Riksväg 99 (Zweden)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RV 99
Begin Haparanda
Einde Karesuando
Lengte 360 km
Route

→ Stockholm / Tornio

Haparanda

Karungi

Hedenäset

Övertorneå

→ Överkalix

Juoksengi

Pajala

Torneälv

Muodoslompolo‎

Karesuando

→ Kiruna / Kaaresuvanto

De riksväg 99 is een hoofdweg in het noorden van Zweden. De weg vormt een noord-zuidroute in Norrbotten, vanaf de stedelijke regio Haparanda-Tornio tot aan Karesuando. De totale route is ongeveer 360 kilometer lang. De weg is tevens tussen Pajala en Karesuando de rustigste riksväg van Zweden, daarnaast is de 99 ook de noordelijkste riksväg van Zweden.

Routebeschrijving

De weg begint in de stedelijke regio Haparanda bij de rotonde met de E4. Vanaf hier loopt de weg een stukje door een buitenwijk van de stad en langs het noordelijkste IKEA warenhuis ter wereld. De weg loopt langs de westoever van de rivier Torne en loopt tot Karesuando parallel met de Finse weg E4 aan de andere kant van de rivier. De weg loopt door een aantal kleine dorpen, om vervolgens bij de grotere plaats Övertorneå de Riksväg 98 te kruisen. Bij Pajala gaat de weg een stuk van de rivier weg om vervolgens bij Aareavaara de rivier weer te volgen. De weg loopt nu door zeer dunbevolkt gebied, zo dunbevolkt dat op sommige plekken over tientallen kilometers geen huis te bekennen is. De laatste grote plaats die men tegenkomt is Karesuando, hier kruist tevens de E45 richting Kiruna westwaarts en het Finse Kaaresuvanto richting het noorden.

Geschiedenis

De RV 99 werd in 1962 gecreëerd. De weg volgt veelal hetzelfde tracé als uit de jaren '40. Enkele delen zijn tussen de jaren '50 en '70 gemoderniseerd.

Verkeersintensiteit

Het drukste punt bevindt zich duidelijk bij Haparanda, het eerste stuk telt 7430 voertuigen per dag. Dit neemt naar het noorden snel af met na Kuringi nog maar 490 voertuigen. Bij Övertorneå bevindt zich een tijdelijke opleving met 1670 voertuigen, later neemt dit weer af naar 350. Na Pajala is de weg bijna verlaten met nog maar 40 voertuigen per dag, dit is het rustigste stuk Riksväg van Zweden. Dagelijks rijden er 210 voertuigen op het laatste stuk bij Karesuando.

Referenties


Riksvägar (rijkswegen) in Zweden

E6.20