Riksväg 53 (Zweden)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Riksväg
Begin Oxelösund
Einde Eskilstuna
Lengte 100 km
Route

Oxelösund


Begin autosnelweg

Oxelösund-Frösäng

Oxelösund-Peterslund

Arnö

Einde autosnelweg


Nyköping


Begin autosnelweg

132 → Jönköping

133 → Stockholm

Einde autosnelweg


→ Katrineholm / Gnesta

Sparreholm

→ Flen


Begin 2+1 weg

Einde 2+1 weg


→ Strängnäs

Eskilstuna

132 → Örebro / Stockholm

De Riksväg 53 is een hoofdweg en gedeeltelijke autosnelweg in Zweden. De weg vormt een noord-zuidroute door het oosten van het land, vanaf het havenstadje Oxelösund via Nyköping naar Eskilstuna. Het deel tussen Oxelösund en Nyköping is over 10 kilometer uitgevoerd als snelweg, de rest van de route is een 1x2 hoofdweg. De gehele route is 100 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint bij het centrum van Oxelösund, een klein stadje aan de Oostzee. Oxelösund is gelegen op een schiereiland en telt 11.000 inwoners. De snelweg telt 2x2 rijstroken en loopt naar het noordwesten, door een licht heuvelachtig en bebost kustgebied. Aan de zuidkant van Nyköping eindigt de snelweg, en gaat de Riksväg 53 als 2x2 hoofdweg verder door Nyköping tot de E4. De Riksväg 53 is kortstondig dubbelgenummerd met de E4, en verloopt vervolgens noordwaarts richting Eskilstuna. De weg heeft een niet al te belangrijke doorgaande functie en verwerkt vooral regionaal verkeer. Men kruist wel enkele andere Riksvägar, onder andere naar Katrineholm, Strängnäs en Södertälje. Dit gebied bestaat voornamelijk uit bos met regelmatig open gebieden. De weg loopt als laatste door Eskilstuna, een stad met 92.000 inwoners. De weg eindigt vervolgens ten noorden van Eskilstuna op de E20, de snelweg vanaf Örebro naar Södertälje en Stockholm.

Geschiedenis

Het snelwegdeel is in 1965 opengesteld voor het verkeer.

Toekomst

Er zijn vooralsnog geen plannen om de snelweg direct aan te sluiten op de E4.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden tussen 5.000 en 11.000 voertuigen over het snelwegdeel tussen Oxelösund en Nyköping. De route tussen Nyköping en Eskilstuna telt over het algemeen tussen 1.500 en 3.000 voertuigen per etmaal, alleen het deel door Eskilstuna is met 11.000 voertuigen wat drukker.

Referenties


Autosnelwegen en expresswegen in Zweden

E4E6E6.20

Riksvägar (rijkswegen) in Zweden

E6.20