Ring Den Haag

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S200.svgNLN440.svgNLN014.svgNLA004.svgNLN211.svg
Blank.png
s200 N440 N14 A4 N211
Begin Den Haag
Einde Den Haag
Lengte 34,5 km
Stadsroutes in Nederland
Lijst van Nederlandse niet-autosnelwegen
Lijst van Nederlandse autosnelwegen
Route

NLN014.svg Noordelijke Randweg

VRI zwart.svg Haagse Hout / Wassenaar-Zuid / NLN044.svg → Leiden

Tunnel.svg Spoortunnel

VRI zwart.svg Temeculaplein - Monseigneur van Steelaan / Heuvelweg

Tunnel.svg Parktunnel

VRI zwart.svg Hraniceplein - Prins Brenhardlaan / Noordsingel

Tunnel.svg Vliet

VRI zwart.svg Leidschendam-Centrum / NLA004.svg → Den Haag

VRI zwart.svg Leidschenveen / Forepark / NLA004.svg → Amsterdam


NLA004.svg

Knooppuntsymbool.svg Prins Clausplein NLA012.svg → Den Haag / Utrecht

Knooppuntsymbool.svg Ypenburg S107.svg / NLA013.svg → Delft - Rotterdam

Afslagsymbool.svg 9 Rijswijk-Centrum

Brug.svg Het Fortuin Riviersymbool.svg Delftse Vliet

Afslagsymbool.svg 10 Plaspoelpolder

Afslagsymbool.svg 11 Rijswijk S106.svg

Afslagsymbool.svg 12 Den Haag-Zuid NLN211.svg NLN222.svg


NLN211.svg Wippolderlaan

Brug.svg Riviersymbool.svg Delftse Vliet

VRI zwart.svg Laan van Weteringse Veld

VRI zwart.svg Wateringseveldweg NLN222.svg

Brug.svg Heulweg

VRI zwart.svg NLN464.svg / S105.svg


NLN211.svg Lozerlaan

VRI zwart.svg Melis Stokelaan

VRI zwart.svg Hengelolaan

VRI zwart.svg Jaap Edenweg / Meppelerweg

VRI zwart.svg NLN211.svg / S104.svg Escamplaan


S200.svg Lozerlaan

VRI zwart.svg Loosduinse Hoofdstraat


S200.svg Ockenburghstraat

VRI zwart.svg Beethovenlaan

VRI zwart.svg Laan van Meerdervoort


S200.svg Kijkduinsestraat

VRI zwart.svg Machiel Vrijenhoeklaan


S200.svg Machiel Vrijenhoeklaan

Junction.svg Muurbloemweg

VRI zwart.svg De Savornin Lohmanstraat


S200.svg Sportlaan

Junction.svg Kruisbeeklaan

Junction.svg Oude Buizerdlaan

Junction.svg Vliegenvangerlaan

VRI zwart.svg Wildhoeflaan / Daal en Bergselaan

Junction.svg Sprietplein

Junction.svg Sportlaan


S200.svg Segbroeklaan

VRI zwart.svg Goudenregenstraat

Junction.svg Rode Kruisstraat / Larixstraat

VRI zwart.svg Fahrenheitstraat

Junction.svg Ieplaan

VRI zwart.svg Houtrustweg

Brug.svg Houtrustbrug Riviersymbool.svg Afvoerkanaal (Verversingskanaal)

VRI zwart.svg Van Boetzelaerlaan / Conradkade


S200.svg President Kennedylaan

Junction.svg Jacob Gillesstraat / 2de Sweelinckstaat

VRI zwart.svg Aert van der Goesstraat / Valeriusstraat

VRI zwart.svg Stadhouderslaan / S103.svg

VRI zwart.svg Johan de Wittlaan


S200.svg Johan de Wittlaan

VRI zwart.svg Adriaan Goekooplaan

VRI zwart.svg Churchillplein

VRI zwart.svg Eisenhowerlaan

VRI zwart.svg Scheveningseweg


S200.svg Professor B.M. Teldersweg

Afslagsymbool.svg Ver-Huëllweg

Afslagsymbool.svg Doctor Aletta Jacobsweg

Brug.svg Hubertusviaduct

Afslagsymbool.svg Raamweg / S102.svg

Tunnel.svg Hubertustunnel


S200.svg NLN440.svg Landscheidingsweg

Afslagsymbool.svg Scheveningen

Ecoduct.svg G.J. van Heuven-Goedhart-brug

Afslagsymbool.svg Duindigt

Afslagsymbool.svg Sportpark Roggewoning

Afslagsymbool.svg NLN044.svg S101.svg → Haagse Hout / Leiden

VRI zwart.svg NLN014.svg → Leidschendam

De Ring Den Haag is de ringweg om Den Haag, die bestaat uit de gemeentelijke stadsroute S200 en diverse genummerde wegen in beheer bij andere wegbeheerders. Het nummer S200 is aangeduid op het gemeentelijke deel en op de N440. Het nummer N440 staat enkel op de hectometerpaaltjes weergegeven. De stadsroutes S101 t/m S108 verbinden de centrumring Den Haag (S100) met de Ring Den Haag. Uitzondering is de S106, die vanaf de S105 naar het A4-deel van de Ring Den Haag loopt en de S108 die aansluit op de A12, Utrechtsebaan en zo indirect verbonden is met de ring.

De Ring Den Haag is in totaal zo'n 34 kilometer lang waarmee het één van de langere ringwegen van Nederland is.

Routebeschrijving

De Ring Den Haag loopt over verschillende wegen. De stadsroute S200 is aangegeven op de bewegwijzering als "RING S200" op het gemeentelijke deel en over het gedeelte dat administratief N440 is. De andere delen van de ring zijn als "RING N14", "RING A4" en "RING N211" aangeduid op de bewegwijzering. Op het gemeentelijke deel van de S200 na heeft de Ring Den Haag hectometering. De route is hier beschreven oplopend met de hectometering van de N440, N14 en de A4 en de afritnummering van de A4. De route bevat met de klok mee de volgende wegnummers:

  • N14, beheerd door Rijkswaterstaat (RWS)
  • A4, beheerd door RWS
  • N211, beheerd door de provincie Zuid-Holland
  • S200, beheerd door de gemeente Den Haag
  • N440, beheerd door de provincie Zuid-Holland

Globale routebeschrijving Ring Den Haag

De N14 is het eerste rijksweggedeelte van de ring en loopt tussen de deel ongelijkvloerse kruising met de N44/S101 en de rijksweg A4. De route bedient hier Voorburg en Leidschendam. In deze weg bevindt zich het Sijtwendetunnelcomplex bestaande uit drie separate tunnels. Tussen de tunnels in liggen VRI geregelde kruispunten. De route gaat hierna verder over de rijksweg en snelweg A4 die verbinding geeft met de A12 en A13 bij de knooppunten Prins Clausplein en Ypenburg. De stadsroutes S107 en S106 sluiten respectievelijk aan op de A4 bij knooppunt Ypenburg en de aansluiting Rijswijk.

Bij de aansluiting Den Haag-Zuid verlaat de ring de snelweg en lift mee over de niet-autosnelweg en provinciale weg N211. Deze weg loopt ten zuiden van Den Haag langs en bedient Wateringen en enkele Haagse wijken. Eerst volgt een viaduct met de Heulweg waar geen aansluiting mee is en hierna volgt de kruising met de Erasmusweg waar de S105 en de provinciale N464 aansluiten. Hierna loopt de route langs De Uithof en volgt de kruising met de Escamplaan. Hier sluit de S104 aan en buigt de N211 af richting Poeldijk. De ring gaat vanaf dit punt verder onder het nummer S200 over gemeentelijke wegen. De route loopt hier redelijk dicht langs de duinen al is er niet veel van te zien omdat er veel bebouwing staat aan de westzijde van de weg. De route bedient hier onder meer de Vogelwijk, Bomenbuurt en Duinoord en vervolgens de parken Zorgvliet en de Scheveningse Bosjes. Vlak voor het Hubertuspark ligt de weg verhoogd op het in de jaren 60 gebouwde Hubertusviaduct waar een ongelijkvloerse verbinding is met de S102 gevolgd door de Hubertustunnel die de route onder het Hubertuspark door voert. Na de Hubertustunnel volgt een korte dubbelnummering met de N440 tot de kruising met de N44.

S200

De S200 is één van de tien stadsroutes, die medio 2010 is ingevoerd door de gemeente Den Haag en omvat het grootste deel van de Ring Den Haag. De S200 is de langste S-route met een lengte van circa 14 kilometer met inbegrip van de 2 kilometer lange N440. De stadsroute begint op de kruising met de N211 en S105 bij de Escamplaan en loopt van hieruit westwaarts richting de duinen. De straatnaam Lozerlaan loopt vanaf de N211 nog een stuk mee met de S200 en eindigt op de volgende kruising met de Loosduinse Hoofdstraat waar de Ockenburghstraat het overneemt. Na een kilometer volgt de kruising met de Laan van Meerdervoort en begint de Kijkduinsestraat. Deze straat loopt bij de volgende kruising rechtdoor maar de S200 buigt hier af naar rechts om zijn weg te vervolgen over de Machiel Vrijenhoeklaan. Op dit punt ligt de Ring Den Haag het dichtst bij de Noordzee en loopt langs Kijkduin. Na circa een kilometer volgt de kruising met De Savornin Lohmanstraat waar de Sportlaan begint. De route loopt hier nog steeds door en langs diverse woonwijken van Den Haag. Na het Sprietplein buigt de S200 af om over de Segbroeklaan verder te gaan die aan de westzijde grotendeels onbebouwd is en langs diverse parken voert. Hierna gaat de s200 over de Houtrustbrug die het Verversingskanaal kruist door de wijk Statenkwartier. Tot slot volgen nog de President Kennedylaan, Johan de Wittlaan en Professor B.M. Teldersweg die aansluit op het Hubertusviaduct en de in 2008 geopende Hubertustunnel. Na de tunnel begint de 2 kilometer lange N440 waar de S200 mee dubbelgenummerd is. Bij de kwadrantkruising met de N44 neemt de N14 het over, die op de bewegwijzering wordt aangeduid als RING-N14.

De S200 is deels gebiedsontsluitingsweg en deels erftoegangsweg binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 50 km/u. Het deel tussen de Scheveningseweg en de N440 is autoweg met een maximumsnelheid van 50 km/u. In de Hubertustunnel is de maximumsnelheid in januari 2013 verhoogd naar 70 km/u. Het grootste deel van de S200 is uitgevoerd met 2x2 rijstroken met afwisselend een brede middenberm of een afscheiding tussen de rijbanen door middel van een verhoging. De Sportlaan heeft 1x2 rijstroken met onderbroken asstreep en rode fietssuggestiestroken en de Segbroeklaan is eveneens 1x2 rijstroken waarbij het door middel van een doorgetrokken asstreep niet toegestaan is om in te halen. De President Kennedylaan heeft 1x4 rijstroken met een doorgetrokken asstreep.

N440

De N440 is een korte niet-autosnelweg die wordt beheerd door de provincie Zuid-Holland en onderdeel is van de ring van Den Haag, dat ook het nummer S200 draagt. De N440 begint vlak na de Hubertustunnel. De N440 en N14 vormen de Noordelijke Randweg Haaglanden en ontsluiten een groot deel van Den Haag, waaronder de badplaats Scheveningen. Hoewel de weg door een duingebied loopt, is het gecategoriseerd als bibeko-GOW met een snelheidslimiet van 70 km/u. De weg is vrijwel identiek ingericht als de N14: 2x2 rijstroken met een lage, betonnen middenberm. De N440 is slechts 1,9 kilometer lang[1]. Het nummer wordt niet vermeld op de bewegwijzering maar alleen op de hectometerpaaltjes.

N14

Voor informatie over de rijksweg N14, zie N14.

A4

Voor informatie over de rijksweg A4, zie A4.

N211

Voor informatie over de niet-autosnelweg en provinciale weg N211, zie N211.

Geschiedenis

De Ring Den Haag als begrip en bewegwijzerde route is medio 2010 ingevoerd, maar veel wegen waarover de route loopt hebben wel een lange geschiedenis. Zo is de Lozerlaan, waarover de N211 loopt, al een zeer oude weg die in de jaren 50 wel is aangepast en verlegd vanwege uitbreiding van Den Haag. Het deel tussen de Escamplaan en de Ockenburghstraat is eind jaren 70 aangelegd. Eind jaren 90 heeft de weg 2x2 rijstroken gekregen bij de tot standkoming van de N211. De wegen rond het Statenkwartier stammen uit begin 1900 toen deze wijk gebouwd werd. Het Hubertusviaduct is eind jaren 60 gebouwd en sloot direct aan op de Waalsdorperweg, in 2008 is de weg door de Hubertustunnel geleid.

N440

De aansluitende Landscheidingsweg, de huidige N440, is eind jaren 50 aangelegd op het tracé van de voormalige spoorlijn Rotterdam - Scheveningen die onderdeel was van de Hofpleinlijn.[2]. De herkomst van de naam Landscheidingsweg is de grens (landscheiding) van de hoogheemraadschappen Rijnland en Delfland die deze weg vormt.

Toekomst

Weggebruik

Referenties

Stadsroutes van Den Haag

S100.svg S101.svg S102.svg S103.svg S104.svg S105.svg S106.svg S107.svg S108.svg S200.svg

Genummerde wegen in de provincie Zuid-Holland

Autosnelwegen: A3A4A12A13A15A16A20A27A29A38A44

Niet-autosnelwegen: N3N11N14N15N44N57N59N206N207N208N209N210N211N213N214N215N216N217N218N219N220N222N223N228N231

N420N434N439N440N441N442N443N444N445N446N447N448N449N450N451N452N453N454N455N456N457N458N459N460N461N462N463N464N465N466N467N468N469N470N471N472N473N474N475N476N477N478N479N480N481N482N487N488N489N490N491N492N493N494N495N496N497N498N830N915

Stadsroutes: Den HaagRotterdam

Flag of the Netherlands.svg Autosnelwegen van Nederland Flag of the Netherlands.svg

NLA001.svg NLA002.svg NLA003.svg NLA004.svg NLA005.svg NLA006.svg NLA007.svg NLA008.svg NLA009.svg

NLA010.svg NLA012.svg NLA013.svg NLA015.svg NLA016.svg NLA017.svg NLA018.svg NLA020.svg NLA022.svg NLA024.svg NLA027.svg NLA028.svg NLA029.svg NLA030.svg NLA031.svg NLA032.svg NLA035.svg NLA037.svg NLA038.svg NLA044.svg NLA050.svg NLA058.svg NLA059.svg NLA065.svg NLA067.svg NLA073.svg NLA074.svg NLA076.svg NLA077.svg NLA079.svg NLA080.svg

NLA200.svg NLA205.svg NLA208.svg NLA256.svg NLA261.svg NLA270.svg NLA325.svg NLA326.svg NLA348.svg