Riksväg 62 (Zweden)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RV 62
Begin Karlstad
Einde Långflon (Noorse grens)
Lengte 230 km
Route

→ Oslo / Örebro

Trossnäs

Härtsöga


Einde autoweg

→ Kil / Arvika

Skåre

Grava Kyrka


Einde 2+1 stroken

Dyvelsten

Forshaga

Deje

LV 421 → Sunne

Munkfors

Höje

Råda

LV 246 → Hagfors

Ekshärad

LV 239 → Torsby

Stöllet

→ Torsby / Mora

Likenäs

Sysslebäck

Höljes

Långflon

→ Nybergsund / Trondheim

De riksväg 62 is een hoofdweg en gedeeltelijke autoweg in Zweden. De weg vormt een noord-zuidroute, vanaf Karlstad tot aan de Noorse grens bij Långflon. De eerste 10 km bij Karlstad is als autoweg uitgebouwd met 2+1 rijstroken, met een aantal ongelijkvloerse kruisingen. De rest van de weg is een 1x2 hoofdweg, op enkele kleine stukjes na. De totale route is 230 kilometer lang.

Routebeschrijving

Karlstad - Hagfors

De weg begint aan de westkant van Karlstad, bij winkelcentrum Bergvik. De weg loopt het eerste stuk over hetzelfde autowegtracé als de RV 61, bij Skåre gaat deze door een ongelijkvloerse kruising meer oostwaarts richting Arvika. De 62 blijft na een rotonde nog een aantal kilometers een 2+1 weg om later bij Dyvelsten over te gaan als tweestrooks hoofdweg. De weg loopt dan langs Forshaga en Deje, en door het industriestadje Munkfors. Net iets na Råda, in de buurt van Uddeholm, kruist de weg de 246 richting Hagfors.

Hagfors - Noorse grens

De weg loopt door de dorpjes Ekshärad en Stöllet om iets na Stöllet de E45 te kruisen richting Mora, of naar het zuiden richting Torsby. De weg loopt nu continu parallel aan de rivier de Klarälven en komt door de dorpjes Likanäs, Sysslebäck en Höljes. Bij het Höljessjön en het gehucht Långflon gaat de weg de Noorse grens over om daar over te gaan als riksväg 26 richting Nybergsund.

Verkeersintensiteit

Het drukste punt bevindt zich bij Karlstad[1], hier komen dagelijks ongeveer 16630 voertuigen langs. Bij Forshaga ligt dat getal al stukken lager, ongeveer 6900 voertuigen per dag. Bij Ekshärad nog minder met maar 1150 voertuigen, het rustigste punt bevindt zich bij de Noorse grens met 190 voertuigen per dag.

Referenties

Riksvägar (rijkswegen) in Zweden

E6.20