Riksväg 92 (Zweden)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RV 92
Begin Umeå
Einde Dorotea
Lengte 206 km
Route

Umeå

Vännäs

Bjurholm

Åsele

Dorotea

De riksväg 92 of RV 92 is een riksväg in Zweden, gelegen in Västerbotten. De weg vormt een oost-westroute vanaf Umeå tot Dorotea en is 206 kilometer lang.

Routebeschrijving

De riksväg 92 begint in de kuststad Umeå, één van de grotere steden in Noord-Zweden, waar men de E4 kruist. De weg verloopt westwaarts door licht heuvelachtig gebied met redelijk veel, maar niet volledig bos. Naar het westen toe worden de heuvels iets hoger, maar bergachtig is het niet. Er liggen maar een paar dorpen op de route. De weg is een reguliere tweestrooks weg en niet bijzonder uitgebouwd. De weg eindigt vlak voor het plaatsje Dorotea op de E45.

Geschiedenis

De riksväg 92 werd in 1962 gecreëerd en verliep destijds van Vännäs tot Dorotea. In 1986 werd de weg oostwaarts verlengd vanaf Vännäs tot Umeå. De weg volgt veelal nog het tracé uit begin 20e eeuw en is maar beperkt aangepast. Alleen het westelijkste deel bij Dorotea is in de jaren '70 nieuw aangelegd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 5.600 tot 7.200 voertuigen op het westelijke deel tussen Umeå en Vännäs. Westelijk van Vännäs reden 1.500 voertuigen, dalend naar slechts 500 voertuigen bij Åsele en 900 voertuigen tussen Åsele en Dorotea.[1]

Referenties

Riksvägar (rijkswegen) in Zweden

E6.20