Rio Grande do Sul

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Rio Grande do Sul.png
Rio Grande do Sul.png
Hoofdstad Porto Alegre
Grootste stad Porto Alegre
Oppervlakte 281.749 km²
Inwonertal 10.696.000
Lengte snelwegennet 150 km
Eerste snelweg ?
Afkorting RS

Rio Grande do Sul is een staat in Brazilië, gelegen in het uiterste zuiden van het land. De staat telt ruim 10 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van ruim 280.000 km². De hoofdstad en grootste stad is Porto Alegre met een agglomeratie van 4 miljoen inwoners.

Inleiding

Rio Grande do Sul is de zuidelijkste staat van Brazilië, en moet niet verward worden met de staat Rio Grande do Norte, die 2.500 kilometer noordelijker ligt. De staat grenst alleen aan de staat Santa Catarina, maar heeft wel internationale grenzen met Argentinië naar het westen en Uruguay naar het zuiden. De staat meet ongeveer 700 kilometer van noord naar zuid en oost naar west. Het kustgebergte Serra do Mar eindigt in het noordoosten van Rio Grande do Sul, de rest van de staat ligt vrij laag en is glooiend tot heuvelachtig. Bossen vindt men vooral op de hellingen van de bergen, de rest is vrij open met weilanden. De staat wordt gedomineerd door de metropool Porto Alegre, waar ruim 40 procent van de inwoners woont. De overige steden zijn lang niet zo groot. Rondom Porto Alegre liggen grote voorsteden als Novo Hamburgo en Canoas. Andere steden zijn Caxias do Sul en Passo Fundo in het noorden, Santa Maria in het midden, Uruguaiana in het westen en Pelotas en Bagé in het zuiden. In het zuiden liggen ook grote lagunes, met name de Lagoa dos Patos is erg groot en meet bijna 250 kilometer. Porto Alegre ligt aan deze lagune. De kust kent brede zandstranden.

Wegennet

Rio Grande do Sul is een relatief dichtbevolkte staat met bevolkingscentra in alle delen. Het wegennet is daarom vrij uitgebreid. De BR-101 vormt de kustroute, terwijl de BR-116 landinwaarts daar parallel aan loopt, via Porto Alegre. De BR-158 verloopt verder landinwaarts als noord-zuidas. De belangrijkste oost-westas is de BR-290, die ook door Porto Alegre loopt. De BR-285 is tevens een significante oost-westas. De BR-386 verloopt naar het noordwesten van de staat. Rio Grande do Sul telt ongeveer 150 kilometer snelweg, grotendeels bestaande uit de BR-116 en BR-290 in de regio Porto Alegre. Er zijn zes significante grensovergangen met buurland Uruguay. Er is echter slechts één grensovergang met Argentinië, bij Uruguaiana in het uiterste westen van de staat.

Referenties


Flag of Brazil.svgStaten van Brazilië Flag of Brazil.svg

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins