Riksväg 42 (Zweden)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RV42
Begin Trollhättan
Einde Borås
Lengte 94 km
Route

Trollhättan

Sollebrunn

Vårgårda

Fristad

Borås

De Riksväg 42 of RV42 is een riksväg in Zweden. De weg vormt een noord-zuidroute tussen Trollhättan en Borås en is 94 kilometer lang.

Routebeschrijving

De RV42 begint in Trollhättan, op een rotonde met de RV 44. De weg verloopt over het algemeen zuidwaarts tot zuidoostwaarts eerst door open gebied, zuidelijker door dichter bebost gebied. De hoogteverschillen zijn gering. De weg is veelal een reguliere tweestrooks weg en is niet hoogwaardig uitgebouwd. Bij Vårgårda is een korte dubbelnummering met de E20, dit deel kent twee ongelijkvloerse aansluitingen. Zuidelijk van Vårgårda is het gebied dichtbebost en zijn er enkele meren. De RV42 bereikt het stadje Borås vanuit het noorden en eindigt in het centrum op de RV 40.

Geschiedenis

De weg is sinds 1962 een riksväg. De weg volgt min of meer het tracé uit de jaren '50 en is niet significant opgewaardeerd. In de jaren '90 is de gemeenschappelijke rondweg met de E20 rond Vårgårda opengesteld.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 2.500 tot 2.800 voertuigen tussen Trollhättan en Vårgårda en 1.200 tot 2.700 voertuigen tussen Vårgårda en Fristad, daarna stijgend naar 8.400 voertuigen tot Borås.[1]

Referenties

Riksvägar (rijkswegen) in Zweden

E6.20