Ring Assen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ring Assen
Begin Assen
Einde Assen
Lengte ca. 10 km
Overzicht van Nederlandse Ringwegen
Route

→ Industrieweg


Europaweg-Zuid

Haarweg → ;

Gooiland/Kortbossen

Hoofdlaan

Witterstraat

Witterhoofdweg

Balkenweg → (scheiding Ring Noord / Ring Zuid


Europaweg-West

Vaartviaduct Drentsche Hoofdvaart

Maria Montessoriweg

Maasstraat/Maria in Campislaan

Rijnstraat/Mr. Groen van Prinstererlaan

Ter Aardseweg/Smetanalaan


Europaweg-Noord

Esakkerweg

Peelo/Groningerstraat → scheiding(ring west/zuid) (ring oost)

Borgstee/Industrieweg (ring west / ring oost)

Van Vlissingenstraat/W.A. Scholtenstraat

Mahatma Gandhiweg

Zeilmakerstraat

Andrej Sacharovweg/A.H.G. Fokkerstraat

Havenkanaal

Doctor. A.F. Philipsweg

Lonerstraat


Europaweg-Oost

Rolderhoofdweg → Rolde

De Ring Assen is een incomplete ringweg om de stad Assen in de provincie Drenthe. De Ring loopt over de Europaweg ten zuiden, westen en noorden van de stad. Aan de zuidoostkant ontbreekt een schakel. De Europaweg is circa 10 kilometer lang. De Ring is maar op enkele kruisingen aangeduid op de bewegwijzering met het woord "RING" in een spoelsymbool en de toevoeging van de windrichtingen.

Routebeschrijving

Aangezien het een ringweg betreft zonder wegnummering en hectometernummering is er niet een echt officieel begin- of eindpunt. In dit artikel is de ringweg met de klok mee beschreven te beginnen op de geregelde kruising met de Haarweg aan de zuidkant van Assen die de Europaweg verbindt met de N33 en de A28 bij knooppunt Assen.

De Ring gaat vervolgens in westelijke richting onder de naam Europaweg-Zuid langs de wijk Baggelhuizen. Hierna volgt bij de Johan Willem Frisokazerne een geregelde kruising met Balkenweg die in westelijke richting naar de A28 en de wijk Kloosterveen loopt. In oostelijke richting wordt dit de Vaart ZZ, één van de belangrijkste invalswegen van het centrum van Assen. Bij deze kruising staat de Ring aangeduid op de bewegwijzering als "RING Zuid" en "RING Noord".

De Ring met de naam Europaweg-West kruist eerst met het Vaartviaduct de Drentsche Hoofdvaart, buigt af in noordoostelijke richting en loopt dan in een rechte lijn langs de wijk Pittelo. De weg loopt op afstand parallel aan de A28. Na de rotonde met de Ter Aardseweg wordt de richting oostelijk en gaat de Ring verder onder de naam Europaweg-Noord. Ten noorden ligt eerst de wijk Peelo en vervolgens Marsdijk. Aan de zuidzijde ligt de wijk Noorderpark. Na de geregelde kruising met de Groningerstraat/Peelo gaat de Ring het bedrijvengebied van Assen in en volgt de kruising met de Industrieweg. Bij deze kruising is de Ring bewegwijzerd als "RING Oost" en "RING West". Na deze kruising wordt de ring niet meer bewegwijzerd. De Europaweg loopt verder door het bedrijvengebied en buigt af in zuidoostelijke richting en kruist het Havenkanaal waarna het bebouwde gebied eindigt.

Na de rotonde met de Lonerstraat gaat de Europaweg-Oost verder door het Amelterbos zonder kruisingen met andere wegen. De Europaweg eindigt dan op de Rolderhoofdweg. Richting het westen gaat deze weg Assen in. In oostelijke richting volgt het dorp Rolde.

De Ring Assen is niet gesloten maar via de Industrielaan en Overcingellaan is het wel mogelijk rond te rijden. De Overcingellaan loopt ten zuiden van station Assen over in de Europaweg-Zuid.

De Europaweg heeft grotendeels 1x2 rijstroken. Het gedeelte over het Vaartviaduct is uitgebouwd met 2x2 rijstroken.

Geschiedenis

De gehele ring draag de naam Europaweg die de toevoegingen Zuid, West, Noord en Oost heeft. De weg is vernoemd naar het continent Europa. De weg is omstreeks 1975 aangelegd. Alleen het zuidoostelijke deel vanaf de Rolderhoofdweg langs Anreep naar de Haarweg is nooit aangelegd waardoor de Ring Assen onvolledig is. Tegen dit laatste deel was in de jaren '70 veel protest omdat deze door het stroomdallandschap van de Drentsche Aa zou komen te lopen.

De Europaweg-Zuid buigt bij het gebouw van de NAM af in noordelijke richting om ten zuiden van het station Assen aan te sluiten op de Overcingellaan. Deze laan loopt ten noorden van het station over in de Industrieweg die vervolgens aansluit op de Europaweg-Noord. In principe is er op deze manier een ringweg ontstaan ten westen van het spoor.

De gemeente Assen had in 2009 plannen om de Europaweg door te trekken en de Ringweg alsnog volledig te maken. Dit plan kon wederom op veel bezwaren rekenen vanwege de doorsnijding van het buitengebied ten oosten van Assen dat als waardevol wordt gezien.[1][2] Dit gebied, met de buurtschappen Anreep en Schieven, is deel van het Nationaal Landschap Drentsche Aa en ook de reden dat de stad Assen nooit verder in oostelijke richting is uitgebreid.

Toekomst

Er zijn geen concrete plannen om de ring te completeren.

Externe links

Referenties