Ring Nur-Sultan

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Ring Nur-Sultan map.png
-
Begin Nur-Sultan
Einde Nur-Sultan
Lengte 87 km
Route

Knooppuntsymbool.svg RUS M36.png → Kostanay

Knooppuntsymbool.svg A1 KZ.svg → Kokshetau

Knooppuntsymbool.svg → Pavlodar

Knooppuntsymbool.svg A1 KZ.svg → Karagandy

Junction.svg Nur-Sultan Airport

De Ring Nur-Sultan (Russisch: Нур-Султан Объездная), voorheen bekend als de Ring Astana (Russisch: Астана Объездная) is een ringweg in Kazachstan, gelegen rond de hoofdstad Nur-Sultan (Astana). De ringweg vormt een tweederde ring rond Nur-Sultan en is 53 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Ring Nur-Sultan verloopt geheel rond de Kazachse hoofdstad. Bijna de gehele ringweg is een autosnelweg, alleen het noordoostelijk deel is een enkelbaans weg. De weg is relatief hoogwaardig, belangrijke kruispunten zijn een klaverblad. Op de alle doorgaande verbindingen hoeft doorgaand verkeer niet dwars door Nur-Sultan. De ringweg loopt vrij ruim rond de stad, veelal op enkele kilometer afstand van het bebouwde gebied.

Geschiedenis

De ringweg is oorspronkelijk aangelegd als onderdeel van de M36, zodat doorgaand verkeer niet door Astana hoeft. Wanneer deze ringweg is aangelegd is niet bekend, in elk geval voor 2004 en mogelijk ten tijde van de Sovjetunie. Het zuidelijke deel van de M36 tot de luchthaven is in 2008 opengesteld voor het verkeer, direct met 2x2 rijstroken. In 2018-2019 is het 33 kilometer lange westelijk en zuidwestelijk deel van de ringweg aangelegd. De ringweg was op 29 november 2019 voltooid met het openstellen van de westelijke ringweg.[1]

Referenties