Rio de Janeiro (staat)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Rio de Janeiro.png
Rio de Janeiro.png
Hoofdstad Rio de Janeiro
Grootste stad Rio de Janeiro
Oppervlakte 43.696 km²
Inwonertal 15.994.000
Lengte snelwegennet 550 km
Eerste snelweg 1967
Afkorting RJ

Rio de Janeiro is een staat in Brazilië, gelegen in het zuidoosten van het land. De staat telt bijna 16 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van ruim 43.000 km² en is daarmee iets groter dan Nederland. De hoofdstad is de gelijknamige stad Rio de Janeiro.

Inleiding

Rio de Janeiro is een strip land aan de Atlantische Oceaan dat ongeveer 450 bij 150 kilometer meet. Het grenst in het westen aan de staat São Paulo, in het noordwesten aan Minas Gerais en in het noorden aan Espírito Santo. De staat wordt in alle opzichten gedomineerd door de agglomeratie Rio de Janeiro, waar meer dan 12 van de 16 miljoen inwoners wonen. Buiten de stad Rio de Janeiro zijn nauwelijks andere grote steden in de staat. Door de staat verloopt de Serra do Mar, het kustgebergte, dat in het westen direct langs de kust loopt, maar in het midden en noorden wat verder landinwaarts, wat een bredere kuststrook mogelijk maakt. Het midden van het binnenland is onderdeel van de Braziliaanse hoogvlakte, in het westen en noorden is het binnenland lager gelegen. Regenwouden bedekten ooit meer dan 90 procent van de staat, maar is grotendeels gekapt voor landbouw en woningbouw. de bossen zijn nu voornamelijk in de steilere berggebieden te vinden. De 2.791 meter hoge Pico das Agulhas Negras is het hoogste punt van de staat Rio de Janeiro.

Wegennet

Het snelwegennet van de staat Rio de Janeiro.

Alhoewel Rio de Janeiro een relatief welvarende staat is, is het wegennet lang niet zo uitgebreid als in buurstaat São Paulo. De staat Rio de Janeiro beschikt over circa 550 kilometer snelweg, waarvan ongeveer de helft in het stedelijk gebied van de stad Rio de Janeiro ligt. Alleen naar de staat São Paulo is er een grensoverschrijdende snelweg, de verbindingen naar het binnenland (Minas Gerais) en het noorden (Espírito Santo) zijn minder goed uitgebouwd. De belangrijkste federale wegen zijn de BR-040 naar het noordwesten, de BR-101 langs de kust en de BR-116 landinwaarts naar São Paulo. Al deze wegen zijn in Rio de Janeiro als snelweg uitgebouwd. Het wegennet is in de noordoostelijke helft van de staat beduidend dunner omdat er minder grote steden zijn. Eén van de belangrijkste infrastructurele landmarks zijn de dubbeldeks RJ-071 en de Ponte Rio-Niterói, een 13,3 kilometer lange brug bij Rio de Janeiro.

Geschiedenis

De meeste belangrijke wegen van Rio de Janeiro zijn pas in de jaren 50 verhard, zoals de link van Rio de Janeiro naar São Paulo. Deze weg is tussen 1967 en 1977 omgebouwd tot autosnelweg. In de jaren 70 is waarschijnlijk ook de BR-101 omgebouwd naar snelweg, en mogelijk delen van de BR-040, alhoewel een doorgaande snelweg naar Belo Horizonte er nooit van gekomen is. In de jaren 90 zijn in de stad Rio de Janeiro een aantal stadssnelwegen aangelegd, zoals de RJ-071 en RJ-079. Met name de laatste heeft een aantal tunnels. In de stad Rio de Janeiro zijn op de kustroute ook een aantal tunnels te vinden, met snelwegachtige trajecten.

Referenties


Snelwegen in de Braziliaanse staat Rio de Janeiro

BR-040BR-101BR-116RJ-071RJ-079RJ-104

Arco Metropolitano do Rio de Janeiro

Flag of Brazil.svgStaten van Brazilië Flag of Brazil.svg

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins