Ring Roosendaal

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RING.png
Blank.png
Ring Roosendaal
Begin Roosendaal
Einde Roosendaal
Lengte 3,6 km
Overzicht van Nederlandse Ringwegen
Route

VRI zwart.svg Boulevard / Laan van België / Antwerpseweg → A58/N262


Laan van België

Rotonde.svg Nispensestraat

Junction.svg Laan van Wallonië

Junction.svg Vrouwemadestraat

VRI zwart.svg Laan van Luxemburg / Laan van Limburg


Laan van Limburg

VRI zwart.svg Laan van Brabant


Laan van Brabant

VRI zwart.svg Burgemeester Freijterslaan / Hendrik Gerard Dirckxstraat


Hendrik Gerard Dirckxstraat

VRI zwart.svg Kade / Stationsstraat


Stationsstraat/plein

Junction.svg Vughtstraat

Junction.svg Uniestede

Junction.svg Ludwigstraat

Junction.svg Vincentiusstraat

Junction.svg Burgemeester Schoonheijtstraat

Junction.svg Stationsplein

Junction.svg Spoorstraat / Brugstraat


Brugstraat

Junction.svg Parklaan

Junction.svg Burgemeester Schoonheijtstraat / Lyceumlaan

Junction.svg Burgemeester Prinsensingel

Junction.svg Hofstraat

Junction.svg Oliemolen

VRI zwart.svg Boulevard / Hoogstraat / Molenstraat


Boulevard

Rotonde.svg Dunantstraat / Van Beetehovenlaan

Junction.svg Van Gilselaan

Junction.svg Willemstraat / Middenstraat

Junction.svg Voorstraat

Junction.svg Wilhelminastraat

Junction.svg Mauritsstraat / Valkenburgstraat

Junction.svg Maxburgh

VRI zwart.svg Burgerhoutsestraat

VRI zwart.svg Boulevard / Laan van België / Antwerpseweg → A58/N262

De Ring van Roosendaal is een korte ringweg om het centrum van de stad Roosendaal. De ringweg is aan de zuidkant vrij ruim uitgebouwd terwijl aan de noordkant de ring enkele smalle wegen volgt. De ringweg is circa 3,5 kilometer lang en op de bewegwijzering aangeduid met het spoelsymbool met daarin het woord RING.

Routebeschrijving

Daar de ringweg geen nummering en hectometering heeft is er geen officieel beginpunt aan te duiden. Dit artikel beschrijft de ringweg met de klok mee te beginnen bij de kruising met de Antwerpseweg.

Vanaf deze kruising loopt de ring westwaarts over de Laan van België. Deze buigt na een halve kilometer af in noordelijke richting waar de kruising met de Laan van Luxemburg en Limburg volgt. De Laan van Limburg is slechts 160 meter lang en mondt uit op de Laan van Brabant waarover de ring in noordelijke richting verder gaat. Bij de kruising met de Burgemeester Freijterslaan die richting het Rosada Outlet loopt ligt in het verlengde van de Laan van Brabant de Hendrik Gerard Dirckxstraat. Ook dit is een zeer korte weg die na circa honderd meter alweer over gaat in de Stationsstraat parallel aan het spoor. Na het Stationsplein op het noordelijkste punt van de ring volgt de kruising met de Spoorstraat. De ring gaat dan in zuidoostelijke richting verder over de smalle Brugstraat. Bij de kruising met de Molenstraat/Hoogstraat neemt de Boulevard het over voor het laatste deel van de ring langs de wijk Burgerhout.

Geschiedenis en Kenmerken per Straat

Laan van België

Deze 850 meter lange laan is vernoemd naar het land van onze zuiderburen, België. De laatste 150 meter behoort niet tot de Ring. De weg is uitgevoerd met 2x1 rijstroken en heeft vrijliggende fietspaden. De Laan van België is zeer waarschijnlijk eind jaren 60 aangelegd, gelijk met de Antwerpseweg die ten zuiden van Roosendaal genummerd is als de N262.

Laan van Limburg

Een zeer korte laan van slechts 150 meter en verbindt de Laan van België met de Laan van Brabant. Door de korte lengte is de laan niet veel meer dan opstelstroken voor kruisingen aan beide uiteinden. De laan heeft wel gescheiden rijbanen en vrijliggende fietspaden. De laan is vernoemd naar de provincie Limburg.

Laan van Brabant

Deze laan is vernoemd naar het oorspronkelijke Hertogdom Brabant waar de provincie Noord-Brabant uit voortgekomen is. De laan begint ten zuiden van de A58 in het verlengde van de Willem Dreesweg en is in totaal 800 meter lang. Het 240 meter lange deel vanaf de Laan van Limburg tot aan de kruising met de Markttunnel is onderdeel van de Ring. De laan heeft 2x2 doorgaande rijstroken en vrijliggende fietspaden.

Hendrik Gerard Dirckxstraat

Ook deze straat heeft een korte lengte, slechts 190 meter en is vernoemd naar Hendrik Gerard Dirckx een decoratieschilder die midden 19de eeuw een particulier onderwijsinstelling opzette en tekenles doceerde. In 1899 is de straat bij het 40-jarig bestaan van de school door de gemeente Roosendaal naar hem vernoemd. Voor die tijd heette de straat de Vrouwemadestraat. De weg heeft 1x2 rijstroken en vrijliggende fietspaden. De weg heeft aan weerszijden bebouwing. [1]

Stationsstraat en Stationsplein

In het verlengde van de Hendrik Gerard Dirckxstraat loopt de Stationsstraat. Het station Roosendaal bevindt zich aan het einde van deze straat waar het Stationsplein ligt. De straat heeft een lengte van 750 meter en is net als de voorgaande straat uitgevoerd met 1x2 rijstroken en vrijliggende fietspaden. Aan de westzijde loopt het spoor parallel aan de Stationsstraat.

Brugstraat

Vanaf het Stationsplein komt men uit op deze 450 meter lange straat. De Brugstraat heeft 1x2 rijstroken en vrijliggende fietspaden en aan één zijde de mogelijkheid tot langsparkeren. De straatnaam heeft een historische betekenis. Op de plek van de huidige Brugstraat lag vroeger een turfvaart. Deze vaarten werden gebruikt om het in de omgeving gewonnen turf, een vroegere brandstof, af te voeren met behulp van schuiten. [2]

Boulevard

De Brugstraat loopt over in de Boulevard. Een vrij rechte straat met 1x2 rijstroken en vrijligende fietspaden. Aan beide zijden van de weg is de mogelijkheid tot langsparkeren en staan er bomen vlak langs de weg. De term Boulevard komt uit het Frans en is oorspronkelijk gebruikt voor lange brede lanen met vaak aan weerszijde een rij bomen. De naam Boulevard wordt ook toegepast voor lange brede (winkel)straten langs de kust zoals de Boulevard van Scheveningen.

Toekomst

Weggebruik

Referenties