voor ge­bied­s­pro­ject tus­sen Waal­wijk en ‘s-Her­to­gen­bosch be­ter te mo­ti­ve­ren | raadvanstate.nl
 28. Uitspraak 201805874/1/R2 | raadvanstate.nl
 29. Nog geen groen licht voor Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat in Brabant | raadvanstate.nl
 30. INWEVA 2006
 31. MTR+
 32. INWEVA 2013
Autosnelwegen van Nederland

Autowegen in Nederland

Genummerde wegen in de provincie Zeeland

Autosnelwegen: A58A256

Niet-autosnelwegen: N57N59N61N62N251N252N253N254N255N256N257N258N286N287N288N289N290

N651N652N653N654N655N656N657N658N659N660N661N662N663N664N665N666N667N668N669N670N671N673N674N675N676N682N683N686N689N690N691

Genummerde wegen in de provincie Zuid-Holland

Autosnelwegen: A3A4A12A13A15A16A20A27A29A38A44

Niet-autosnelwegen: N3N11N14N15N44N57N59N206N207N208N209N210N211N213N214N215N216N217N218N219N220N222N223N228N231

N420N434N439N440N441N442N443N444N445N446N447N448N449N450N451N452N453N454N455N456N457N458N459N460N461N462N463N464N465N466N467N468N469N470N471N472 N473N474N475N476N477N478N479N480N481N482N487N488N489N490N491N492N493N494N495N496N497N498N830N915

Stadsroutes: Den HaagRotterdam

Genummerde wegen in de provincie Noord-Brabant

Autosnelwegen: A2A4A16A17A27A29A50A58A59A65A67A73A270

Niet-autosnelwegen: N65N69N257N259N260N260AN261N262N263N264N265N266N267N268N269N270N272N277N279N282N283N284N285N286N289N321N322N324N329N389N394N395N396N397

N551N601N602N603N604N605N606N607N608N609N610N611N612N613N614N615N616N617N618N619N620N621N622N623N624N625N626N628N629N630N631N632N634N636N637N638N639N640N641N642N831