Riksväg 98 (Zweden)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RV 98
Begin Överkalix
Einde Övertorneå
Lengte 50 km
Route

→ Luleå / Kiruna

Ängesån (200m)

Överkalix

Kalixälven (250m)

Nybyn (LV392)

Allsån (15m)

Allsån

→ Karesuando

Övertorneå → Haparanda

Torneälven (500m)

→ Rovaniemi

De riksväg 98 is een hoofdweg in het noorden van Zweden. De weg vormt een oost-west route in Norrbotten, vanaf Överkalix tot aan de Finse grens bij Övertorneå. De totale route is ongeveer 50 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint in een, voor noord Zweedse begrippen, dichtbevolkt gebied rond Överkalix en komt over de rivieren Kalix en Ängesån. De weg loopt dan door het dorpje Allsån, om vervolgens tot Övertorneå een zeer dunbevolkt gebied te doorkruisen met uitgestrekte bossen. Bij Övertorneå kruist de Riksväg 99, hier gaat de weg over de Torneälven, deze rivier vormt tevens de grens met Finland. In Finland gaat de weg over op kantatie 98 richting Rovaniemi.

Geschiedenis

De riksväg 98 verliep oorspronkelijk tussen Luleå en de Noorse grens, dit is thans de E10. Het nummer kwam in 1992 te vervallen en werd in 2000 op de huidige route van Överkalix tot Övertorneå geïntroduceerd. De weg is in de jaren '70 aangelegd als geasfalteerde weg. De brug over de grensrivier Torne älv opende in 1965 voor het verkeer.

Verkeersintensiteit

Het eerste gedeelte bij Överkalix is in vergelijking met de rest van de weg vrij druk met ongeveer 2350 voertuigen per dag, dit is tevens het drukste stuk van de weg. Het gedeelte tussen Allsån en Övertorneå is het rustigst, hier komen dagelijks 500 voertuigen langs. Ook het kleine stukje tussen Övertorneå en de Finse grens is drukker met 2020 voertuigen.

Referenties


Riksvägar (rijkswegen) in Zweden

E6.20