Rio Grande do Norte

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Natal
Grootste stad Natal
Oppervlakte 52.797 km²
Inwonertal 3.168.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting RN

Rio Grande do Norte is een staat in Brazilië, gelegen in het uiterste noordoosten van het land. De staat is ongeveer anderhalf keer zo groot als Nederland en telt ruim 3 miljoen inwoners. De hoofdstad is de stad Natal, die een agglomeratie heeft van 1,3 miljoen inwoners.

Inleiding

Rio Grande do Norte moet niet verward worden met Rio Grande do Sul, de zuidelijkste staat van Brazilië. De staat ligt op het noordoostpuntje van Brazilië en meet 370 kilometer van oost naar west en 220 kilometer van noord naar zuid. Het heeft zowel een oost- als noordkust aan de Atlantische Oceaan. De noordkust wordt gekenmerkt door brede duinenrijen, soms kilometers breed. De kustregio's kennen nog wat bos, dat echter in hoog tempo gekapt wordt. Het binnenland is behoorlijk droog, bijna woestijnachtig en bestaat uit bergruggen en ontoegankelijke plateaus. De staat wordt gedomineerd door de stad Natal, waar 40 procent van de inwoners woont. Er zijn niet veel andere steden, alleen Mossoró in het noordwesten doet er nog toe.

Wegennet

Het wegennet van Rio Grande do Norte is nog relatief dicht, alhoewel het regionale wegennet vrij beperkt is. Er verlopen een aantal hoofdassen door de staat. De belangrijke BR-101 begint in de staat, en doet de stad Natal aan, en is ten zuiden van Natal grotendeels met 2x2 rijstroken uitgebouwd. De BR-104, BR-110 en BR-405 vormen noord-zuidroutes. De BR-304, BR-226 en BR-406 zijn de voornaamste oost-westassen. In het zuiden is ook de BR-427 nog van belang. Er zijn geen echte snelwegen in Rio Grande do Norte, alhoewel er wel wat 2x2-wegen in Natal zijn die incidenteel ongelijkvloerse kruisingen kennen. De meeste wegen zijn enkelbaans, wat voldoende is gezien het feit dat er nauwelijks doorgaand verkeer is.

Referenties


Staten van Brazilië

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins