Ring Almere

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.pngNLN702.svgNLA006.svgBlank.png
Blank.png
N702 A6
Begin Almere
Einde Almere
Lengte ca 30 km
Lijst van Nederlandse autosnelwegen
Overzicht van Nederlandse Ringwegen
Route

Knooppuntsymbool.svg Gooimeer NLA006.svg → Amsterdam / Lelystad


NLN702.svg

Afslagsymbool.svg Audioweg

Junction.svg Neonweg

Junction.svg Hollandsedreef

Junction.svg Contrabasweg

Afslagsymbool.svg Muziekdreef

Junction.svg Grasweg

Junction.svg Markerdreef

Junction.svg Karperweg

Afslagsymbool.svg NLN703.svg Tussenring

Junction.svg Polderdreef

Rotonde.svg Bosranddreef

Rotonde.svg Stripheldenweg

Afslagsymbool.svg Aansluiting Almere Buiten-Oost NLA006.svg → Amsterdam / Lelystad


NLA006.svg

Afslagsymbool.svg 7 Almere Buiten S105.svg

Knooppuntsymbool.svg Almere NLA027.svg → Utrecht - Breda

Werkzaamheden.svg Afslagsymbool.svg 6 Almere Buiten-West S104.svg NLN703.svg

Werkzaamheden.svg Afslagsymbool.svg 5 Almere Stad NLN305.svg

Werkzaamheden.svg Afslagsymbool.svg 4 Almere Haven S102.svg

Werkzaamheden.svg Afslagsymbool.svg 3 Almere-Centrum

Werkzaamheden.svg Knooppuntsymbool.svg Gooimeer NLN702.svg

De Ring Almere is een ringweg van de stad Almere. De ring wordt gevormd door de autoweg N702 en de snelweg A6. De N702 vormt het noordwestelijke deel van de ring. De A6 loopt ten zuidoosten van Almere Stad. De Ring Almere is circa 30 kilometer lang.

Routebeschrijving

De ring heeft geen officieel beginpunt en is evenmin rond. De N702 loopt in een boog om Almere heen terwijl de A6 een vrij rechte snelweg is die van zuidwest naar noordoost richting Lelystad loopt. Ter hoogte van Almere loopt de snelweg in een kleine boog om het Weerwater en de wijken Danswijk en Tussen de Vaarten Zuid.

N702

Vanaf het knooppunt Gooimeer loopt de ring met de klok mee over de N702 in noordelijke richting. De weg ontsluit achtereenvolgens de Almeerse wijken/buurten Poort, Literatuurwijk en Muziekwijk. Vervolgens buigt de N702 geleidelijk af naar een meer oostelijke richting met aan de noordzijde de wijk en recreatiegebied Noorderplassen en aan de andere zijde onder andere de Kruidenwijk en Waterwijk. Hierna volgt de deels ongelijkvloers uitgevoerde aansluiting met de Tussenring (N703).

Na de Tussenring buigt de N702 geleidelijk af naar het zuidoosten langs Almere Buiten en de buurten zoals de Oostvaardersbuurt en de Stripheldenbuurt. In noordelijke richting ligt het natuurgebied Oostvaardersplassen. De N702 eindigt bij de aansluiting Almere Buiten-Oost vervolgens weer op de A6.

A6

De snelweg A6 is bij Almere de belangrijkste verbinding voor het forensenverkeer van en naar Amsterdam. Het zuidelijke deel van de A6 is het drukste gedeelte van de snelweg. De ring gaat vanaf de aansluiting Almere Buiten-Oost met de N702 in zuidwestelijke richting door open gebied. Bij knooppunt Almere sluit de A27 op de Ring Almere aan. Hierna vervolgt de A6 zijn weg langs onder andere Tussen de Vaarten Zuid en Danswijk. Direct langs de snelweg zijn voornamelijk bedrijventerreinen gelegen. Aan de zuidooszijde van de snelweg is nog veel groen te vinden. Het laatste deel tot knooppunt Gooimeer bedient Almere-Haven en Almere-Stedenwijk.

Geschiedenis

Volledige informatie over de N702 en de A6 is te vinden in de artikelen over de N702 en de A6

De N702 en A6 vormden vanaf de aanleg in de jaren 80 samen al een ringweg maar dit werd niet aangegeven op de bewegwijzering. De N702 draagt de namen Hogering en Buitenring wat ook de functie van deze weg verklaard. De N702 is uitgevoerd als autoweg met 2x2 rijstroken. De meeste kruisingen zijn gelijkvloers uitgevoerd en worden geregeld met verkeerslichten. Op het grootste deel geldt een maximumsnelheid van 80 km/u.

De A6 is een autosnelweg met oorspronkelijk 2x2 rijstroken tussen de voormalige aansluiting Almere Stad-West en Joure. Tussen Muiderberg en Lelystad kent de A6 regelmatig files in de ochtend- en avondspits. Deze worden veroorzaakt door capaciteitsproblemen op de A6 en toeleidende wegen vanuit Almere maar ook op de aansluitende A1 richting Amsterdam. Oorspronkelijk was het de bedoeling de A6 vanaf knooppunt Muiderberg rechtstreeks door te trekken naar knooppunt Holendrecht. Dit werd in eerste instantie vanuit kostenoogpunt niet aangelegd. Later gingen ook milieubezwaren meespelen. Het geplande A6-segment zou vlak langs het natuurgebied Naardermeer komen te lopen en dit kon op veel weerstand rekenen.

Met het definitief schrappen van de ontbrekende schakel tussen Muiderberg en Holendrecht worden als alternatief de snelwegen A1, A9 en A6 verbreed. De uitvoering hiervan valt onder het project Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA). De werkzaamheden die betrekking hebben op de A6 zijn in 2013 begonnen met de bouw van een nieuwe Hollandse Brug en de ombouw van de aansluiting Almere Stad-west naar knooppunt Gooimeer in de vorm van een half turbine. Op 28 november 2015 is de nieuwe Hollandse Brug opengesteld voor het verkeer. Een week eerder werd de eerste fly-over van het knooppunt Gooimeer in gebruik genomen. Tevens is de eerste bewegwijzering verschenen waar de ring op is aangeduid. In september 2016 opende van de N702 de ongelijkvloerse aansluiting met de Audioweg. Daarnaast wordt de A6 tussen Muiderberg en Almere Stad-West tot aan de aansluiting Almere Buiten-Oost verbreed naar 4x2 rijstroken met een parallelsysteem.

Toekomst

De verbreding van de A6 vindt plaats in fases. De eerste fase, de ombouw van de aansluiting Almere Stad-West naar knooppunt en de verbreding tot de nieuwe aansluiting Almere-Centrum bij de Havendreef was in november 2016 voltooid.

In 2017 zijn de werkzaamheden gestart voor het verder deel tot aan de aansluiting Almere Buiten-Oost. Op langere termijn is een verbreding naar 2x3 rijstroken tot aan Lelystad gepland. Dit zal naar verwachting na 2022 worden uitgevoerd.

Er zijn plannen om de N702 tot aan de Tussenring te verbreden naar 2x3 rijstroken en de weg verder ongelijkvloers te maken om het toenemende verkeer in de toekomst aan te kunnen. Deze plannen bevinden zich nog in een verkenningsfase.

Externe Links