Ring Spijkenisse

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RING.png
Blank.png
Ring Spijkenisse
Begin Spijkenisse
Einde Spijkenisse
Lengte ca. 7 km
Overzicht van Nederlandse Ringwegen
Route

Rotonde.svg Baljuwplein → Groene Kruisweg/Baljuwlaan/NLN493.svg


Groene Kruisweg

VRI zwart.svg De Dome

VRI zwart.svg Winston Churchilllaan

VRI zwart.svg Arcaplex

VRI zwart.svg Rozenlaan/Stationsstraat

VRI zwart.svg Molendijk/Schenkelweg


Schenkelweg

VRI zwart.svg Noordeinde/Veerweg

VRI zwart.svg Dr. J.M. Den Uyllaan/Elementenweg

VRI zwart.svg Ruwaard van Puttenweg/Donaulaan

Junction.svg Rijnlaan

VRI zwart.svg Eikenlaan/Florianusstraat

VRI zwart.svg Maaswijkweg

VRI zwart.svg Heemraadlaan


Heemraadlaan

Junction.svg Iepenlaan

Rotonde.svg Beukenlaan/De Waarsman

VRI zwart.svg Hekelingseweg

Junction.svg Dreef

Junction.svg Galileilaan/Ploegvoorde

VRI zwart.svg Copernicuslaan

VRI zwart.svg Akkersweg

VRI zwart.svg Ouverturelaan/Baljuwlaan


Baljuwlaan

VRI zwart.svg Hoornbaan (busbaan)

Junction.svg Breekade

Rotonde.svg Hoeklaan

Brug.svg Riviersymbool.svg Vierambachtenboezem

Rotonde.svg Baljuwplein → Groene Kruisweg/Baljuwlaan/NLN493.svg

De Ring Spijkenisse is een ringweg van de Zuid-Hollandse plaats Spijkenisse dat onder de gemeente Nissewaard valt op het voormalige eiland Putten. De Ring loopt over enkele gemeentelijke wegen in de vorm van een vervormde ruit en is circa 7 kilometer lang. De Ring is aangeduid op de bewegwijzering met het woord "RING" in een spoelsymbool.

Routebeschrijving

Aangezien het een ringweg betreft zonder wegnummering en hectometernummering is er geen echt officieel begin/eindpunt. In dit artikel is de ringweg met de klok mee beschreven te beginnen op het Baljuwplein bij het bedrijventerrein Halfweg 2. De Ring loopt dan over de volgende wegen:

  • Groene Kruisweg
  • Schenkelweg
  • Heemraadlaan
  • Baljuwlaan

De Groene Kruisweg komt vanuit het westen met het nummer N493 en gaat ten oosten van het Baljuwplein nummerloos verder als onderdeel van de Ring. Aan de noordzijde ligt de wijk Hoogwerf en aan de zuidzijde Vier Ambachten en Centrum. Deze wijken worden ontsloten via onder andere de Winston Churchillaan en de Stationsstraat. Deze sluiten met geregelde kruisingen aan op de Groene Kruisweg. Daarna volgt de kruising met de Schenkelweg. De Groene Kruisweg gaat hier rechtdoor over de Spijkenisserbrug naar Hoogvliet.

De Ring gaat hier in zuidelijke richting verder over de Schenkelweg op enige afstand van de Oude Maas. De wijken De Elementen, Schenkel, Gildenwijk en Groenewoud worden via deze weg ontsloten. Ten zuidoosten van Groenewoud bij een geregelde kruising gaat de Ring in westelijke richting verder over de Heemraadlaan die ten zuiden van Groenewoud en Sterrenkwartier langs loopt. De Rotterdamse metrolijn Lijn D scheidt deze wijken van elkaar. De metrolijn kruist de Heemraadlaan ongelijkvloers met het metrostation Heemraadlaan bij de kruising met de Hekelingseweg. Ten zuiden van de Heemraadlaan liggen de wijken Waterland, De Akkers en Vogelenzang. Ter hoogte van de laatste wijk buigt de Ring weer af in noordelijke richting over de Baljuwlaan. Deze laan kent slechts de ontsluiting van een busbaan en de wijk De Hoek waar de Hoeklaan met een turborotonde op de Baljuwlaan aansluit. Vervolgens komt de Baljuwlaan weer op het Baljuwplein uit.

Geschiedenis en Kenmerken Per Straat

Baljuwplein

Het Baljuwplein is een grote driestrooks rotonde met een omtrek van 250 meter net buiten de bebouwde kom van Spijkenisse waar de Groene Kruisweg, Galvaniweg en de Baljuwlaan bij elkaar komen. De rotonde is geregeld met verkeerslichten. Langs de Groene Kruislaan loopt een busbaan voor twee richtingen onder de rotonde door. Verder kruist ook een fietspad de rotonde ongelijkvloers. Op de plek van de rotonde lag voorheen een kruising met de Baljuwlaan.

Groene Kruisweg

De Groene Kruisweg loopt van Brielle naar Rotterdam en is met een lengte van 34 kilometer de op één na langste weg van Nederland met dezelfde straatnaam. De weg is vernoemd naar het Groene Kruis (een voormalige landelijke vereniging voor wijkverpleging). Deze vereniging drong eind jaren 20 van de vorige eeuw aan op aanleg van deze weg voor een snelle route vanaf het eiland Voorne-Putten naar de ziekenhuizen in Rotterdam. De Groene Kruisweg is in de periode 1930 - 1934 aangelegd. Thans lopen de wegnummers N218 de N492, N493 en de S102 (Rotterdam) over deze weg. Ook de Spijkenisserbrug is onderdeel van de Groene Kruisweg. Een kleine kilometer is onderdeel van de Ring Spijkenisse. Dit deel heeft gescheiden rijbanen en drie kruispunten kort op elkaar. Langs de Groene Kruisweg loopt een busbaan.

Schenkelweg

Op enige afstand van de Oude Maas loopt de Schenkelweg van noord naar zuid. De weg is vernoemd naar de wijk Schenkel gelegen aan het zuidelijke eind van de weg tegen de Oude Maas aan. "Schenkel" is afkomstig van schenkeldijk een korte verbindingsdijk die een dwarsverbinding vormt tussen twee dicht bij elkaar gelegen dijken of zeeweringen. Het woord is een verbastering van "schakel". De weg is midden jaren 80 van de 20ste eeuw deels nieuw aangelegd over de oude Schenkeldijk. De Schenkelweg is circa 2 kilometer lang. Tot aan de Maaswijkweg heeft de weg 2x2 rijstroken.

Heemraadlaan

De Heemraadlaan vormt het zuiddeel van de Ring. De laan is vernoemd naar de functie van heemraad, een lid met een bestuurlijke functie binnen een waterschap. Deze functie is te vergelijken met een wethouder binnen een gemeenteraad. De straten in de aangrenzende wijk Waterland zijn allen vernoemd naar functies binnen het waterschap. De Heemraadlaan heeft voor het grootste deel 1x2 rijstroken en dubbeldoorgetrokken asmarkering. Halverwege de laan ligt het metrostation Heemraadlaan van de Rotterdamse metrolijnen C & D. De Heemraadlaan is circa 2 kilometer lang.

Baljuwlaan

De Baljuwlaan is het westelijke deel van de ring en is gereedgekomen in 1983[1]. De term baljuw stamt uit de Franse tijd en is een verbastering van het Latijnse "bajulivus" wat staat voor een persoon belast met bestuursfunctie. Dit betrof veelal een ambtenaar, die de regerende vorst vertegenwoordigde in steden en landelijke gebieden. In 2008 is het deel tussen het Baljuwplein en de Hoeklaan verbreed naar 2x2 rijstroken. Dit deel is op 28 november 2009 opgeleverd.[2] Hiervoor moest een tweede brug over de Vierambachtenboezem worden gebouwd. [3] Ook is de kruising Baljuwlaan-Hoeklaan omgebouwd tot turborotonde.

Toekomst

Externe links

Referenties