Kuriko Tunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Ritsuko Tunnel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
栗子トンネル
Kruist Ritsuku Pass
Lengte 8.975 meter
Openstelling 04-11-2017
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Kuriko Tunnel (Japans: 栗子トンネル, Kuriko ton'neru) is een tunnel in Japan. De tunnel is onderdeel van de Tohoku-Chuo expressway tussen Fukushima en Yonezawa en is bijna 9 kilometer lang.

Kenmerken

De Kuriko Tunnel is een 8.975 meter lange enkelbuizige tunnel op de grens van de prefecturen Fukushima en Yamagata op het noorden van Honshu. De enkelbuizige tunnel is onderdeel van de enkelbaans Tohoku-Chuo expressway. Het oostelijke portaal van de tunnel ligt op zo'n 400 meter hoogte, het westelijke portaal op 450 meter. De verloopt door een laag gebergte met toppen tot 1.000 meter. De tunnel heeft een parallelle vluchtbuis. Het vervoer van gevaarlijke stoffen door de tunnel is verboden.

Geschiedenis

In 1966 openden twee tunnels van 2.675 meter en 2.376 meter lengte in de National Highway 13. Deze tunnels liggen iets ten zuiden van de Kuriko Tunnel en iets ten noorden van Itaya Pass.

Later is als onderdeel van de Tohoku-Chuo Expressway de lager gelegen Kuriko Tunnel aangelegd. De bouw begon al in 2002 en het duurde tot 2014 voordat de tunneldoorslag werd gevestigd. De tunnel is op 4 november 2017 opengesteld, bij openstelling was het de op vier na langste wegtunnel in Japan.

Referenties