Ring Barendrecht
![]() | |||
---|---|---|---|
![]() | |||
- | |||
Begin | Barendrecht | ||
Einde | Barendrecht | ||
Lengte | 10 km | ||
|
De Ring Barendrecht is een ringweg van Barendrecht die het deel van Barendrecht ten oosten van de A29 ontsluit. Het grootste deel ligt binnen de gemeente Barendrecht, maar een deel van de oostelijke ring ligt in de gemeente - en bebouwde kom - van Ridderkerk. De Ring van Barendrecht loopt verder nergens samen met een wegnummer.
Routebeschrijving
Een ringweg heeft geen begin, hier is gekozen voor de zogenaamde IJsselmondse Knoop. Dit VRI-geregelde kruispunt is erg druk: Hier is een oprit naar de A15 richting knooppunt Ridderkerk / afrit van die A15 vanuit de richting Europoort. Ook begint hier de S104 naar Rotterdam-IJsselmonde. De Ring Barendrecht raakt hier de ring van Rotterdam. Het kruispunt heeft veel met veel vrachtverkeer te maken (dat vooral naar de veiling van Barendrecht gaat) en telt vanuit alle richtingen meerdere opstelstroken.
In zuidelijke richting komt na die IJsselmondse Knoop - die nog net in de gemeente Barendrecht ligt - meteen al een T-splitsing, die al in de gemeente Ridderkerk ligt. Hier begint de Verbindingsweg naar Ridderkerk toe. De Verbindingsweg is hier de doorgaande richting, voor het volgen van de Ring Barendrecht moet verkeer hier afslaan.
De Ring Barendrecht - die hier Veren Ambachtsweg heet - komt dan de bebouwde kom van Rijsoord in, maar wel met een Vmax van 70 km/h.
De weg gaat als 1+1 verder, met aan de oostelijke kant het industrieterrein Veren Ambacht - die door middel van een kruising van de Handelsweg met de ring verbonden is - en aan de westelijke kant de Barendrechtse veiling.
De volgende kruising is een ovonde waarbij de Spoorlaan (richting Barendrecht) en Voorweg (richting Ridderkerk) wordt gekruist die de hiervoor genoemde industrieterreinen ontsluiten.
Na een S-bocht komt de weg weer de gemeente - en bebouwde kom - van Barendrecht in, ook hier met een maximumsnelheid van 70 km/h. De weg gaat hier over in de Tuindersweg. Via de Koopliedenweg is er toegang tot het Barendrechtse industrieterrein Gebroken Meeldijk. Iets verderop zit dan aan de oostelijke kant nog een kruising met de Handelsweg voor het Ridderkerkse industriegebied Veren Ambacht.
Na een volgende S-bocht volgt een rotonde met de Gebroken Meeldijk, dat aan de westelijke zijde ook toegang geeft tot het gelijknamige industriegebied. De tak aan de oostelijke kant loopt dood op een poller op de gemeentegrens met Ridderkerk. Hier zit ook een groot tankstation van Berkman. Vanaf hier loopt de Ring Barendrecht langzaam over van zuidelijke richting naar westelijke richting.
De volgende rotonde ontsluit met de Ebweg een klein industrieterrein, en de Ring Barendrecht - die vanaf hier de Boezemweg heet - duikt onder het spoor Rotterdam-Dordrecht en de Stationsweg door om dan boven te komen bij de rotonde met de Stationsweg. De noordelijke tak is alleen bedoeld voor NS-bouwwerkers, de zuidelijke tak loopt naar Heerjansdam en via de Stationsweg (boven de tunnel) naar de Oranjewijk in Barendrecht.
De volgende rotonde is bij de Ziedewijdsedijk met een zuidelijke tak, naar Heerjansdam een noordelijke tak naar Barendrecht-Centrum en de wijk Buitenoord.
De weg gaat over in de Leedeweg en er volgt een rotonde met de Middeldijk. Deze is bedoeld om de nieuwe wijk Ter Leede te ontsluiten.
De Leedeweg gaat over in de Kilweg op de rotonde met de 3e Barendrechtseweg. De 3e Barendrechtseweg doorsnijdt, samen met de 1e en 2e Barendrechtseweg, het oudere gedeelte van Barendrecht. In noordelijke richting loopt deze weg o.a. naar het centrum toe, in zuidelijke richting naar Heerjansdam en het recreatiegebied Oude Maas.
De volgende rotonde is die met de Oude Trambaan, vernoemd naar de voormalige RTM-lijn van Rotterdam via Barendrecht naar de Hoeksche Waard. Deze weg ontsluit de nieuwbouwwijk Vrouwenpolder.
Vanaf hier is de Ring een stukje 2x2 in westelijke richting, maar in beide richtingen is sinds 23 januari 2023 als proef een rijstrook minder beschikbaar. Het eerstvolgende kruispunt is een drukke VRI-geregelde kruising van de Kilweg met de Middelweg. Hier zit ook een groot BP-tankstation op de hoek. De Kilweg loopt hier verder in westelijke richting om nog geen 100 meter verderop bij de afrit Barendrecht van de A29 te komen. De Ring Barendrecht zelf komt net niet bij die afrit, omdat deze hier in noordelijke richting afbuigt als 1+1-weg over de Middelweg. Daar zit ter hoogte van het kleine industrieterrein nog een rotonde met de Augustapolder, die tevens uitrit is voor het eerder genoemde tankstation.
Na de volgende rotonde met de Middeldijk gaat de weg over in de Sweelincklaan en loopt dan langs de wijk Nieuwland. Die wijk wordt op de volgende rotonde via de Bachlaan ontsloten aan oostelijke zijde. Aan de westelijke zijde loopt de Harmonielaan onder de A29 door naar de wijk Carnisselande.
De Ring kruist vervolgens de Voordijk waar alleen lokaal verkeer gebruik van kan maken. De weg gaat hier over in de Henry Dunantlaan en buigt nu af in oostelijke richting naar de volgende rotonde, die met de Dudokdreef (de woonwijk Bijdorp) en het Bijdorpplein (industrieterrein Bijdorp)
De Ring loopt nu verder oostwaarts, parallel aan de A15 en gaat over het fietspad Rotterdam-Barendrecht heen. Er volgt dan een rotonde waar de Boerhaavelaan gekruist wordt, die aan zuidelijke kant de woonwijk en het gelijknamige industrieterrein Dorpszicht ontsluit. Vlak daarna zit een klein kruispunt voor een parkeerplaats aan noordelijke kant ten behoeve van klanten en werknemers van een daar gevestigde bank en advocatenkantoor. Die zitten in een gebouw aan het volgende kruispunt, namelijk de plek waar de Henry Dunantlaan overgaat in de Dierensteinweg en de 1e Barendrechtse weg kruist: In zuidelijke richting naar het centrum van Barendrecht, in noordelijke richting naar Rotterdam-Lombardijen, onder de A15 door. Op 21 augustus 2017 is deze kruising officieel heropend na een verbouwing, daavoor was het een rotonde die lokaal bekend stond als de Efteling-rotonde omdat er een roze sprookjeskasteel in het midden stond. Dat kasteel is overigens verplaatst naar de rotonde met de Boerhaavelaan.
Iets ten oosten van dit kruispunt zit een uitrit naar een parkeerplaats voor een school, in het weekeinde bedoeld voor bezoekers aan het sportpark Dierenstein. Omdat de parkeerplaats vanuit oostelijke richting niet te benaderen is, moet verkeer dat daar toch wil parkeren eerst keren bij de vorige rotonde. Een rotonde met een weg naar het sportpark zelf (dat wel uit beide richtingen te benaderen is) zit iets verderop.
De Dierensteinweg klimt hier over het spoor Rotterdam-Dordrecht heen en komt dan bij een VRI-geregeld kruispunt met de Lorentzweg (noordelijke kant) en de Donk (zuidelijke kant, toegang tot industieterrein Dierenstein). Vanaf hier heeft de Ring in beide richtingen meerdere rij- en opstelstroken.
Een honderdtal meters oostelijker is nog een VRI-geregelde gelijkvloerse kruising met de Veilingweg. Zoals de naam al doet vermoeden ontsluit deze het Barendrechtse veilingterrein.
De laatste kruising is de in het begin beschreven IJsselmondse Knoop.
Geschiedenis
De gelijkvloerse kruising Leedeweg/Middeldijk werd op 15 augustus 2014 vervangen door een rotonde[1].
Het kruispunt Middelweg/Augustapolder is in september 2019 aangepast in een rotonde.[2]
In 2022 werd de IJsselmondse Knoop aangepast, waarbij de Verbindingsweg rechtstreeks aangesloten is op dit kruispunt.[3]
Toekomst
Ten behoeve van het nieuwe distributiecentrum van Albert Heijn komt er tussen de rotondes met de Stationsstraat en de Ebweg nog een rotonde. Op 4 september 2023 wordt gestart met de aanleg, het is nog niet bekend wanneer deze in gebruik wordt genomen.[4]
Rijstroken op de Kilweg
Op 23 januari 2023 begon een proef op de Kilweg waarbij tussen de rotonde bij de Oude Trambaan en de Middelweg nog maar 1 rijstrook per rijrichting beschikbaar is. Deze proef is bedoeld om geluidsoverlast te verminderen. Na de proef wordt bekeken of de rijstroken definitief worden weggehaald of dat de oude situatie wordt hersteld.
Referenties
- ↑ Nieuwe rotonde Leedeweg/Middelweg officieel geopend | Barendrechtnu.nl
- ↑ Middelweg weer bereikbaar voor autoverkeer - nieuwe rotonde | Barendrecht.nu
- ↑ Voorbereidingen reconstructie IJsselmondse Knoop | Nieuw Reijerwaard
- ↑ 4 september start aanleg nieuwe rotonde Boezemweg-Ziedewij | Barendrecht.nu