Rishpon Interchange

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
מחלף רשפון‬

Rishpon Interchange

Rishpon Interchange.png
Kruisende wegen IL-2.svg IL-20.svg
Type splitsing
Opengesteld 03-04-2017 / 14-12-2018

Het Rishpon Interchange (Hebreeuws: מחלף רשפון) is een knooppunt in Israël, gelegen aan de noordkant van de stadsregio Gush Dan. Het knooppunt is een splitsing tussen de Highway 2 en Highway 20.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het nabijgelegen dorp Rishpon, dat ruim 2 kilometer ten zuiden van het knooppunt ligt. Het dorp Shefayim ligt dichterbij. Het knooppunt wordt ook wel het Ga'ash-Rishpon Interchange genoemd, Ga'ash is een dorp dat 0,5 kilometer ten noordwesten van het knooppunt ligt.

Configurate

Het knooppunt is vormgegeven als een splitsing, de Highway 2-Highway 20 vormt de doorgaande verbinding van Tel Aviv naar Netanya en Haifa. De Highway 2 verloopt hier vanuit Tel Aviv parallel aan en voegt ter plaatse samen. Het knooppunt ligt op circa 30 meter boven zeeniveau in semi-landelijk gebied, op ruim 1 kilometer landinwaarts van de Middellandse Zee. Het Kfar Shmaryahu Interchange ligt slechts 3 kilometer zuidelijker aan de Highway 20.

Geschiedenis

Het Rishpon Interchange is het noordelijk eindpunt van de Highway 20, die is aangelegd om de Highway 2 te ontlasten, en samen met de nabijgelegen Highway 531 beter toegang te geven naar de noordelijke voorsteden van de regio Gush Dan. Het knooppunt is een splitsing en in twee fases in gebruik genomen. Op 3 april 2017 opende de Highway 20 richting noorden, verkeer kon toen alleen richting Netanya.[1] Pas ruim 1,5 jaar later opende ook de richting zuiden, vanaf Netanya richting de Highway 20, op 14 december 2018.[2]

Referenties

Knooppunten in Israël

AnavaAshdodBar IlanBen ShemenDanielGanotGlilot Ma'aravGlilot MizrahHaifa DaromHolotKessemKfar SmaryahuKibbutz GaluyotMevo AyalonMorashaNesharimRishon DaromRishponSorekYigael Yadin