Ring Astana

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Ring Nur-Sultan)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R10 RUS.svg
Ring Nur-Sultan map.png
R10
Begin Astana
Einde Astana
Lengte 87 km
Route

Knooppuntsymbool.svg M36 RUS.svg → Kostanay

Knooppuntsymbool.svg A1 KZ.svg → Kokshetau

Knooppuntsymbool.svg R4 RUS.svg → Pavlodar

Knooppuntsymbool.svg A1 KZ.svg → Karagandy

Junction.svg Astana Airport

De Ring Astana (Russisch: Астана Объездная), genummerd als de R-10 (Cyrillisch: Р-10) is een ringweg in Kazachstan, gelegen rond de hoofdstad Astana. De ringweg vormt een tweederde ring rond Astana en is 87 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Ring Astana verloopt geheel rond de Kazachse hoofdstad. Bijna de gehele ringweg is een autosnelweg, alleen het noordoostelijk deel is een enkelbaans weg. De weg is relatief hoogwaardig, belangrijke kruispunten zijn een klaverblad. Op de doorgaande verbindingen hoeft doorgaand verkeer niet dwars door Astana. De ringweg loopt vrij ruim rond de stad, veelal op enkele kilometers afstand van het bebouwde gebied.

Geschiedenis

De ringweg is oorspronkelijk aangelegd als onderdeel van de M36, zodat doorgaand verkeer niet door Astana hoeft. Wanneer deze ringweg is aangelegd is niet bekend, in elk geval voor 2004 en mogelijk ten tijde van de Sovjetunie. Het zuidelijke deel van de M36 tot de luchthaven is in 2008 opengesteld voor het verkeer, direct met 2x2 rijstroken. In 2018-2019 is het 33 kilometer lange westelijk en zuidwestelijk deel van de ringweg aangelegd. De ringweg was op 29 november 2019 voltooid met het openstellen van de westelijke ringweg.[1] De Kazachstaanse hoofdstad was tussen 2019 en 2022 Nur-Sultan genaamd, waardoor de ringweg in die periode de Ring Nur-Sultan (Russisch: Нур-Султан Объездная) heette.

Referenties