Ring Tilburg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NLA058.svgNLA065.svgNLN260.svgNLN261.svg
Blank.png
A58 A65 N260 N261
Begin Tilburg
Einde Tilburg
Lengte 35,5 km
Lijst van Nederlandse autosnelwegen
Overzicht van Nederlandse Ringwegen
Route

VRI zwart.svg Afslagsymbool.svg / NLN260.svg / NLN261.svg


NLN261.svg Burgemeester Bechtweg

VRI zwart.svg Stokhasseltlaan

VRI zwart.svg Baggerlaan

VRI zwart.svg Nederlandweg

Afslagsymbool.svg Aansluiting Tilburg-Noord NLA065.svg → 's-Hertogenbosch / Tilburg


NLA065.svg

Knooppuntsymbool.svg De Baars NLA058.svg → Eindhoven / Breda


NLA058.svg

Afslagsymbool.svg 10 Tilburg-Centrum-Oost NLN269.svg

Afslagsymbool.svg 11 Tilburg-Centrum-West

Afslagsymbool.svg 12 Tilburg-Reeshof NLN260.svg


NLN260.svg Burgemeester Letschertweg

VRI zwart.svg Nerhoven / Hultenseweg → Gilze

VRI zwart.svg Burgemeester Ballingsweg NLN260A.svg → Rijen

VRI zwart.svg Bredaseweg NLN282.svg → Rijen, Breda; Tilburg-Centrum

VRI zwart.svg Koolhovenlaan

VRI zwart.svg Dalemdreef → Tilburg-Reeshof

VRI zwart.svg Middeldijkdreef → Reeshof-Noord

Brug.svg Riviersymbool.svg Wilhelminakanaal

VRI zwart.svg Uiterste Stuiver NLN632.svg

VRI zwart.svg Atlasstraat → Industrie Vossenberg

VRI zwart.svg Heibloemstraat → De Moer

VRI zwart.svg Gesworenhoekseweg → Industrie Vossenberg

VRI zwart.svg Burg. Van Voorst tot Voorstweg → Tilburg-West

VRI zwart.svg Vloeiveldweg

VRI zwart.svg Afslagsymbool.svg NLN260.svg / NLN261.svg

De Ring van Tilburg is een ringweg bestaande uit delen van de autosnelwegen A58, A65 en de niet-autosnelwegen N260 en N261. De ring loopt in een grote cirkel om de stad Tilburg in de provincie Noord-Brabant en heeft een lengte van circa 35 kilometer. Tilburg heeft daarnaast nog een tweetal ringwegen. De voormalige ring over de Ringbaan, hoewel deze niet als zodanig bewegwijzerd is geweest en een korte stadsring, de zogenaamde Cityring, waarvan in 2011 het laatste deel is gereedgekomen. De Tilburgse Ring is langs de snelwegen op de bewegwijzering aangeduid met een aangepast wegnummerschildje waarin "RING A58" en "RING A65" staat'. Verder is de ring hier ook aangegeven met "RING-Noord" en "RING-West". Op het onderliggend wegennet is de aanduiding "Ring Tilburg" in platte zwarte tekst op witte achtergrond op de bewegwijzering te vinden.

Routebeschrijving

De Ring loopt over een viertal genummerde wegen om Tilburg en derhalve is er geen definieerbaar beginpunt. Dit artikel beschrijft de ringweg met de klok mee vanaf de ongelijkvloerse aansluiting met de N261 aan de noordkant van de stad.

In oostelijke richting loopt de Ring over Burgemeester Bechtweg die is genummerd als N261. De weg loopt hier ruim om de wijken Stokhasselt en Vlashof en vervolgens in zuidelijke richting tussen Industrieterrein Oost en Berkel-Enschot door. Dit deel van de ring heeft slechts een drietal kruisingen voordat de aansluiting met de A65, de snelweg Vught - Tilburg, bereikt wordt ten oosten van Tilburg. Het stukje A65 dat deel uitmaakt van de Ring is slechts 1,5 kilometer waarna het knooppunt De Baars volgt en de route verder gaat over de A58, de snelweg van Eindhoven naar Vlissingen. De Ring gaat dan van een zuidwestelijke richting over in meer westelijke richting en loopt hier ten zuiden van Tilburg langs. Bij de derde aansluiting vanaf knooppunt De Baars verlaat de ring de A58 en vervolgt zijn weg in noordelijke richting over de N260 die de naam Burgemeester Letschertweg heeft. Dit westdeel van de Ring heeft beduidend meer kruisingen die allemaal worden geregeld met een VRI.

Geschiedenis en kenmerken per straat

De huidige Ring van Tilburg is vrij jong. Over de jongste delen lopen de N260 en N261. De aanleg van de Burgemeester Bechtweg ging gefaseerd in de periode 1998 - 2003. Het jongste deel van de noordoostangent ligt tussen de Stokhasseltlaan en de Baggerlaan. Het N261-deel was oorspronkelijk uitgevoerd met 1x2 rijstroken. In de periode 2010 - 2013 heeft de gemeente Tilburg de gehele Burgemeester Bechtweg verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Het deel van de Burgemeester Letschertweg tussen de kruising met de Burgemeester Ballingsweg en de kruising met de Heibloemstraat opende in 2012 voor verkeer. De originele N260 liep tussen de A58 en Bredaseweg bij Hulten over de Burgemeester Ballingsweg. Na het gereedkomen van het nieuwe N260 deel is de Burgemeester Ballingsweg omgenummerd naar N260A. Ook de N260 is uitgevoerd met 2x2 rijstroken. Het segment van de Ring dat over de A58 en A65 loopt stamt uit 1961 en 1971 en heeft eveneens 2x2 rijstroken. Meer over de geschiedenis van deze snelwegen is te vinden in de artikelen van de A58 en de A65.

Naamgevingen

De Burgemeester Bechtweg is vernoemd naar de politicus Cornelis Johannes Gerardus (Cees) Becht (1912 - 1982). Hij is burgemeester van Tilburg geweest tussen 1957 en 1975. In 1975 werd Hendrikus Bernardus Petrus Antonius (Henk) Letschert (1924 - 1996) de opvolger van Becht in hetzelfde ambt. Letschert vervulde deze functie tot 1988 toen hij zijn taak moest neerleggen vanwege een hersenbloeding. De noordwesttangent van de ring is naar hem vernoemd.

Overige ringen

Ringbaan

De oudste ring van Tilburg wordt gevormd door de Ringbanen Noord, Oost, West en Zuid die dicht om het oude deel van de stad lopen. Het Ringbanenstelsel werd al in 1913 bedacht door Johan Hendrik Everwijn Rückert, een ingenieur en stedenbouwkundige die in 1913 in dienst kwam van de gemeente Tilburg. Het hele idee werd pas 40 jaar later ten uitvoer gebracht en op 18 december 1948 werd het zuidelijk deel van de ring opengesteld, de Ringbaan Zuid. Dit deel valt samen met de geschiedenis van rijksweg 63 die was gepland tussen Eindhoven en Breda. De Ringbaan Zuid, Baroniebaan en Bredaseweg waren hier onderdeel van. Uiteindelijk is de huidige A58 hier voor in de plaats gekomen. De ongelijkvloerse aansluiting tussen de Ringbaan Zuid en de huidige weg naar Poppel is een overblijfsel van deze plannen, waarbij de N630 oorspronkelijk deel uit maakte van rijksweg 65. Een ander overblijfsel van rijksweg 63 is de Meierijbaan in het verlengde van de Ringbaan Zuid bij Koningshoeve. Hiervoor is destijds een aardebaan aangelegd een autoweg met een brug over het Wilhelminakanaal. Het deel tussen de Ringbaan Zuid en rijksweg 65 heeft dienst gedaan als autoweg. Deze weg is voor het grootste deel opgebroken, zeer waarschijnlijk bij het gereedkomen van knooppunt de Baars. Tegenwoordig loopt een fietspad over dit tracé en herinnert de ruime brug en een deel van één van de rijbanen nog aan de vroegere plannen.

De Ringbaan West was voor de komst van de Burgemeester Bechtweg onderdeel van de N261, evenals de Midden Brabantweg die ten noorden van Tilburg overgaat in de niet-autosnelweg N261 richting Waalwijk. De N261 was ooit gepland als rijksweg 62, die als snelweg van Tilburg naar de A27 ten zuiden van Gorinchem moest lopen, maar van dit plan is weinig terecht gekomen. Wel heeft het eerste deel tussen Tilburg en Loon op Zand een bestaan gehad als snelweg met het nummer A261. Bij de ombouw van de A/N261 is het snelwegdeel komen te vervallen. De gehele route is sinds 2015 een autoweg met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen.

De Ringbaan Noord, Oost en West zijn rond 1961 gereedgekomen. De rotonde die de Midden Brabantweg met de Ringbaan Noord en -West verbindt wordt de Hasseltrotonde genoemd en kenmerkt zich door het kunstwerk Draaiend Huis dat midden op de rotonde staat. Het huis staat op rails en draait in 20 uur een rondje om het hart van de rotonde. De Ringbanen zijn allen uitgebouwd met 2x2 rijstroken en vervullen een belangrijke functie voor het verkeer in Tilburg. De Ringbaan is in totaal 12,5 kilometer lang.

Cityring

De kleine stadsring ofwel Cityring is de nieuwste ringweg en loopt rond het centrum van de stad ten zuiden van het station. De ring is gevormd door de herinrichting van bestaande wegen naar een éénrichtingssituatie. De Spoorlaan, Heuvelring, Piusplein, Paleisring, Stadhuisplein, Schouwburgring en de Noordhoekring maken deel uit van deze korte ringweg. De aanpassing van deze oorspronkelijk tweerichtingswegen begon in 2006 en in 2011 kwam het laatste deel, de Noordhoekring gereed. Autoverkeer kan met de klok mee over deze ring rijden en heeft de beschikking over twee rijstroken. De Cityring is circa 3 kilometer lang.

Toekomst

Weggebruik

Externe links