Ring Eindhoven

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RING.png
Blank.png
Ring Eindhoven
Begin Eindhoven
Einde Eindhoven
Lengte 11,6 km
Overzicht van Nederlandse Ringwegen
Route

Beukenlaan

Rotonde.svg Tilburgseweg/Beukenlaan

Afslagsymbool.svg Rotonde.svg Valkuil → Noord Brabantlaan/Cederlaan

Brug.svg Viaduct Beukenlaan

Afslagsymbool.svg Stijp-S

VRI zwart.svg Galileistraat/A. van Leeuwenhoeklaan/Marconilaan


Marconilaan

VRI zwart.svg Edisonstraat/Johannes van der Waalsweg

Rotonde.svg VRI zwart.svg Marconiplein → Boschdijk/Frankrijkstraat


Kronehoefstraat

VRI zwart.svg Kloosterdreef/Pastoriestraat


Pastoriestraat

VRI zwart.svg Veldmaarschalk Montgomerylaan/Onze Lieve Vrouwestraat


Onze Lieve Vrouwestraat

VRI zwart.svg John F. Kennedylaan

VRI zwart.svg Dominee Theodor Fliednerstraat

Junction.svg Sumatralaan (alleen vanaf parallelweg)


Insulindelaan

VRI zwart.svg Javalaan/De Zaale

Rotonde.svg VRI zwart.svg Berenkuil → Dorgelolaan / NLN270.svg

Afslagsymbool.svg Fuutlaan

VRI zwart.svg Tongelresestraat/J. Boschlaan


Jeroen Boschlaan

VRI zwart.svg Hobbemastraat/Hercules Segherslaan

Afslagsymbool.svg Ruysdaelbaan

Brug.svg Overspel Riviersymbool.svg Eindhovens Kanaal


Hugo van der Goeslaan

Afslagsymbool.svg Dirk Boutslaan

VRI zwart.svg Geldropseweg/Piuslaan


Piuslaan

VRI zwart.svg Petrus Dondersstraat/St. Bonifaciuslaan

VRI zwart.svg Heezerweg

VRI zwart.svg Leenderweg/Leostraat


Leostraat

VRI zwart.svg Aalsterweg/Boutenslaan


Boutenslaan

Afslagsymbool.svg Alberdingk Thijmlaan

VRI zwart.svg Gestelsestraat

VRI zwart.svg Bayeuxlaan

VRI zwart.svg Hoogstraat/Keizer Karel V Singel


Keizer Karel V Singel

Rotonde.svg VRI zwart.svg Karel de Grotelaan/Limburglaan


Limburglaan

VRI zwart.svg Beemdstraat

VRI zwart.svg Hastelweg/Botenlaan


Botenlaan

VRI zwart.svg Strijpsestraat/Beukenlaan

De Ring Eindhoven, in de volksmond Rondweg genoemd, is een ringweg van Eindhoven in de provincie Noord-Brabant, niet te verwarren met de Randweg Eindhoven die wordt gevormd door de A/N2, A50 en A67. De ring wordt beheerd door de gemeente Eindhoven en loopt ruim om het centrum heen met 2x2 doorgaande rijstroken. De ringweg is circa 12 kilometer lang en er geldt een maximumsnelheid van 70 km/u. Enkele korte stukjes bij de kruispunten zijn begrensd op 50 km/u. De route heeft geen wegnummer maar wordt aangeduid met "RING" in een spoelsymbool op de bewegwijzering.

Routebeschrijving

De Ring Eindhoven heeft geen hectometering en derhalve geen officieel beginpunt. Dit artikel beschrijft de route met de klok mee vanaf de rotonde Beukenlaan/Tilburgseweg.

De Tilburgseweg is een uitvalsweg richting de Randweg Eindhoven met 2x2 rijstroken. De Beukenlaan zelf start een kruising eerder en loopt dan eerst in noordelijke richting door het stadsdeel Strijp. Als eerste volgt een ongelijkvloerse aansluiting met de Noord Brabantlaan en de Cederlaan. De Noord Brabantlaan is een uitvalsweg richting Veldhoven. De ringweg loopt hier door een tunneltje met de naam "De Valkuil" onder het verkeersplein door waar de Noord Brabantlaan en Cederlaan op aantakken.

Hierna buigt de ring af in oostelijke richting en loopt verhoogd over het Viaduct Beukenlaan. Vervolgens kruist de spoorlijn Boxtel-Eindhoven de ring ongelijkvloers waarna de geregelde kruising met de Galileistraat volgt. Vlak voor deze kruising gaat de Beukenlaan over in de Marconilaan. De weg loopt dan door het stadsdeel Woensel-Zuid.

De Marconilaan eindigt vervolgens op het "Marconiplein". Dit is een groot verkeersplein geregeld met verkeerslichten waar de Boschdijk de ring kruist. De Boschdijk verbindt het centrum van Eindhoven met Best en de A2 naar Den Bosch. Na dit verkeersplein neemt de Kronehoefstraat het over en vervolgt de ring zijn weg in oostelijke richting langs de wijken Oud-Woensel en Erp.

De Kronehoefstraat gaat na de geregelde kruising met de Kloosterdreef over in de korte Pastoriestraat waarna een groot geregeld kruispunt met de Veldmaarschalk Montgomerylaan volgt. Dit kruispunt is een vrij complex verkeersplein met vrije rechtsaffers aan de noordzijde waar halverwege fietsoversteken liggen die niet geregeld worden met lichten.

Na deze kruising gaat de ringweg verder onder de naam Onze Lieve Vrouwestraat. De eerstvolgende kruising is die met de John F. Kennedylaan. Deze brede weg loopt vanuit het centrum in noordelijke richting naar de A50 en sluit daar ter hoogte van het bedrijvengebied Ekkersrijt op aan. De kruising van de ringweg met de John F. Kennedylaan is vergelijkbaar met de voorgaande kruising.

Na dit kruispunt buigt de ringweg af naar een meer zuidelijke richting en loopt op afstand langs de TU Eindhoven. Na het kruisen van de Dommel verandert de straatnaam in Insulindelaan. Op dit punt ligt de TU ten westen van de weg dat binnen het stadsdeel Centrum valt. De ringweg loopt hierna door het stadsdeel Tongelre. Hierna volgt de kruising met de Professor Doctor Dorgelolaan en de N270 richting Helmond. Deze kruising is uitgevoerd als een geregeld verkeersplein met de naam "Berenkuil". Het fietsverkeer kruist dit plein ongelijkvloers onderlangs.

De Insulindelaan gaat in zuidelijke richting verder en kruist de spoorlijn Eindhoven-Weert ongelijkvloers. Ten westen van de weg liggen het rangeerterrein en Station Eindhoven. Op dit punt is er een ongelijkvloerse aansluiting met de Fuutlaan die ten zuiden van het spoor de ringweg kruist. Hierna volgt een geregelde kruising met de Tongelresestraat.

De ringweg gaat hierna in zuidelijke richting door met de naam Jeroen Boschlaan door de wijken Oud-Tongelre en De Laak. De Laak is deels een bedrijvengebied aan de zuidzijde begrensd door het Eindhovens Kanaal. Dit kanaal wordt gekruist met een vaste brug waarna de ringweg het stadsdeel Stratum binnen gaat. Aan weerszijde van het kanaal bevindt zich een halve aansluiting. Deze worden met elkaar verbonden door parallelwegen. Ten zuiden van het kanaal loopt de Jeroen Boschlaan over in de korte Hugo van der Goeslaan. Hierna volgt de geregelde kruising met de Geldropseweg waarna de ring verder gaat over de Piuslaan.

De ringweg buigt vanaf hier langzaam af in westelijke richting en ontsluit onder andere de buurten Tuindorp en Nieuwe Erven. Bij de kruising met de Leenderweg gaat de Piuslaan over in de Leostraat. De Leenderweg is de uitvalsweg richting het knooppunt Leenderheide waar deze aansluit op de A/N2 en de A67. De Leostraat is een korte weg die na een paar honderd meter bij de kruising met de Aalsterweg in westelijke richting overgaat in de Boutenslaan.

De Boutenslaan doorkruist de Genneper Parken waar ook de Dommel doorheen stroomt, waarna het stadsdeel Gestel volgt en de ringweg langs onder andere de buurten Rapelenburg en Schrijversbuurt loopt. De ringweg buigt vanaf dit punt af in noordwestelijke richting en na de kruising met de Hoogstraat verandert wederom de straatnaam. De Keizer Karel V Singel is een weg van circa honderd meter lang die eindigt op het geregelde verkeersplein met de Karel de Grotelaan. Na het verkeersplein gaat de Limburglaan verder en loopt de ringweg vervolgens weer door het stadsdeel Strijp. Ten westen van de weg ligt het bedrijvengebied De Hurk/Croy waarbij de richting van de ring meer noordelijk wordt. Na de kruising met de Hastelweg vormt de Botenlaan het laatste deel van de route die eindigt op de kruising met de Strijpestraat waar de Beukenlaan begint.

Geschiedenis en kenmerken per straat

Eindhoven bestaat uit de oude kern en stadsdelen die zijn ontstaan door het annexatie van omliggende dorpen. Zo waren Strijp, Stratum, Tongelre, Woensel en Gestel eerder zelfstandige gemeentes. Rond 1920 zijn deze dorpen onderdeel geworden van Eindhoven. Al voor die tijd werd er een plan bedacht voor een ringweg om deze dorpen met elkaar te verbinden. Door geldgebrek verliep de aanleg van de ring stapsgewijs en werd pas voltooid in 1966.

Sinds 2009 geldt er na afwezigheid van een tiental jaren op enkele delen van de ring een groene golf. Wanneer automobilisten op de ring zich aan de snelheden houden die op matrixborden worden weergegeven zullen zij in de doorgaande richting groen krijgen.

Beukenlaan

De Beukenlaan is circa 1,5 kilometer lang en heeft 2x2 rijstroken voor het grootste deel. De naam is afkomstig van de beuk, een bomensoort. Een aantal straten in de buurt Drents Dorp zijn vernoemd naar bomensoorten. Het eerste deel van de weg is aangelegd eind jaren 20 en werd ruim aangelegd als voorbereiding op de komst van de ringweg.[1]

De Beukenlaan begint op de kruising met de Strijpseweg. Na circa honderd meter volgt de rotonde met de Tilburgseweg. Dit was eerder het begin van rijksweg 63 naar Tilburg. Het deel tussen de aansluiting met de Randweg en knooppunt Batadorp is deel van de A/N2. Het deel vanaf Batadorp naar Tilburg is onderdeel van de A58.

De rotonde met de Beukenlaan was tot de ombouw in 2009 een verkeersplein waarbij het verkeer dat het plein naderde voorrang had. De huidige rotonde met een omtrek van 260 meter heeft een betonnen wegdek met verhoogde rijbaanscheiding. Het doorgaande verkeer op de Beukenlaan in noordelijke richting verloopt via een bypass evenals het verkeer vanuit het noorden vanaf de Beukenlaan dat rechtsaf de Tilburgseweg op rijdt.

De Beukenlaan doorkruist de terreinen waar de complexen van Philips staan. Het Viaduct Beukenlaan is in de jaren 60 gebouwd om de toenmalige goederenspoorlijnen die over het terrein liepen te kruisen. De bouw van het viaduct had voeten in de aarde. Door de slechte ondergrond moesten de pijlers onderheid worden. Er zijn uiteindelijk 750 heipalen geslagen. Na een bouwtijd van twee jaar kon het viaduct in 1963 worden opengesteld. Het viaduct kreeg in de buurt de naam Strijps Bultje nadat iemand een bord met deze naam aan een lantaarnpaal op het viaduct had bevestigd.

Een ander opvallend object in de Beukenlaan is het het verkeersplein met de Noord Brabantlaan en de Cederlaan. De Beukenlaan gaat hier met een tunneltje onder dit verkeersplein door. Feitelijk is het een viaduct met de naam Valkuil. Eerder lag hier een gelijkvloerse kruising. Het viaduct is in 2001 aangelegd. Eind 2009 is in het midden een kunstwerk geplaatst dat over de Beukenlaan heen staat. Dit kunstwerk 'Lichtnaald Strijp' staat symbool voor Eindhoven als lichtstad en is geplaatst als opening van het lichtjaar 2010. De naald is een stalen mast van ongeveer 40 meter hoogte. Aan de mast zijn 300 LED-lampen bevestigd die licht geven in wisselend kleurenpatroon. Aan de zuidwestkant van deze kruising staat het Evoluon.

Marconilaan

In het verlengde van de Beukenlaan ligt de Marconilaan die in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw is aangelegd. De weg is vernoemd naar de Italiaanse natuurkundige en uitvinder Guglielmo Giovanni Maria Marconi. Hij leefde van 1874 tot 1937 en was vooral bekend om zijn uitvinding van de radiotelegrafie. De Marconilaan is ongeveer 450 meter lang en eindigt op het verkeersplein met de Boschdijk. De huidige vorm van dit plein is in 1970 aangelegd. De Boschdijk is veel ouder dan de ringweg en is aangelegd tussen 1802 en 1806 als onderdeel van de handelsweg 's-Hertogenbosch - Luik. Een noordelijker deel van de Boschdijk maakte tot begin jaren 90 onderdeel uit van rijksweg 2 en was genummerd als N2 tot aan de toenmalige A58 waar deze op aansloot. Deze aansluiting is verdwenen met de komst van de huidige A2 met knooppunt Ekkersweijer in 1991.

Kronehoefstraat

Na het verkeersplein met de Boschdijk volgt de Kronehoefstraat die is vernoemd naar de buurt Kronehoef. De buurt is op zijn beurt weer vernoemd naar boerderij Kronehoef.[2] Een opvallend object bij het verkeersplein is het kunstwerk Zonnepijl en Vizier. In de middenberm van de Kronehoefstraat staat de Zonnepijl, een 24 meter hoge stalen zuil van roestvast staal. Het Vizier ligt op het middeneiland van de rotonde. Het kunstwerk stamt uit 1986 en is van de Nederlandse beeldhouwer Piet Slegers. De Kronehoefstraat is 450 meter lang en eindigt op de kruising met de Kloosterdreef.

Pastoriestraat

Ook de Pastoriestraat is een vrij korte weg en is slechts 400 meter lang. De weg is waarschijnlijk vernoemd naar de pastorie van de St. Petrusparochie die aan deze weg is gelegen. De Pastoriestraat in zijn huidige vorm is ontstaan midden jaren 60. Hiervoor moest een kleine kapel wijken die op de kruising met de Kloosterdreef stond.[3]

Onze Lieve Vrouwestraat

Deze straat begint aan de complexe kruising met de Veldmaarschalk Montgomerylaan in het verlengde van de Pastoriestraat. De straat is vernoemd naar de voormalige Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstandkerk die aan deze straat gelegen was[4]. De naam is afgeleid van de heilige maagd Maria. De straat is circa 1,2 kilometer lang. Halverwege kruist deze straat de John F. Kennedylaan. Deze weg met gescheiden rijbanen is een belangrijke noordelijke uitvalsweg. Tot het gereedkomen van de A50 tussen Oss en Eindhoven in 2006 was de John F. Kennedylaan genummerd als N265 die voor een groot deel de planvervangende rijksweg tussen Ravenstein en Eindhoven was.

Insulindelaan

Insulinde is een dichterlijke naam voor Nederlands-Indië. Enkele wegen in de buurt verwijzen hiernaar. Bijvoorbeeld de Sumatralaan en Javalaan die door de buurt Karper lopen. De Insulindelaan is 1,3 kilometer lang en begint op het punt waar de Sumatralaan aansluit op de parallelweg van de ring. Halverwege de laan ligt het verkeersplein met de N270 dat de Berenkuil of Insulindeplein wordt genoemd.

De naam Berenkuil is afgeleid van de naam voor dit type verkeersplein waarbij het fietsverkeer wordt gescheiden van gemotoriseerd verkeer door deze ongelijkvloers te laten kruisen. Er zijn in Nederland meer berenkuilen te vinden zoals bijvoorbeeld de kruising van de Waterlinieweg met de N237 in Utrecht. De N270 is vanuit Eindhoven een belangrijke verkeersader richting het Helmond, Deurne en Venray. Een deel van deze route is uitgevoerd als snelweg A270. Dit is een overblijfsel van de plannen voor rijksweg 75 die langs Eindhoven als oosttak van de Randweg was voorzien. De A270 zou vanaf de A75 een stedelijke inprikker vormen voor Eindhoven en Helmond. De wanden van de tunneltjes in de Berenkuil zijn aangewezen als plek waar graffiti-kunstenaars legaal hun kunstwerken mogen aanbrengen.

Jeroen Boschlaan

Deze laan is vernoemd naar de kunstschilder Jheronimus Bosch die leefde van 1450 tot 1516. Enkele straten in omgeving zijn vernoemd naar voormalige kunstenaars. De Jeroen Boschlaan is 750 meter lang en loopt vanaf de kruising met de Tongelresestraat tot op de brug over het Eindhovens Kanaal. Dit deel van de ring is begin de jaren 60 gereed gekomen. Het Eindhovens Kanaal werd voor die tijd gekruist door de Poeijersbrug in de Poeijerstraat die ten oosten van de huidige ringweg loopt. Na de openstelling van de ring is die brug gesloopt en de Poeijerstraat ingekort. In 1974 is het Eindhovens Kanaal gesloten voor de scheepvaart. De huidige brug over dit kanaal stamt uit 2000 en is in 2001 opengesteld.

Hugo van der Goeslaan

Midden op de brug gaat de Jeroen Boschlaan over in de Hugo van der Goeslaan die is vernoemd naar de gelijknamige Vlaamse kunstschilder die leefde in de 15e eeuw. Aan de oostzijde van de laan is DAF Nederland N.V. gevestigd. De laan is slechts 400 meter lang en eindigt op de kruising met de Geldropseweg.

Piuslaan

Na de kruising volgt de 1,1 kilometer lange Piuslaan. Pius is de naam van een serie pausen waarvan er sinds de 2e eeuw dertien van zijn geweest.

Leostraat

Net als de Piuslaan is ook deze straat vernoemd naar een reeks pausen. De Leostraat is een halve kilometer lang. De kruising waar de Piuslaan over gaat in de Leostraat is die met de Leenderweg. Dit is vanuit het centrum een zuidelijke uitvalsweg richting de Randweg Eindhoven waar deze aansluit op Knooppunt Leenderheide. Vroeger was de weg buiten Eindhoven onderdeel van rijksweg 68 naar Weert. Het deel Leenderheide - Weert is eind jaren 70 onderdeel geworden van de A2.

Boutenslaan

Bij de kruising met de Aalsterweg gaat de Leostraat over in de 1,5 kilometer lange Boutenslaan die voor een deel langs de Genneper Parken loopt. De laan is vernoemd naar Pieter Cornelis Boutens, een Nederlands dichter die leefde in de periode 1870-1943.

Keizer Karel V Singel

Met 190 meter is dit het kortste straat als onderdeel van de ring. Dit deel is vernoemd naar Karel van Luxemburg die van 1516 tot 1556 een Rooms-Duits keizer was. De rotonde met de Karel de Grotelaan wordt ook wel het Karel de Groteplein genoemd hoewel er geen officïele naam aan dit verkeersplein is toegekend. De rotonde heeft een omtrek van 280 meter waarmee het nipt de grootste is van de ringweg.

Limburglaan

Vanaf de Keizer Karel V Singel tot aan de kruising met de Hastelweg loopt de 1 kilometer lange Limburglaan. Deze laan is simpelweg vernoemd naar de provincie Limburg.

Botenlaan

In het verlengde van de Limburglaan loopt deze laan die vernoemd is naar een vaartuig. In de buurt Schouwbroek ten oosten van de laan zijn de straten eveneens naar type schepen en termen uit de scheepvaart vernoemd. De Botenlaan is circa 400 meter lang.

Externe links

Referenties