Riksväg 69 (Zweden)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Riksväg 69
Begin Fagersta
Einde Rättvik
Lengte 135 km
Route

Fagersta

Norberg

Hedemora

Falun

Rättvik

De riksväg 69 of Rv. 69 is een riksväg in Zweden. De weg vormt een noord-zuidroute in Midden-Zweden, in de regio Dalarna, vanaf Fagersta tot Rättvik en is 135 kilometer lang.

Routebeschrijving

De riksväg 69 begint in het stadje Fagersta op de riksväg 66 en valt het eerste stuk tot Norberg samen met de riksväg 68. Tussen Fagersta en Norberg telt de weg 2+1 rijstroken, maar is niet ongelijkvloers. Vanaf Norberg volgt de weg een meer secundaire route door de bossen naar Hedemora, waarna een klein stuk samenvalt met de riksväg 70. Vanaf Hedemora tot Rättvik verlopen de riksväg 69 en 70 min of meer parallel aan elkaar, de riksväg 69 via Falun en de riksväg 70 via het nabijgelegen Borlänge. Men steekt dan de river Dalälven over, dit gebied is meer gecultiveerd met weilanden, wat echter niet lang duurt en overgaat in bossen.

Ten oosten van Falun sluit de riksväg 69 ongelijkvloers op de E16 aan, waarna de weg de noordoostelijke rondweg van het stadje Falun vormt. Er zijn twee ongelijkvloerse aansluitingen, maar voor de rest kent de weg kruispunten en rotondes. Aan de noordkant van Falun splitsen de E16 en riksväg 69. De weg voert dan door bebost gebied in noordwestelijke richting en eindigt uiteindelijk aan de zuidkant van Rättvik weer op de riksväg 70.

Geschiedenis

De riksväg 69 is in 2012 ontstaan toen de E16 in Zweden werd geïntroduceerd.[1] Het deel tussen Falun en Rättvik was oorspronkelijk een onderdeel van de riksväg 80, die op dat moment ophield te bestaan. Daarmee is alleen het deel tussen Norberg en Falun opgewaardeerd naar riksväg, daarvoor was het deel tussen Norberg en Hedemora de länsväg 270 en en tussen Hedemora en Falun was de weg als de länsväg 266 genummerd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 6.700 voertuigen tussen Fagersta en Norberg, 1.300 voertuigen tussen Norberg en Hedemora, 3.200 voertuigen tussen Hedemora en Falun, 14.000 voertuigen op de rondweg van Falun en 3.600 voertuigen tussen Falun en Rättvik.[2]

Referenties

Riksvägar (rijkswegen) in Zweden

E6.20