Ringömotet

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Ringömotet
Ringomotet.png
Ringomotet.jpg
Kruisende wegen E6 SE.svgLV155.svg
Type half-ster
Opengesteld 29-03-1968

Ringömotet is een knooppunt in Zweden, gelegen in Göteborg. Hier kruist de E6 de länsväg 155. Het knooppunt is vormgegeven als een half sterknooppunt.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het bedrijventerrein Ringön in het noorden van Göteborg, gelegen ten zuidwesten van het knooppunt.

Configuratie

Alhoewel het knooppunt wel een half sterknooppunt wordt genoemd, heeft het meer weg van een serie splitsingen. Het is een bijzonder vormgegeven knooppunt, dat ingeklemd ligt tussen de Tingstadstunnel en een spoorlijn. De E6 door de tunnel telt 2x3 rijstroken, waarvan 2x2 rijstroken doorgaan naar de E6 richting Oslo. De länsväg 155 (Lundbyleden) vormt de noordelijke ringweg van Göteborg en telt 2x2 rijstroken.

Direct ten zuiden van de Tingstadstunnel ligt het Gullbergsmotet. Om weefbewegingen in de tunnel zelf te reduceren kan men zowel links als rechts uit- en invoegen van en naar de LV 155. Het knooppunt is gelegen in bebouwd gebied op de noordoever van de rivier Göta älv. De directe omgeving is bedrijventerrein, maar naar het noorden ligt ook een woonwijk.

Geschiedenis

Het knooppunt is onderdeel van de oudste snelweg van de regio Göteborg. Op 16 september 1958 openden de LV 155 en E6, vanaf Hjalmar Brantingsplatsen tot Kärra. Dit is niet de huidige doorgaande verbinding op het knooppunt, onduidelijk is hoe het knooppunt was vormgegeven in de 10 jaar voordat de Tingstadstunnel opende op 29 maart 1968.

De extra in- en uitvoeger aan de linkerzijde van de rijbaan is vermoedelijk later aangelegd om weven in de tunnel te voorkomen. De Tingstadstunnel ligt noord-zuid, terwijl er ook veel oost-westverkeer doorheen rijdt, wat anders 3 rijstroken zou moeten oversteken in de al overbelaste tunnel.

Toekomst

Het knooppunt wordt aangepast met de aanleg van de Marieholmstunnel ten oosten van de Tingstadstunnel. Oost-westverkeer hoeft dan niet meer door de Tingstadstunnel, maar kan dan vanaf de E20 direct de LV 155 op naar de havens van Göteborg. Hiervoor worden extra verbindingswegen in het knooppunt aangelegd, vanaf de E20 naar de LV 155 en vice versa, en vanaf de E20 naar de E6 richting Oslo en vice versa.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 103.000 voertuigen door de Tingstadstunnel ten zuiden van het knooppunt en 80.000 voertuigen over de E6 ten noorden van het knooppunt. De LV 155 ten westen van het knooppunt telt 41.500 voertuigen per dag.

Referenties


Knooppunten in Zweden

AdolfsbergArlandaBräckemotetBulltoftaFredriksbergGävle VästraGräsnäsGullbergsmotetHäggvikHelsingborg SödraJärnbrottsmotetKistaKronetorpKroppKungens KurvaLjungarumMölndalsmotetNybodaOlskroksmotetPetersborgRingömotetRödastensmotetSaltskog ÖstraSunnanå