Ring Weert

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RING.png
Blank.png
Ring Weert
Begin Weert
Einde Weert
Lengte ca. 10 km
Overzicht van Nederlandse Ringwegen
Route

VRI zwart.svg Ringbaan-Noord → A2


Ringbaan-Oost

Rotonde.svg Edisonlaan

Brug.svg Laarderbrug Riviersymbool.svg Zuid-Willemsvaart

Afslagsymbool.svg Graafschap Hornelaan

Rotonde.svg Overweertstraat / Schutterijlaan

Rotonde.svg Maaslandstaat / Sint Jobstraat

VRI zwart.svg Roermondseweg / NLN280.svg → Centrum; A2


Ringbaan-Zuid

Junction.svg Moeselpeelweg

VRI zwart.svg Maaseikerweg NLN292.svg → Stramproy; Maaseik

Junction.svg Keentersteeg

Junction.svg Johan Willem Frisolaan

Junction.svg Sint Jozefslaan

Rotonde.svg Kerkstraat / Bocholterweg


Ringbaan-West

Rotonde.svg Parklaan / Keulerstraat

VRI zwart.svg Kazernelaan

Rotonde.svg Basculeweg

Brug.svg Boshoverbrug Riviersymbool.svg Zuid-Willemsvaart

Rotonde.svg Suffolkweg-Zuid NLN564.svg → Bocholt


Ringbaan-Noord

VRI zwart.svg Sint Luciastraat

Junction.svg Gouverneurlaan

Rotonde.svg Eindhovenseweg → Centrum; A2

VRI zwart.svg Wiekendreef

VRI zwart.svg Laarderdreef

VRI zwart.svg Ringbaan-Oost

→ Ringbaan-Noord → A2, N275

De Ring Weert is een ringweg om en door de Limburgse stad Weert uitgevoerd met deels 2x2 en deels 1x2 rijstroken. De ringweg is bewegwijzerd met het RING-spoelsymbool en de toevoegingen van de windrichtingen. De gehele route is feitelijk ongenummerd hoewel sommige kaarten diverse N-nummers over de ringweg aangeven en draagt de straatnaam Ringbaan met de toevoegingen Noord, Oost, Zuid en West. De Ring Weert is volledig in beheer van de gemeente Weert en circa 10 kilometer lang.

Routebeschrijving

Aangezien het een ringweg betreft zonder hectometernummering is er niet een echt officieel begin- of eindpunt. In dit artikel is de ringweg met de klok mee beschreven te beginnen op de kruising van de Ringbaan-Noord en Ringbaan-Oost.

De Ringbaan-Oost loopt vanaf de kruising in zuidelijke richting met gescheiden rijbanen. Aan de westzijde ligt een woonwijk en langs de oostzijde een bedrijvengebied. De Ringbaan kruist als eerste de Edisonlaan door middel van een rotonde. Hierna gaat de weg verder met 2x2 rijstroken en kruist eerst de Zuid-Willemsvaart waarna de enige ongelijkvloerse aansluiting van de ringweg volgt met de Graafschap Hornelaan. Na de rotonde met de Schutterijlaan/Overweertstraat versmalt de Ringbaan-Oost naar 1x2 rijstroken en loopt langs de wijken Groenewoud en Leuken.

Bij de VRI-kruising met de Roermondseweg kan voor zowel de centrumrichting als de N280 richting de A2 en Roermond gekozen worden. Na het spoorviaduct volgt aan de zuidoostzijde een open en natuurgebied, de Moeselpeel. Aan de westzijde ligt de wijk Graswinkel. Bij de ongeregelde kruising met de Moeselpeelweg buigt de Ringbaan af in westelijke richting en verandert de naam in Ringbaan-Zuid. De eerst volgende kruising is met de Maaseikerweg die in zuidelijke richting het nummer N292 draagt. Via deze weg kunnen onder andere het dorp Stramproy en het Belgische Maaseik bereikt worden.

De Ringbaan vervolgt in westelijke richting met aan de noordzijde de wijk Moesel en de andere zijde een open weidelandschap. Na de rotonde met de Bocholterweg/Kerkstraat buigt de ring in noordelijke richting af onder de naam Ringbaan-West. Aan de oostzijde ligt de wijk Keen en aan de andere zijde sportvelden. Hierna volgt de rotonde met de Keulerstraat/Parklaan en een kleine vierhonderd meter verder de rotonde met de Kazernestraat. De Ringbaan gaat hierna verder met 2x2 rijstroken en wordt wederom het spoor ongelijkvloers gekruist en sluit de Basculeweg aan met een rotonde.

De Zuid-Willemsvaart wordt een tweede maal gekruist waarna de weg verhoogd doorloopt. Direct na de brug volgt de rotonde met de Suffolkweg Zuid. De Suffolkweg Zuid takt van de Ringbaan af en ldrait met een bocht onder de Ringbaan door om parallel aan de vaart westwaarts te gaan. De Suffolkweg Zuid draagt het wegnummer N564 richting de Belgische grens. Voorbij de sluis in de Zuid-Willemsvaart is deze weg bekend onder de naam Kempenweg.

De Ringbaan-West buigt hierna af in noordoostelijke richting met 1x2 rijstroken waarna de geregelde kruising met de Sint Luciastraat volgt. Hierna verandert de naam in Ringbaan-Noord en loopt de weg met gescheiden rijbanen langs de wijk Oda en een bedrijventerrein waarna de rotonde met de Eindhovenseweg volgt. De Eindhovenseweg vormt in zuidoostelijke richting de verbinding tot het centrum van Weert. In noordwestelijke richting is dit een autoweg naar de A2. Voor 1990 eindigde de A2 uit Eindhoven op deze kruising en diende doorgaand verkeer naar Maastricht van de Ringbaan-Noord gebruik te maken. Na de rotonde heeft de Ringbaan wederom 2x2 rijstroken en volgen nog de kruisingen met de Wiekendreef en Laarderweg om tenslotte weer uit te komen op de kruising met de Ringbaan-Oost. De Ringbaan-Noord loopt in oostelijke richting door naar de aansluiting met de A2 waar ook de N275 richting Venlo aansluit.

De Ringbaan ligt volledig binnen de bebouwde kom van Weert en de maximumsnelheid bedraagt 70 km/u.

Geschiedenis

Het eerste deel van de Ring werd eind jaren 60 aangelegd. Dit betrof het deel Ringbaan-Noord dat destijds samen met de Eindhovenseweg de doorgaande route zou vormen voor de rijksweg 2. Rijksweg 2 tussen Eindhoven en Weert was oorspronkelijk deel van rijksweg 68 tussen Eindhoven en Roermond. Het deel tussen Weert en Maastricht zou onderdeel worden van rijksweg 75. In het Rijkswegenplan 1968 werd de route van rijksweg 68 ingekort en zou alleen nog tussen Weert en Roermond lopen. De rijkswegen tussen Eindhoven - Weert - Maastricht werden deel van de huidige A2. Tot 1989 waren de Eindhovenseweg en de Ringbaan-Noord genummerd als N2. Via de toen nog halve aansluiting Nederweert kon men van en naar de snelweg Weert - Maastricht. In 1989 kwam het zogenaamde slingertracé gereed tussen de huidige aansluitingen Weert-Noord en Nederweert en ontstond er de doorlopende snelweg A2 tussen Eindhoven en Maastricht. Het nummer N2 verdween toen van de Eindhovenseweg en Ringbaan-Noord. Het huidige 2x2 wegprofiel en autowegstatus van de Eindhovenseweg zijn gebleven en herinneren nog aan de N2-periode.

Het deel van de Ringbaan-Oost ten zuiden van de Zuid-Willemsvaart kwam begin jaren 70 gereed evenals de Ringbaan-West en Zuid tot aan de kruising met de huidige N292. In de jaren 80 werd het Ringbaan-Oostdeel met de Laarderbrug opengesteld en ontstond de verbinding met de Ringbaan-Noord. Het wegvak tussen de kruising met de Roermondseweg/N280 en de N292 zou nog wat langer op zich laten wachten. Dit deel moest vlak langs de Moeselpeel komen te lopen en daar waren problemen met de slappe ondergrond. Bij het bouwrijp maken van de gronden voor de wijk Graswinkel en het verbeteren van de waterhuishouding werd ook het tracé voor dit laatste stukje ring gereedgemaakt. Halverwege de jaren 90 kon ook dit wegvak worden opengesteld, sindsdien is de Ring Weert compleet. In de jaren erna zijn nog enkele kruisingen omgebouwd naar rotonde.

Toekomst

Het verkeer rond Weert zal in de toekomst verder toenemen door ontwikkelingen rond Weert. Om de veiligheid en de doorstroming te verbeteren zal er op de Ringbaan-Noord een groene golf worden ingesteld door verkeerslichtinstallaties te koppelen. Hiervoor worden huidige installaties vernieuwd en er komen ook verkeerslichten bij de Wiekendreef en Laarderweg. Verder is in 2012 de rotonde met de Eindhovenseweg omgebouwd naar een turborotonde. Voor fietsers en voetgangers is er tunnel gemaakt zodat deze geen conflict meer hebben met het autoverkeer.[1] Daarnaast is er, vooralsnog niet concreet, een plan om het wegvak tussen de Eindhovenseweg en de Suffolkweg Zuid te verbreden naar 2x2 rijstroken.

Weggebruik

Externe links

Referenties