RIMOB

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Rimpelbuis obstakelbeveiliger)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een V-vormige RIMOB.
Zij-aanzicht van een RIMOB.
Een RIMOB met een chevron neusschild.

Een RIMpelbuisOBstakelbeveiliger (RIMOB) is een type bermbeveiliging. Een RIMOB is een keerconstructie om de gevolgen van frontale aanrijdingen op obstakels zoals portalen of brugpijlers te reduceren. Een RIMOB wordt geïnstalleerd op plekken waar geen geleiderail is. De RIMOB is begin jaren '80 door Rijkswaterstaat geïntroduceerd en is sindsdien in heel Nederland te vinden. Een RIMOB is voornamelijk bestand tegen personenauto's bij snelheden tussen 70 en 100 km/h. Bij vrachtwagens is de keerconstructie minder effectief. Er zijn verschillende typen RIMOB's, in een V-vorm en U-vorm. De lengte van een RIMOB varieert van 4,6 tot 7,6 meter en is meestal 1,1 meter breed, alhoewel modellen tot 2,70 meter breed ook bestaan, bijvoorbeeld wanneer bij brugpijlers aan beide zijden een geleiderail noodzakelijk is.

Na 2010 werden steeds meer RIMOB's geplaatst met een chevron neusschild. In 2016 is aanbevolen om dit niet toe te passen,[1] maar in de praktijk zijn er sindsdien nog een groot aantal geplaatst.

In andere landen

In Oekraïne worden sinds 2018 RIMOB's toegepast. Men gebruikt hier de term 'dempfer' (демпфер), vermoedelijk vanuit het Duits overgenomen.

In andere talen

  • Duits (Deutsch): Anpralldämpfer
  • Oekraïens (Українська): демпфер dempfer

Referenties