Riksväg 28 (Zweden)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Riksväg
Begin Karlskrona
Einde Vetlanda
Lengte 155 km
Route

Karlskrona

Karlskrona-Pantarholem

Karlskrona-Galgamarken

Karlskrona-Marieberg

Karlskrona

→ Malmö / Kalmar


Begin 2+1 weg

Einde 2+1 weg


Rödeby

Emmaboda

Lenhovda

Vetlanda

De Riksväg 28 is een hoofdweg in Zweden. De weg vormt een noord-zuidroute in het zuidoosten van het land, vanaf Karlskrona naar Vetlanda. Het deel in Karlskrona is als autosnelweg uitgebouwd over 3 kilometer. De totale route is 155 kilometer lang.

Routebeschrijving

De RV28 begint in het centrum van Karlskrona, dat op een schiereiland ligt. De stad telt ruim 32.000 inwoners en ligt aan de zuidkust. Direct vanaf het centrum begint de snelweg, die 2x2 rijstroken telt en de Österleden heet. Het snelwegdeel kent drie ongelijkvloerse aansluitingen, in het noorden van de stad eindigt de snelweg en vormt de weg een reguliere hoofdweg. Aan de noordzijde van Karlskrona kruist men de E22, de doorgaande route vanaf Malmö naar Kalmar.

Ten noorden van Karlskrona is de RV28 een reguliere hoofdweg door de bossen. Men komt amper door bebouwd gebied, alleen het plaatsje Emmaboda ligt op de route. Halverwege kruist men de RV25, die aansluiting geeft naar de grotere plaatsen Växjo en Kalmar. De omgeving van de RV28 is sterk bebost, met af en toe kleine meren. Bij Vetlanda eindigt de RV 28. Via de RV31 kan men dan verder naar Jönköping.

Geschiedenis

De Österleden in Karlskrona is de kortste snelweg van Zweden. Daar het centrum van Karlskrona nogal geïsoleerd ligt op een schiereiland was het verkeer altijd al vrij druk, en besloot men een snelweg aan te leggen. De snelweg is in 1972 opengesteld voor het verkeer.

Toekomst

Er zijn geen plannen om andere delen van de Riksväg 28 op te waarderen naar autosnelweg.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 10.000 voertuigen vanuit Karlskrona naar Rödeby, wat daarna daalt naar 2.000 voertuigen per etmaal. Ten noorden van Emmaboda dalen de intensiteiten naar 900 voertuigen per etmaal.

Referenties


Autosnelwegen en expresswegen in Zweden

E4E6E6.20

Riksvägar (rijkswegen) in Zweden

E6.20