Ring Alkmaar

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N9, N245, N508, N242
Begin Alkmaar
Einde Alkmaar
Lengte ca. 15 km
Overzicht van Nederlandse Ringwegen
Route

Kooimeer



Kennemerstraatweg Heiloo

Regulierslaan

Aert de Gelderlaan

Hoeverweg

Bergerweg → Bergen

Huiswaarderweg

Steve Bikoweg → Den Helder



/ Helderseweg

Huiswaarderbrug Noord-Hollands Kanaal

Huiswaard I

Huiswaard II

Nollenweg

→ Schagen



Hoornsevaart / Overstad

Oudorp / Beverkoog

Kanaal Omval - Kolhorn

→ Heerhugowaard, Ursem



Alkmaar-centrum /

Leeghwaterbrug Noord-Hollands Kanaal

Ind. Boekelermeer

Kooimeer


Smaragdweg

AZ-stadion /

Kooimeerplein

De Ring Alkmaar is een aaneenschakeling van diverse wegen van diverse wegbeheerders rond en door de stad Alkmaar die samen de (buiten)ring vormen. De totale lengte van de ring is circa 15 kilometer. Naast de buitenring heeft Alkmaar nog een kleine centrumring, maar deze is niet als zodanig aangegeven.

Routebeschrijving

Er is niet echt een officieel begin- of eindpunt van de Ring en de ring is niet echt rond te noemen. Het is meer een soort van trechter van drie wegen vanuit het noorden die allen met elkaar verbonden zijn, en waarvan dezen overlopen in 1 verzamelweg aan de zuidkant, de A9 op het knooppunt Kooimeer. Vanuit het zuiden gezien starten hier de N9 die de westring vormt, en de N242 die hier de oostring vormt.

N9

De N9 begint op het geregelde verkeersplein Kooimeer, dat bij het knooppunt Kooimeer hoort, dat tevens de overgang markeert van de A9 op de N9. Op dit plein, dat onterecht met rotondeborden is uitgerust (er geldt namelijk voorrang van rechts), takt aan de oostzijde de Smaragdweg aan, en aan de noordzijde de Vondelstraat een invalsweg naar het centrum van Alkmaar. De A9 landt vanuit het zuiden aan op het plein, waarna de N9 aan de westzijde verder gaat. Daar gaat de weg verder als een 2x2-autoweg en kent dan 5 kruispunten met verkeerslichten en 1 kruispunt zonder verkeerslichten. Deze verkeerslichten zijn aan elkaar gekoppeld met een groene golf. De Ring duikt in het westen van Alkmaar onder de spoorlijn Uitgeest - Alkmaar door, waarna het met een ruime boog om de Egmonderhout heengaat, waar de Ring naar het noorden afbuigt. De kruispunten geven toegang tot de westelijke wijken van Alkmaar, en met de uitvalswegen naar Heiloo, Egmond en Bergen. Op het laatste kruispunt met de Huiswaarderweg in de noordwesthoek van Alkmaar, gaat de N9 verder als 2x1-weg en verlaat hier de bebouwde kom van de stad. De Huiswaarderweg gaat verder als onderdeel van de Ring naar het noordoosten.

N245

De Huiswaarderweg is onderdeel van de Ring, en als gemeentelijke weg onderdeel van de N245 naar Schagen. De weg telt 2x2-rijstroken, en heeft met de Helderseweg een halve ongelijkvloerse aansluiting. De afritten zelf zijn vloeiend uitgevoerd, maar de oprit richting het noordoosten is uitgevoerd met een verkeerslicht, die richting het zuidwesten dient voorrang te verlenen aan het Ring-verkeer. De aansluiting is als semi-ongelijkvloerse kruising uitgerust doordat er gestegen moet worden voor de Huiswaarderbrug, een beweegbare brug over het Noord-Hollands Kanaal. Aan de oostzijde van de brug daalt de weg weer naar maaiveldniveau, waar de weg verbreedt naar 2x3-rijstroken. Er volgen dan nog drie geregelde kruispunten met de noordwestelijke wijken van Alkmaar, waarna de Ring naar het zuidoosten afbuigt als de Nollenweg, en de N245 richting noorden afbuigt naar Schagen.

N508

De Nollenweg is onderdeel van de Ring, en als provinciale weg onderdeel van de N508 tussen de N245 en Rustenburg. De weg telt 2x2-rijstroken, en duikt al snel onder de spoorlijn Alkmaar - Heerhugowaard door, waar tevens van de mogelijkheid gebruikt is gemaakt om een ongelijkvloerse aansluiting te realiseren door het hoogteverschil. Even ten oosten van dit punt volgt een geregelde aansluiting met de Herenweg die toegang verschaft tot het bedrijventerrein Beverkoog en de woonwijk Oudorp, onderdeel van de gemeente Alkmaar. De weg gaat daarna met een vast en lang viaduct over het Kanaal Omval - Kolhorn, een oud kanaal ooit bedoeld als vrachtschipkanaal onder het Westfries Kanalenplan. Ten oosten van het viaduct volgt een halfklaverbladaansluiting met de N242, onderdeel van de Ring, waarbij de N242 de doorgaande weg is. De beide takken van het halfklaverblad hebben verkeerslichten op de N508. De N508 zelf gaat verder als 2x2-gebiedsontsluitingsweg richting Heerhugowaard en daarna richting Rustenburg.

N242

De N242 vormt de oostelijke ring en is hier uitgebouwd als een 2x2-stroomweg waarop een maximumsnelheid van 80 km/h geldt. De weg is de hoofdverbinding tussen de A9 ten zuiden van Alkmaar en de A7 bij Middenmeer. De N242 voert hier richting zuiden en loopt daarbij door open gebied aan de oostkant van Alkmaar. Er volgt een ongelijkvloerse aansluiting met de N243 richting Hoorn en de N244 richting Purmerend en Zaanstad, waarna de weg stijgt en tevens afbuigt richting westen om het Noord-Hollands Kanaal te passeren met de beweegbare Leeghwaterbrug. Direct ten westen van de brug volgt een volgende ongelijkvloerse kruising, dit maal met de bedrijventerreinen aan de zuidkant van Alkmaar. Daarna daalt de weg weer naar maaiveldniveau om licht af te buigen richting het zuidwesten, waarna een ongelijkvloerse kruising volgt met de Smaragdweg die onderdeel is van de Ring. De N242 gaat vloeiend over in de A9 richting het zuiden. De ongelijkvloerse kruising maakt tevens onderdeel uit van het knooppunt Kooimeer.

Smaragdweg

De Smaragdweg is als gemeentelijke weg niet meer dan een 2x2-verbindingsweg tussen de ongelijkvloerse kruising met de N242 en het verkeersplein Kooimeer. De Smaragdweg zelf gaat ten oosten van de ongelijkvloerse kruising verder het bedrijventerrein Boekelermeer in. Aan de westzijde van de aansluiting met de N242 ontbreekt de toerit naar het zuiden, die wordt benut door de aansluiting naar het AZ-stadion. Het verkeer dat uit de Boekelermeer komt, dient door te rijden naar het verkeersplein Kooimeer, waar men de A9 op kan rijden richting het zuiden.

Geschiedenis

Toekomst

Weggebruik

Trivia

Externe links