Ring Cairo

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Egypt 6.svg
Cairo Ring Road.png
Ring Cairo
Begin Cairo
Einde Cairo
Lengte 90 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Mariotia Road

Afslagsymbool.svg Salah Salem

Afslagsymbool.svg Al Bahr Al Aazam

Brug.svg Nijlbrug

Afslagsymbool.svg Kornish Al Nile

Afslagsymbool.svg Dar al Salam

Knooppuntsymbool.svg Al Nasr Road

Afslagsymbool.svg Cairo - Sweis Road

Knooppuntsymbool.svg Al Maadi - Bear Gendali

Afslagsymbool.svg New Cairo

Afslagsymbool.svg Al Modaraat Road

Afslagsymbool.svg Taha Hussein

Afslagsymbool.svg Al Methak

Afslagsymbool.svg Nagib Mahfouz Axis

Knooppuntsymbool.svg Cairo - Suez Road

Afslagsymbool.svg Old Main Road

Knooppuntsymbool.svg Ismailiya Desert Road

Afslagsymbool.svg Al Sadat

Afslagsymbool.svg Nadi Al Barka

Afslagsymbool.svg Mahetet Al Maerg

Afslagsymbool.svg Al Khsoos

Knooppuntsymbool.svg Port Said Road

Afslagsymbool.svg Eisko

Knooppuntsymbool.svg Alexandria Road

Afslagsymbool.svg Al Asher Men Ramadan

Brug.svg Nijlbrug

Afslagsymbool.svg Embaba

Afslagsymbool.svg Al Kawmeya

Knooppuntsymbool.svg 26 July Axis

Knooppuntsymbool.svg Kerdasa Road

Knooppuntsymbool.svg Mariotia Road

Knooppuntsymbool.svg Cairo - Alexandria Desert Road

Knooppuntsymbool.svg Expressway

Knooppuntsymbool.svg Al Fauom - Al Wahat Road

Afslagsymbool.svg Cairo - Al Faouom Desert Road

Afslagsymbool.svg Al Mansoureya Road

De Ring Cairo, ook wel de Cairo Ring Road of de Cairo Circular, (Arabisch: الطريق الدائري (القاهرة الكبرى)), is een ringweg om Cairo, de hoofdstad van Egypte. De ringweg is uitgevoerd als een volledige autosnelweg met 2x4 rijstroken over de gehele lengte. De ringweg bedient voornamelijk doorgaand verkeer en de nieuwe voorsteden rond Cairo. De Ring is 90 kilometer lang. De weg is genummerd als Highway 6.

Routebeschrijving

De Ring Cairo is eivormig met een uitstulping aan de zuidwestzijde van Cairo, omdat hier de pyramides van Giza zijn gelegen, waardoor een optimale ringweg niet mogelijk was. De ringweg ligt voornamelijk aan de rand van Cairo of daarbuiten, en voert slechts beperkt door stedelijk gebied, namelijk vooral in het zuiden en noordoosten van Cairo. Er zijn twee grote bruggen over de rivier de Nijl. De Ring Cairo telt doorlopend 2x4 rijstroken en kent vele knooppunten met radiale snelwegen van Cairo, zoals de snelwegen naar Aswan, Ismailiya, Suez, Port Said, Tanta en Alexandria. Het oostelijk deel loopt voornamelijk door de woestijn, het noordelijk deel door agrarisch gebied dat gevoed wordt door de rivier de Nijl. In het zuidwesten loopt de ringweg met een boog om de pyramides van Giza heen. Aan de oostkant en aan de westkant van Cairo bevinden zich twee zeer grote nieuwe voorsteden langs de ringweg, namelijk New Cairo en 6th of October City. Deze nieuwe voorsteden zijn gepland om samen meer dan 6 miljoen mensen te huisvesten. Aan de oostkant van Cairo loopt de ringweg eveneens langs de luchthaven van de stad.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

Oorspronkelijk was men van plan om Cairo naar de Franse hoofdstad Parijs te modelleren, met brede boulevards en grote verkeerspleinen. Dit plan is slechts gedeeltelijk gerealiseerd. Daarnaast zijn er in de loop van de jaren verhoogde snelwegen in de stad aangelegd, maar een goed netwerk ontbreekt, en het hoofdwegennet is slecht geïntegreerd, waardoor er sprake is van permanente filevorming. Doorgaand verkeer is er vooral op de noord-zuidroutes, aangezien het grootste deel van de bevolking van Egypte langs de oevers van de Nijl loopt. De steeds erger wordende congestie in Cairo en de noodzaak om grote nieuwe voorsteden buiten de stad te ontwikkelen vereiste een nieuwe ringsnelweg die Cairo moet ontlasten van doorgaand verkeer. Er zijn circa 4,5 miljoen voertuigen in Cairo. De ringweg bedient hiermee een stedelijk gebied van 18 miljoen inwoners.

Aanleggeschiedenis

De bouw van de ringweg begon in 1986. Het deel aan de noordkant is het eerste opengesteld en het oudere ontwerp is ook waar te nemen. Rond 2000 was het grootste gedeelte van de ringweg voltooid. Alleen aan de zuidwestzijde ontbrak de ring lange tijd, omdat de UNESCO het niet toe stond dat een snelweg in de buurt van de pyramides van Giza werd gebouwd. Dit deel is daarna op viaducten door de stad aangelegd. In 2009 is het laatste deel van de ringweg opengesteld, inclusief een knooppunt met de Cairo - Alexandria Desert Road. De Ring Cairo was hiermee na 20 jaar bouwtijd voltooid. De bouw kostte circa 3 miljard Egyptische ponden.

Latere aanpassingen

Later is de ringweg aan de oostkant van de luchthaven van Cairo verlegd over een nieuw tracé om de bouw van een nieuwe landingsbaan mogelijk te maken. Dit deel van de snelweg had oorspronkelijk 2x2 rijstroken, maar is in 2008 opengesteld over een nieuw tracé met 2x4 rijstroken. Hier waren echter nog steeds enkele U-turns in de middenberm. In 2013 opende een nieuwe verbindingssnelweg tussen de Ring Cairo en de Cairo - Ismailia Desert Road, een stuk snelweg met 2x3 rijstroken van ruim 3 kilometer lengte.

Sinds 2012 wordt de ringweg ontlast van regionaal verkeer toen de eerste delen van de Regional Ring Road openden.

In 2020 begon een grootschalige reconstructie om de Ring Cairo naar 2x7 rijstroken te verbreden, inclusief een Bus Rapid Transit systeem van 106 kilometer lengte. De werkzaamheden begonnen als eerste aan de zuid- en noordkant van Cairo. Op deze trajecten was grootschalige sloop van gebouwen noodzakelijk.[1]

Referenties

Flag of Egypt.svg Autosnelwegen in Egypte Flag of Egypt.svg

Ring CairoMiddle Ring RoadRegional Ring RoadCairo - Banha MotorwayCairo - Marsa Matruh MotorwayCairo - Tanta RoadCairo - Suez RoadCairo - Alexandria Desert RoadCairo - Ismailia Desert RoadCairo - Red Sea RoadIsmailia - Port Said RoadSadat City - El Alamein RoadTanta - Alexandria RoadTanta - Dumiat RoadCairo - Asyut ExpresswayZafarana - Beni Suef Motorway30th of June MotorwayEl Sahel Road

26th of July Corridor6th October Bridge

Flag of Egypt.svg Highways in Egypte Flag of Egypt.svg

1 2 3 4 5 6 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59